|
‘Brain Adventure Team’ boven de doopvont
Wanneer dementie je pad kruist, denk je niet meteen meer aan op vakantie gaan. De zorg, ondersteuning en begeleiding, de problemen met oriëntatie zijn immers uitdagende factoren die de keuze voor een reis minder vanzelfsprekend maken. Nochtans is dat net wat het Brain Adventure Team wil doen: mensen met een aandoening van het brein zoals dementie in contact brengen met avonturiers om dan met elkaar een prettige en unieke ervaring te beleven. Als er iets is wat we weten van de expeditie met mensen met jongdementie in Nepal is het wel dat dergelijke activiteiten voor een enorme energieboost zorgen.
Momenteel maken vier mensen met jongdementie zich klaar om in de Italiaanse Alpen bergen te gaan verzetten. En die tocht willen ze ook vastleggen in een soort reisgids die dan kan dienen voor wie (ondanks dementie of een andere aandoening) hetzelfde traject met een buddy of begeleider wil doen. Zeer laagdrempelig dus en met nadruk op wat wel nog kan. Ook jij kan deze uitdagende onderneming een duwtje in de rug geven op BE39 7350 3203 2519 met vermelding van ‘GIFT BA-TEAM’. Vanaf 40 euro heb je recht op een fiscaal attest! |
 |
|
 |
‘Vlaamse werkgroep voor mensen met dementie’ houdt derde bijeenkomst
Nationale stakingsdag of niet, op 13 februari vond in Sint-Niklaas de derde bijeenkomst plaats van de ‘Vlaamse werkgroep voor mensen met dementie’. Op de agenda stond onder andere een boeiende babbel over hoe we mensen met dementie en mantelzorgers een centrale rol kunnen geven in het bouwen aan inclusieve steden en gemeenten. Zo lang mogelijk kunnen blijven meedoen met het normale leven, ondanks de aandoening, moet daarbij voor de werkgroepleden de ambitie zijn. Mensen met dementie zouden zich overal begrepen moeten voelen en gevalideerd moeten worden in wat ze nog kunnen. Of zoals één van de werkgroepleden het verwoordde: “Je bent nog een mens dus je moet zo behandeld worden en overal bij betrokken worden. Wij kunnen nog zoveel meer dan mensen vaak denken. Waarom ons niet gewoon laten blijven meedoen in de sportclub of ons laten meedraaien in het vrijwilligerswerk?”Meer nieuws over de derde bijeenkomst en de werkgroep kan je hier lezen.
De campagne ‘Vergeet dementie, onthou mens’ bracht afgelopen maand ook de getuigenis van Elena en Niek, leden van de ‘Vlaamse werkgroep voor mensen met dementie’. Benieuwd naar de andere videogetuigenissen die online verschenen? Surf dan zeker naar de campagnewebsite! |
|
Terugblik CASCADE-symposium op CARE4-conferentie
Op dinsdag 5 februari werd het CASCADE-project gepresenteerd op het CARE4-International Scientific Nursing and Midwifery Congress in Leuven. Het werd als symposium geprogrammeerd waardoor we anderhalf uur de tijd kregen om drie topics aan te snijden en in gesprek te gaan met het publiek. Eerst presenteerde Leentje De Wachter (Expertisecentrum Dementie Vlaanderen) de context, de filosofie en de tussentijdse resultaten van CASCADE, vervolgens gaf Herlinde Dely (Expertisecentrum Dementie Vlaanderen) een boeiende uiteenzetting over innovatie in de zorg voor personen met dementie in Vlaanderen. Het Integraal referentiekader voor kwaliteit van leven, wonen en zorg voor personen met dementie, basis van het CASCADE-model, is hier een zeer mooi voorbeeld van.
Mathilde Matthijsse en Iris van de Velde (HZ University of Applied Science) brachten de resultaten van hun onderzoek naar dementievriendelijke vrijetijdsactiviteiten in de samenleving. Het was een interessante namiddag met een confronterende inleefopdracht voor het publiek. Reacties bleven niet uit waardoor er waarschijnlijk niet alleen op het einde van het symposium maar ook daarna menig deelnemer sprak over noodzakelijke toekomstige innovatie in de zorg voor personen met dementie. Het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen zal in samenwerking met andere partners hierin een voortrekkersrol blijven spelen. Het CASCADE-project loopt nog tot 2020 en kan je ook op Twitter volgen via #cascadeeu. |
 |
|
 |
Oproep deelname onderzoek dementie en zorgrobots
De belangstelling voor het werken met zorgrobots in de ouderenzorg stijgt. Niet alleen bij de doelgroep ouderen, maar ook in andere sectoren winnen zorgrobots aan populariteit.
Wij zijn op zoek naar zorgpersoneel uit Vlaamse woonzorgcentra die hun mening over zorgrobots en werken met zorgrobotica met ons willen delen. Wij horen graag jullie ervaringen aan de hand van een korte vragenlijst die slechts 5 minuten tijd in beslag neemt. |
|
|
 |
Een hartverwarmend woonzorgcentrum
Als Vlaamse woonzorgcentra in het nieuws komen, is het meestal omdat er iets fout gaat. Zo blijft de goede zorg die dagelijks gegeven wordt, te veel uit beeld.
Tijd dus om ook eens goede ervaringen in een woonzorgcentrum onder de aandacht te brengen. |
|
‘I will never forget you’ – Geef iemand bijzonder een hartistiek geschenk
Met ‘I will never forget you’ (IWNFY) realiseerden David Boon en Karlijne Moons een uniek zeefdrukproject over dementie. En daarvoor hebben ze een speciale reden: een aantal jaar geleden werd bij de mama van David (Marie Anne) jongdementie vastgesteld. Ze hebben met hun initiatief ook een prachtig doel voor ogen: door hun kunstwerken het (zorg)onderzoek rond dementie steunen. Met een zeefdruk van IWNFY laat je iemand bijzonder weten dat je hem of haar nooit zal vergeten. Omdat die persoon niet alleen in je hoofd zit, maar voor altijd in je hart.
IWNFY is een artistieke collectie die dementie in de kijker zet. Elk kunstwerk (A4) wordt gezeefdrukt door David Boon in 40 exemplaren. Om de paar maanden maakt een andere illustrator een nieuw ontwerp. Zo ontstaat er een collectie waarmee we op een warme, artistieke manier dementie in de kijker zetten. Per reeks gaat er 850 euro naar (zorg)onderzoek rond dementie.
Benieuwd? Je komt hier alles te weten over dit hartverwarmende initiatief. |
 |
|
 |
Summer course ‘Ethics in Dementia Care’
Van 2 tot 5 juli 2019 organiseert het Centrum voor Biomedische Ethiek en Recht van de KU Leuven de 5de editie van de zomercursus ethiek in de dementiezorg. De cursus is interdisciplinair en werkt vanuit de filosofie, de geneeskunde, de verpleegkunde, de gerontologie en de klinische ethiek.
Tijdens de cursus zullen experten uit binnen- en buitenland lezingen geven over verschillende ethische topics binnen de zorg voor personen met dementie, zoals omgaan met kwetsbaarheid en waardigheid van patiënten, familieleden en hulpverleners, maatschappelijke denkbeelden over dementie, vroegtijdige zorgplanning, vroege diagnose van dementie, euthanasie, seksualiteit en intimiteit, gebruik van robots en ICT, ethisch overleg op team- en instellingsniveau. Er is veel tijd voor discussie voorzien. De voertaal is Engels.
De cursus richt zich tot deelnemers met diverse professionele achtergronden zoals artsen (geriaters, psychiaters, huisartsen, …), verpleegkundigen, gerontologen, psychologen, paramedici, pastores, maatschappelijk werkers, ethici en juristen, managers en bestuurders van zorginstellingen. Voor meer informatie en aanmelding kan je de website bezoeken of je kan mailen naar Chris.Gastmans@kuleuven.be. |
|
Interesse om de opleiding tot ‘dementiekundige basiszorgverlener’ zelf te geven?
Op 11 april kan je in Brussel een nieuwe train de trainer volgen. De opleiding is toegankelijk voor personen, werkzaam binnen woonzorgvoorzieningen, die de opleiding tot ‘dementiekundige basiszorgverlener’ willen gaan geven aan cursisten die deel uitmaken van hun organisatie. Kijk hier om te zien of je voldoet aan de competenties die beschreven worden in het competentieprofiel. De ontwikkelaar van de opleiding, Patrick Verhaest, zal deze dag begeleiden.
Praktisch: van 9.30 tot 17 uur op het CGG Brussel (ECD Broes) – Haachtsesteenweg 76 – 1210 Sint Joost Ten Node, op slechts 10 minuten wandelen van station Brussel-Noord.
Deze opleiding wordt aangeboden aan een vast tarief per persoon van 295 euro. Hiervoor ontvangt de cursist:
– de vorming en catering
– 1 exemplaar van de handleiding voor de trainer
– 1 exemplaar van de brochure voor de cursist
– 1 USB-stick met de presentaties en filmfragmenten
Indien je interesse hebt, neem dan contact op met pieter-jan.lenaerts@dementie.be voor 1 april. |
 |
|
|
Voor je bestelling van onze publicaties heten wij je van harte welkom in onze e-shop. Kom binnen en neem vrijblijvend een kijkje!
|
|