Nieuwsbrief 23 juni 2022

Expertisecentrum Dementie Vlaanderen vzw
Pastoor Van de Wouwerstraat 2
2600 Antwerpen-Berchem
www.dementie.be

t 03 609 56 14

regionale expertisecentra dementie in Antwerpen*, Brugge, Brussel, Dendermonde, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven*, Turnhout

* met antennepunten in Mechelen en Heikruis

Volg ons via LinkedIn, Twitter, Pinterest, Facebook en YouTube.

Elke dinsdagavond vanaf 20 uur

CHAT!

 www.omgaanmetdementie.be

Dementie en nu
psycho-educatie voor mantelzorgers

www.jongdementie.info

Doneren met fiscaal attest vanaf 40 euro

Waarderingscampagne mantelzorgers gelanceerd!

“Ik trek mijn plan wel hoor!” Het is een zinnetje dat mantelzorgers ons vaak zeggen. En toch kunnen ze zeker ook jouw hulp en waardering gebruiken. Eens het gras afrijden? Een brood halen? De afwas doen? Je lekkerste lasagne maken? Als vriend of familielid maakt jouw kleine gebaar écht een verschil.

Daarom lanceren Cera, Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en Alzheimer Liga Vlaanderen naar aanleiding van de ‘Dag van de Mantelzorger’ de campagne #jedoetdatéchtgoed! Tussen 22 juni en 22 juli kan jij een mantelzorger een kaartje sturen met daarin jouw concrete aanbod om te helpen. Laat die 1,7 miljoen mantelzorgers in Vlaanderen weten dat ze er niet alleen voor staan. Want zorgen, dat doen we allemaal samen.

Waar vind je deze kaartjes? Surf naar www.dementie.be, www.alzheimerliga.be of www.cera.coop (enkel voor Cera-vennoten) en verstuur gratis jouw kaartje met BPost. Heb je de Knack van 22 juni in huis gehaald? Ook daarin vind je de drie kaartjes.

2 voor de prijs van 1 – terugblik preventiecampagne

Een gezonde leefstijl kan het risico op dementie verminderen. Daarom lanceerde het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen op maandag 9 mei 2022 de campagne ‘2 voor de prijs van 1’: wat goed is voor je hart, is goed voor je hersenen. In deze video en in het nieuwe luik rond preventie op ons YouTube-kanaal blikken we terug op een succesvolle campagneweek met initiatieven over heel Vlaanderen.

Interesse om zelf te sensibiliseren rond preventie?

Drukbestanden van het campagnemateriaal zijn beschikbaar via de campagnewebsite.

Via onze e-shop kan je bovendien gratis (excl. verzendkosten) affiches, flyers en kaartjes bestellen.

De Expertisecentra Dementie voerden deze campagne samen met het agentschap Zorg en Gezondheid, Vlaams Instituut Gezond Leven, Domus Medica, het Vlaams Apothekers Netwerk en Alzheimer Liga Vlaanderen.

 

Gasthuizen in Dover en Medway klaar, maar …

Het Europese 2-Zeeën CASCADE-project loopt stilaan ten einde. Tijd dus om even de balans op te maken. Tijdens een plaatsbezoek stelden projectcoördinator Leentje De Wachter en directeur Jurn Verschraegen (Expertisecentrum Dementie Vlaanderen) vast dat de bouwwerken achter de rug zijn en de nieuwe faciliteiten van start kunnen gaan. In Medway echter dienden de plannen noodgedwongen bijgesteld te worden omwille van de Covid-crisis. Daardoor werden de faciliteiten eerder ingezet als een vorm van heroriëntatie en kortverblijf. Toch wil Tracy Webb (adjunct-directeur van de Medway Community Healthcare) duiden dat de ervaringen van goede zorg en de opleidingen rond dementie de personeelsequipe vooruit helpen, ondanks de moeilijke omstandigheden.

In Dover bezochten we de nieuwe units die als guesthouse zullen dienen voor mensen met dementie. De site waar de kleine huisjes zich bevinden, nodigt uit tot contact met de natuur. Tegelijk is in de nieuwste systemen voorzien, waaronder artificiële intelligentie, om een verblijf zo aangenaam mogelijk te maken. Uiteraard steeds in akkoord met de persoon met dementie en diens mantelzorger. Het was voor ons alvast een kennismaking met twee initiatieven die, mede gebaseerd op de inzichten van de (toekomstige) gebruikers, voor deze regio goede dementiezorg mee op de kaart hebben gezet. Op donderdag 3 november wordt het project afgesloten met een eindconferentie.

 

Trajecten persoonsgerichte zorg op volle kracht

Nadat de Vlaamse overheid begin 2021 de oproep ‘Samen MENS’ lanceerde, stelden meer dan 100 zorgorganisaties in Vlaanderen en Brussel zich kandidaat om samen met de Expertisecentra Dementie aan persoonsgerichte zorg te werken. Een jury selecteerde twintig kandidaten die datzelfde jaar nog aan de slag gingen. Drie thuiszorgorganisaties en 17 woonzorgcentra worden 15 maanden lang begeleid door een facilitator van een Expertisecentrum Dementie.

Een huiselijke inrichting, een grotere betrokkenheid van mantelzorgers, inspraak/autonomie voor de personen met dementie, inzetten op dementiespecifieke vaardigheden, een aandachtspersonenwerking opstarten, de bewoner als mens leren kennen, … het zijn maar enkele thema’s die op de agenda staan. Stap voor stap werken de veranderteams aan persoonsgerichte zorg. Benieuwd naar hun resultaten? Zet dan alvast de studiedag van dinsdag 28 maart 2023 in de agenda.

Ontdek het Vormingsaanbod Dementie 2022-2023

Verbreden, Verdiepen, Verrijken. Voor elk wat wils. Daar gaan we voor in het nieuwe vormingsaanbod van de Expertisecentra Dementie in Vlaanderen en Brussel. Ontdek ons aanbod via www.vorming.dementie.be of download hier het overzicht. We maken verder de digitale omslag en brengen geen lijvige papieren vormingsbrochure meer uit, maar vatten alles samen in deze overzichtelijke poster.

Voor elk wat wils en op maat
In het nieuwe vormingsaanbod vind je zowel korte vormingen van een halve of hele dag als meerdere dagen opleiding. Er komen diverse thema’s aan bod zoals veranderend gedrag, zinvolle activiteiten, Lewy Body dementie, het referentiekader dementie, … We richten ons met dit nieuwe programma naar verschillende beroepsgroepen zoals ergotherapeuten, verpleegkundigen, zorgkundigen, begeleiders wonen en leven, maatschappelijk werkers, …. Leer je ook wel eens graag op eigen tempo en op een zelf gekozen tijdstip via computer of tablet? Kijk dan zeker naar ons groeiend aanbod e-learnings.

Referentiepersoon dementie
Wie referentiepersoon dementie wil worden, kan zich vanaf nu aanmelden voor de opleiding in 2023 via deze link. We raden je aan om dit tijdig te doen! Contactpersoon voor vorming en opleiding is Leentje De Wachter (opleiding@dementie.be). Voor administratieve vragen kan je terecht bij secretariaat@dementie.be.

 

e-shopVoor je bestelling van onze publicaties heten wij je van harte welkom in onze e-shop. Kom binnen en neem vrijblijvend een kijkje!

< boven > < venster sluiten >