Nieuwsbrief 24 februari 2023

Expertisecentrum Dementie Vlaanderen vzw
Pastoor Van de Wouwerstraat 2
2600 Berchem
www.dementie.be

t 03 609 56 14

regionale expertisecentra dementie in Antwerpen*, Brugge, Brussel, Dendermonde, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven*, Turnhout

* met antennepunten in Mechelen en Dilbeek

Volg ons via LinkedIn, Twitter, Pinterest, Facebook en YouTube.

Elke dinsdagavond vanaf 20 uur

CHAT!

 www.omgaanmetdementie.be

Dementie en nu
psycho-educatie voor mantelzorgers

www.jongdementie.info

Doneren met fiscaal attest vanaf 40 euro

Slotconferentie MONUMENT zet Odensehuizen in de kijker

Het einde van het MONUMENT-project werd feestelijk gevierd tijdens de slotconferentie op 10 februari 2023 in Technopolis in Mechelen. De voormiddag brachten de deelnemers samen door in een plenair gedeelte met Alexandra Winderickx die als projectcoördinator de internationale context en hoge relevantie van het MONUMENT-project schetste. Professor Dominique Verté (VUB) duidde het belang van een transitie van geïnstitutionaliseerde zorg naar meer buurtgerichte zorg. Een panelgesprek over de realisaties volgde. Hieraan namen Jurn Verschraegen (Expertisecentrum Dementie Vlaanderen), Lynn Coorevits (imec) en Ingrid Snijders (HZ University of Applied Sciences) deel. Het geheel werd gemodereerd door Yasmina Fadli.

Als rode draad onthouden we dat mantelzorgers een cruciale rol spelen in het leven van mensen met dementie. Zorgzame buurten zijn een veilige haven om overbelasting van mantelzorgers te voorkomen. Hierbij kan een inloophuis dementie helpen. Zowel in Frankrijk als in Engeland richtte men Odensehuizen op. Ze stelden hun werking voor met een korte pitch. Een ontroerend optreden van de Vergeet-me-nietjes, het koor van het Mechelse inloophuis ’t MoNUment, sloot de dag af met klassiekers en meezingers. De bijna 200 aanwezigen beloofden elkaar bij een afscheidsdrink om verder te blijven bouwen aan de dromen die dankzij het MONUMENT-project praktische toepassingen kregen. We danken Stad Mechelen en al onze partners voor de bijzonder fijne samenwerking.

Wie meer wil lezen over het project kan terecht op de officiële Interreg2Zeeën-website of op het MeMo by Monument-platform.

Contactpersoon bij het Expertisecentrum is Leentje De Wachter: leentje.dewachter@dementie.be.

Terugblik slotconferentie CASCADE

Vijf jaar lang werkte het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen in het Interreg2Zeeën-project CASCADE intensief samen met partners uit het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Nederland. Op 2 februari 2023 volgde de bekroning in een digitale slotconferentie. Keith Oliver opende als ervaringsdeskundige met dementie de conferentie. Hij is sinds lange tijd pleitbezorger voor alles wat te maken heeft met goede dementiezorg en een inclusieve samenleving.

Eén van de kernboodschappen van het CASCADE-model dat op dit event werd gepresenteerd sloot daar naadloos bij aan. Het Vlaamse referentiekader dementie ‘Ik, jij, samen mens’ vormde hiervoor een belangrijke inspiratiebron. Herlinde Dely, stafmedewerker kwaliteit en zorg van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, en Inge Vanfraechem, coördinator van het Vlaamse dementieplan, brachten een duo-presentatie over het ontwikkelen en verbeteren van dementiezorg in samenwerking met mensen met dementie en beleidsmakers. Benieuwd naar de rest van de dag? Op onze website kan je terecht voor een uitgebreide terugblik.

 

Tweedaags werkveldbezoek 15-16 mei

Het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen organiseert op maandag 15 en dinsdag 16 mei 2023 een tweedaags werkveldbezoek langs inspirerende Vlaamse en Nederlandse praktijken uit de woonzorg en thuiszorg. Het referentiekader dementie en de zes fundamenten van goede zorg vormen de leidraad van de bezoeken. De bus brengt ons op dag 1 naar verschillende plaatsen in Vlaams-Brabant en Limburg.

We overnachten in Genk en rijden op dag twee door naar Maastricht waar we een zorgboerderij voor mensen met dementie bezoeken. Kleinschalig genormaliseerd wonen, intergenerationeel wonen en leven, continuïteit in de zorg, buurtwerking, de toekomst van de ouderenzorg, … Een waaier aan thema’s komt aan bod. Alle info en mogelijkheid tot inschrijven vind je hier.

 

Geslaagde Wintermeeting in Oostende

Op 11 februari verzamelden honderden zorgverleners uit de ouderenzorg opnieuw voor de jaarlijkse Wintermeeting in het Kursaal van Oostende. Naast de traditionele boekenstand met interessant leesmateriaal mochten de Expertisecentra Dementie er dit jaar het spel ‘Minne en Meer’ voorstellen. Collega Herlinde Dely sprak in het programma voor de verpleegkundigen, waar ze het thema dementievriendelijke ziekenhuizen op de kaart zette.

Wat is een dementievriendelijk ziekenhuis en waarom is het zo belangrijk? Onderzoek wereldwijd toont duidelijk de meerwaarde en noodzakelijkheid aan van een dementievriendelijke aanpak in het ziekenhuis. Het is een concept waarin ook de mantelzorgers een cruciale rol krijgen. Op pediatrie kregen mama’s en papa’s de afgelopen decennia een echte plek op de afdeling, bij hun kind. Waarom is dit anno 2023 nog geen evidentie voor mantelzorgers van mensen met dementie op geriatrie, in die situaties waarvan de meerwaarde voor alle partijen duidelijk is? Er is een cultuurverandering bezig in verschillende Vlaamse ziekenhuizen. We dragen hier dan ook graag ons steentje aan bij.

Op dit moment updaten we, samen met de Alzheimer Liga Vlaanderen, het kader dementievriendelijk ziekenhuis (gepubliceerd in het referentiekader dementie). Hou onze nieuwsbrief van mei en juni in de gaten voor meer info.

 

Bruce Willis krijgt diagnose van frontotemporale dementie

Nadat hij in maart 2022 stopte met acteren vanwege afasie, is bij Bruce Willis (67) sindsdien frontotemporale dementie vastgesteld. Dat maakte zijn familie bekend. “Sinds we Bruce’s diagnose van afasie in het voorjaar van 2022 aankondigden, is de toestand van Bruce vooruitgegaan”, merkte de familie Willis op in een verklaring. “Helaas zijn uitdagingen met communicatie slechts één symptoom van de ziekte waarmee Bruce wordt geconfronteerd. Hoewel dit pijnlijk is, is het een opluchting om eindelijk een duidelijke diagnose te hebben.”

Frontotemporale dementie, of FTD, is een groep aandoeningen die worden veroorzaakt door een ophoping van tau en andere hersencelvernietigende eiwitten in de frontale kwabben (achter het voorhoofd) of temporale kwabben (achter de oren) van de hersenen. De aandoening slaat meestal toe tussen 45 en 64 jaar. Het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen sprak erover in de VRT-podcast Het Kwartier van Radio 1 en in een interview met De Standaard. Meer informatie over FTD en ondersteuning vind je via deze weg.

‘Vlaamse werkgroep van mensen met dementie’ zet puntjes op de i van nieuwe campagne

Op dinsdag 14 februari 2023 vergaderde de ‘Vlaamse werkgroep van mensen met dementie’ in Mechelen. De werkgroep legde de laatste hand aan de nieuwe sensibiliseringscampagne over respectvolle communicatie. Ze werkten zowel het audiovisueel materiaal, als het nieuwe mediamanifest en de VERBANdoos af. Benieuwd? Meer nieuws over de lancering volgt zeer binnenkort!

Recent getuigden Daniël en Lucrece vanuit de werkgroep ook rond leven met frontotemporale dementie, naar aanleiding van de actualiteit rond de diagnose bij acteur Bruce Willis. Je kan het fragment uit VTM-nieuws herbekijken via deze link.

 

Vormingen in de kijker

> Hulpmiddelen en omgevingsaanpassingen bij personen met dementie, 14/3/2023 van 9.30 uur tot 16.30 uur in Aalst

> Mantelzorgers en zorgverleners samen op de SOFA, 14/3/2023, van 9.30 uur tot 16.30 uur in Dilbeek

> Demetra – versterk je emotionele vaardigheden en veerkracht in de zorg voor mensen met dementie, 25/4/2023 van 9.30 uur tot 16.30 uur in Kortrijk

Voor het volledige aanbod, surf naar onze vormingswebsite.

e-shopVoor je bestelling van onze publicaties heten wij je van harte welkom in onze e-shop. Kom binnen en neem vrijblijvend een kijkje!

< boven > < venster sluiten >