|
Terugblik 26ste Alzheimer Europe-conferentie
Van 31 oktober tot 2 november vond in Kopenhagen de 26ste Alzheimer Europe-conferentie plaats. Vanuit het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen presenteerden we er o.a. het project ‘New Energy For Young Dementia’, namen we deel aan de INTERDEM-onderzoeksgroep en brachten we drie dagen lang updates via onze sociale media op Facebook, Twitter en LinkedIn. Tijdens de eerste conferentiedag presenteerde het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen in een namiddagsessie rond dementie en beeldvorming de Nepal-expeditie ‘New Energy For Young Dementia’. “De hoogste bergen in Nepal waren symbool voor de enorme uitdagingen die mensen met jongdementie, hun naasten en iedereen die voor hen zorgt, ondervinden. Inzetten op hun mogelijkheden en niet focussen op hun beperkingen is daarom zo belangrijk. Vanuit Vlaanderen willen we met ‘New Energy For Young Dementia’ vandaag aan heel Europa tonen dat mensen met jongdementie met de juiste ondersteuning vaak nog tot heel wat in staat zijn. Deze boodschap kan niet genoeg herhaald worden”, vertelde directeur Jurn Verschraegen voor een divers publiek van geïnteresseerden uit heel Europa. Noteer alvast dat er in de loop van 2017 een dvd zal uitgebracht worden met daarop de integrale documentaire die tijdens de Nepal-expeditie werd opgenomen, vergezeld van een publicatie met exclusief beeldmateriaal en interviews met de deelnemers.
Benieuwd naar meer hoogtepunten van de 26ste Alzheimer Europe-conferentie? Op onze website kan je terecht voor een uitgebreide terugblik. |
|
|
|
Save the date – 7 februari 2017: studiemiddag ‘Oog voor Mantelzorg’
Er wordt steeds meer verwacht van mantelzorgers, maar ook de mantelzorger heeft baat bij een helpende hand en een luisterend oor. In Nederland wordt gewerkt met driehoekskunde, in Engeland werkt men met ‘triangle of care’, het mantelzorgplan van Vandeurzen pleit voor triadisch werken. Wat de naam ook is, het gaat over de intense en eerlijke samenwerking tussen cliënt, mantelzorgers en hulpverleners.
Op 7 februari 2017 organiseren we samen met Thomas More – Vonk3 in Antwerpen een studiemiddag rond triadisch werken. We stellen er ook het vormingsmateriaal ‘Oog voor Mantelzorg’ voor. Hiermee willen we hulpverleners stimuleren om het triadisch werken nog meer in de praktijk te brengen. Datum te noteren, meer info over programma en inschrijving volgt in onze volgende nieuwsbrief midden december. |
|
Mini-symposium ‘FAZODEM’
Op maandagavond 6 februari wordt om 20 uur het FAZODEM-project in Antwerpen afgesloten met een mini-symposium. Het thema van de avond is ‘Farmaceutische zorg bij dementie’. Op het programma staan o.a. een voordracht over de behandeling van dementie waarin vanuit wetenschappelijk onderzoek een stand van zaken wordt gegeven naar nieuwe medicijnen voor de ziekte van Alzheimer, een toelichting over de samenwerking tussen arts en apotheker bij dementie en de voorstelling van het FAZODEM-project.
FAZODEM is een project van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen i.s.m. KAVA, KU Leuven, Universiteit Antwerpen, Domus Medica, VAN en financieel ondersteund door o.m. de provincie Antwerpen. Tijdens dit project ontwikkelde apotheker Eline Moors (projectmedewerker FAZODEM van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen) verschillende praktische materialen die werden samengebracht in de FAZODEM-kaft. Elke deelnemer krijgt die avond een exemplaar ter waarde van 79 euro mee naar huis.
Meer info en inschrijven via deze link. |
|
|
|
‘De Warmste Week’ komt er aan … Wat doe jij?
Vier jaar geleden stond Music For Life op Studio Brussel helemaal in het teken van dementie, met het optreden van contactkoor De Betties in het voorprogramma van rockband Muse als kers op de taart. Ook dit jaar kan je iets doen om tijdens ‘De Warmste Week’ van Music For Life mee te bouwen aan een optimale zorg voor mensen met dementie. Wil je daarbij het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen steunen? Dat kan! Surf naar de Music For Life-website om jouw actie te registreren en laat het ons weten via communicatie@dementie.be. Dan zetten wij jouw actie graag in de kijker via onze communicatiekanalen!
Intussen werden al enkele fantastische initiatieven op poten gezet, zoals een ‘Boekenverkoop for Life’, ‘Snotteren for Life’ en een ‘Zeefdruk for Life’, waarvoor we de initiatiefnemers alvast van harte bedanken!
In afwachting van ‘De Warmste Week’ eind december, blikken we graag nog eens terug op die magische avond in het Sportpaleis tijdens de Music For Life-actie van 2012. |
|
Lancering dementie-assistentiekaartje tijdens 5e Ontmoetingsdag Jongdementie
Op zaterdag 19 november vond de 5e ‘Ontmoetingsdag Jongdementie’ plaats in Sint-Niklaas onder een ruime belangstelling van zo’n 140-tal aanwezigen. Na het welkomstwoord van schepen Christel Geerts werden diverse Oost-Vlaamse initiatieven rond jongdementie gepresenteerd en gaf onderzoekster Marieke Van Vracem (LUCAS – KU Leuven) wetenschappelijk bewezen omgangstips voor personen met jongdementie. Ontroerend en tegelijkertijd heel betrokken aanhoorden de deelnemers een getuigenis van een persoon met jongdementie en zijn mantelzorger. Interviewer Veerle De Bou stelde hierbij het nieuwe dementie-assistentiekaartje voor, ontwikkeld door Alzheimer Liga Vlaanderen vzw en het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen. Het draagt de boodschap ‘Ik heb dementie, heb begrip voor mij’. Dit kaartje biedt op een duidelijke en beknopte manier de mogelijkheid aan om voor een persoon met dementie hulp te vragen in winkels, op straat, …
Meer weten over het dementie-assistentiekaartje? Surf naar onze website.
Meer weten over jongdementie? Surf naar www.jongdementie.info. |
|
|
|
Stad Kortrijk lanceert magazine ‘deMENSie’
In het kader van ‘dementievriendelijk Kortrijk’ werd het magazine deMENSie ontwikkeld. Het werd een toegankelijke publicatie met interviews, portretten en achtergrondinformatie zowel van personen met (jong)dementie als mantelzorgers en professionele hulpverleners. Vanuit de stad Kortrijk wordt niet alleen met dit magazine gebouwd aan een dementievriendelijk klimaat. Ook in andere beleidsdomeinen zoals sport, cultuur en toerisme is er groeiende aandacht voor inclusie van mensen met dementie en hun mantelzorgers. Zo liep van 21 t.e.m. 25 november onder de titel ‘Move for dementia’ een heuse beweegweek waarin iedereen kon proeven van het toegankelijke en flexibele beweegaanbod van de Wijkteams van Kortrijk. De ergotherapeuten van de wijkteams en de lesgevers van de sportdienst organiseerden lessen op maat. Bovendien vindt op 27 november om 15 uur in de Schouwburg van Kortrijk ‘Stage For Dementia’ plaats, een voorstelling over dementie vol muziek, dans en woord.
Benieuwd naar wat de stad Kortrijk nog in petto heeft? Surf naar de website van regionaal expertisecentrum dementie Sophia voor het volledige aanbod. |
|
Oproep aan huisartsen: deelname enquête ondersteuning diagnosestelling dementie
Aan Thomas More Antwerpen voert men binnen de bacheloropleiding Toegepaste Psychologie een onderzoek naar de rol van huisartsen bij de diagnosestelling dementie. Hierbij gaat het onder andere over belangrijke thema’s als informatievoorziening, doorverwijzing, communicatie en ethische keuzes. Het invullen van de vragenlijst zal ongeveer 10 minuten in beslag nemen. Door uw deelname als huisarts steunt u wetenschappelijk onderzoek dat nuttig kan zijn in de ondersteuning van huisartsen. Op basis van de verkregen resultaten kunnen we nagaan of er bepaalde moeilijkheden zijn waar professionals tegenaan lopen in dit proces van diagnosestelling. Mocht dit het geval zijn, kan hier op ingespeeld worden om huisartsen optimaal te kunnen ondersteunen in dit proces. Vandaar dat uw mening van belang is! De anonimiteit van uw deelname en antwoorden wordt gegarandeerd. Alle gegevens die u invult, worden vertrouwelijk behandeld. Hebt u interesse om als huisarts deel te nemen? Klik op deze link om de vragenlijst in te vullen. Alvast hartelijk bedankt voor uw medewerking!
Britt Mostmans (derdejaarsstudent bachelor in de Toegepaste Psychologie Thomas More Antwerpen) i.s.m. Promotor Sofie Rysheuvels (lector Opleiding Toegepaste Psychologie Thomas More Antwerpen) en Copromotor Olivier Constant (communicatiemedewerker Expertisecentrum Dementie Vlaanderen)
|
|
|
|
Gedichtenrubriek ‘Spiegelbeeld’
Elles Garretsen-van de Kamp komt uit Doetinchem (Nederland) en werkt al twintig jaar als verzorgster. Haar gedrevenheid om gedichten te schrijven over de zorgpraktijk komt voort uit haar werk met mensen met dementie. Als verzorgster binnen de Azora-Stichting in Ulft werkt ze met veel passie en plezier met deze mensen. Dementie blijft haar als aandoening fascineren: de diverse fases maken dat het voor iedereen verschillend is en je elke dag kan bijleren. De mens achter de aandoening blijven zien, is daarbij voor haar het allerbelangrijkste. Een drijfveer die Elles ook in haar gedichten laat doorschemeren.
In gisteren
Ik leef in gisteren,
niet in vandaag.
Ik weet niet van vandaag,
wel van gisteren.
Mijn leven in vroeger
is nu mijn bestaan.
Kan jij met jouw leven,
met mij daar naartoe gaan?
© Elles Garretsen-van de Kamp |
|
|
Voor je bestelling van onze publicaties heten wij je van harte welkom in onze e-shop. Kom binnen en neem vrijblijvend een kijkje!
|
|