Nieuwsbrief 25 november 2022

Expertisecentrum Dementie Vlaanderen vzw
Pastoor Van de Wouwerstraat 2
2600 Antwerpen-Berchem
www.dementie.be

t 03 609 56 14

regionale expertisecentra dementie in Antwerpen*, Brugge, Brussel, Dendermonde, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven*, Turnhout

* met antennepunten in Mechelen en Dilbeek

Volg ons via LinkedIn, Twitter, Pinterest, Facebook en YouTube.





Elke dinsdagavond vanaf 20 uur

CHAT!

 www.omgaanmetdementie.be

Dementie en nu
psycho-educatie voor mantelzorgers

www.jongdementie.info

Doneren met fiscaal attest vanaf 40 euro

Vacature wetenschappelijk medewerker kwaliteit in het kader van het Vlaamse Dementieplan (2021-2025)

Het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen vzw, als partnerorganisatie erkend door de Vlaamse overheid, is voor spoedige indiensttreding op zoek naar een wetenschappelijk medewerker (32 uur/week) voor bepaalde duur (tot 2025). Doel van de functie is het opzetten van een structurele meting en opvolging van de door de bewoner met dementie en diens vertegenwoordiger ervaren kwaliteit van leven, wonen en zorg in de Vlaamse woonzorgcentra.

In nauw overleg met het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid, het kabinet van de bevoegde minister, het Vlaams Instituut voor Kwaliteit van Zorg (VIKZ) en de Vlaamse Ouderenraad, zullen volgende opdrachten tot de kerntaken behoren:

– Realisatie van een wetenschappelijke update en bijkomende inzichten over het betrekken van bewoners bij kwaliteitsmetingen sinds 2018;
– Organisatie en implementatie van een observatie-methodiek, inclusief opmaak van een handleiding;
– Selecteren van deelname van woonzorgcentra in afstemming met het VIKZ;
– Het onderzoek begeleiden in een steekproef van telkens 10 personen met dementie in 30 woonzorgcentra;
– Advies opmaken over de mogelijkheden voor structurele meting van kwaliteit van leven, wonen en zorg voor bewoners met dementie.

Het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen is hiervoor op zoek naar iemand met verantwoordelijkheidsgevoel die servicegericht, flexibel, tactvol en collegiaal is, die aantoonbare affiniteit/ervaring met wetenschappelijke literatuur en de vertaling ervan naar de (zorg)praktijk heeft, die gemakkelijk werkt met Microsoft Office-toepassingen en diverse applicaties. Meer informatie en het gedetailleerde functieprofiel kan je hier nalezen.

Het Expertisecentrum verwelkomt de buurt in Berchem

Omdat we graag mensen nabij zijn, omdat we pas komen ‘wonen’ zijn in onze nieuwe buurt in Antwerpen-Berchem en omdat dementie ook in onze buurt een onderwerp is dat bij velen iets teweegbrengt, zetten we op donderdag 10 november onze deuren open voor een kennismakingsmoment met een hapje en een drankje. We lieten onze buren ervaren wat apraxie betekent, welke impact dementie heeft in onze samenleving en wat we daar samen met vele anderen aan doen.

Wat een fijne buren en wat een engagement! Dankbaar dat we mochten delen in zoveel verhalen. Ook dankbaar dat we mochten vertellen wat het hele team van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen elke dag bezighoudt en hoe we vanuit ons huis in Berchem samen met onze collega’s in Vlaanderen het verschil proberen te maken voor een evolutie naar goede dementiezorg.

 

E-learning over jongdementie en 10 veel gestelde vragen door mantelzorgers

Vandaag lanceren de expertisecentra dementie in Vlaanderen en Brussel met de steun van Alzheimer Liga Vlaanderen een nieuwe e-learning: Jongdementie. Handvatten in de praktijk voor mantelzorgers.

Mantelzorgers en mensen met dementie zitten vaak met vele vragen: ik maak me zorgen wat nu? Is jongdementie erfelijk? Hoe combineer ik dit met mijn werk? Hoe vullen we de dag zinvol in? Waar kan ik terecht? Dit zijn maar een paar van in totaal 10 vragen waar de onlinemodule over jongdementie een antwoord op tracht te formuleren. Deze e-learning is in de eerste plaats bestemd voor partners, kinderen, broers, zussen, ouders, andere familieleden, vrienden en kennissen van iemand die de diagnose jongdementie kreeg. Maar ook iemand met jongdementie en professionals kunnen de e-learning doorlopen en er een heleboel informatie uithalen.

Het is een uitgebreide e-learning (in totaal ongeveer 100 minuten), die zeer rijk gevuld is met informatie en adviezen. Maar laat dit je niet afschrikken, je kan elk deel op je eigen tempo doorlopen. Je hoeft ook niet alles in één keer te bekijken: je kan starten en pauzeren waar en wanneer je maar wil. Klik hier voor meer informatie. De e-learning (+ downloadbare hand-outs) kost 20 euro.

Heb je vragen of interesse om een andere e-learning te volgen? Meer informatie kan je raadplegen via deze link of opvragen via opleiding@dementie.be.

 

Help bij het verbeteren van een website over toekomstige zorg en behandelingen

De afgelopen drie jaar hebben onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel samen met personen met dementie, mantelzorgers, Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en Alzheimer Liga Vlaanderen een website ontwikkeld. Deze website is bedoeld om mensen met dementie en hun mantelzorger te ondersteunen bij toekomstige zorg en behandelingen. De onderzoekers zoeken mensen met dementie en mantelzorgers om deze website te testen. Door mee te doen aan deze studie helpen jullie mee aan de ontwikkeling van een website speciaal voor personen met dementie en hun mantelzorger. Daarnaast geeft het jullie de mogelijkheid om na te denken en/of samen te praten over de toekomst, wat voor jullie belangrijk is en wat jullie wensen zijn.

Wat houdt het in? Gedurende een periode van 8 weken de website gebruiken zoals jullie dat willen: één keer gebruiken of vaker, samen of alleen, op elk apparaat (computer, telefoon, tablet). Vooraf aan deze 8 weken is er een gesprek met een verpleegkundige om de website te tonen, na de 8 weken is er een gesprek om jullie ervaring met de website te bespreken. Doe je mee of heb je vragen? Contacteer dan onderzoekster Charlèss Dupont via charless.dupont@vub.be, 0484 43 32 57.

 

Herbekijk het webinar over het referentiekader dementie

Persoonsgerichte zorg, daar gaan we samen voor! Het referentiekader voor kwaliteit van leven, wonen en zorg is hierbij onze leidraad, onze gemeenschappelijke taal over sectoren heen.

Heb je het gratis webinar deze maand gemist? Geen probleem. Je kan het hier gratis herbekijken. Deel je het ook met je collega’s? Zo verspreiden we samen persoonsgerichte zorg doorheen de sector.

Boekrecensie ‘Brain health at your finger tips’

Al zo’n twintig jaar doen Miia Kivipelto en haar collega’s vanuit Finland onderzoek naar welke factoren verklaren waarom iemand dementie krijgt, en waarom niet. Leeftijd is natuurlijk een heel belangrijke factor, en we weten ook dat erfelijkheid nauwelijks een rol speelt. Maar wat dan wel? Hun publicaties daarover halen makkelijk de internationale wetenschappelijke tijdschriften.

Plots ligt er nu ook een boek van haar en een collega dat in toegankelijk Engels uitlegt wat onderzoek nu weet over die factoren en dan vooral de leefstijlfactoren die we als persoon en vooral als samenleving zelf in de hand hebben, waar we iets aan kunnen veranderen. Toegankelijk en actueel, dat zijn alvast twee pluspunten voor elk boek. Maar hier zijn nog minstens twee andere pluspunten. Het boek is doorweven met bijzonder mooie fotografie en als toegift krijgen we op het einde een 60-tal pagina’s met heel lekker uitziende recepten. De keuken lonkt…

Benieuwd naar onze ervaringen? Je kan de bespreking van het boek nalezen op onze website.

Cera-webinar over de rol van de huisarts op 15 december

Wist je dat we binnenkort al ons tiende Cera-webinar over dementie vieren? Op donderdag 15 december hebben we het over de rol van de huisarts in het dementieproces. In het traject dat mensen met dementie en hun gezin afleggen, is de huisarts de spilfiguur. Maar wat betekent dat precies? Wat mag je wel en niet verwachten van een huisarts? Wat kan hij/zij ook na de diagnose voor jullie betekenen? Hoe staat hij/zij in contact met specialisten en het ziekenhuis? Wat bij een verhuis naar een woonzorgcentrum? En hoe zorgen we ervoor dat huisartsen dementie in het vizier blijven houden? Zowel Prof. dr. Birgitte Schoenmakers (KU Leuven) als Jurn Verschraegen (EDV) en een mantelzorger zijn aan het woord. Tijdens de live-uitzending kan je vragen stellen. Inschrijven voor het webinar kan via deze link.

Tip! Heb je het vorige webinar over omgaan met veranderend gedrag gemist? Je kan het hier herbekijken.

Vormingen in de kijker

> Train de trainer opleiding ‘dementiekundige zorgverlener in de diensten gezinszorg’, 31/1/2023, van 9.30 uur tot 16 uur in Antwerpen

> Train de trainer vormingspakket zorgvrijwilligers en aanvullende thuiszorg, 9/2/2023 van 13 uur tot 16 uur in Antwerpen

> Zinvolle activiteiten met jonge personen met dementie, 13/2/2023 van 13.30 uur tot 16.30 uur in Aalst

Voor het volledige aanbod, surf naar onze vormingswebsite.

e-shopVoor je bestelling van onze publicaties heten wij je van harte welkom in onze e-shop. Kom binnen en neem vrijblijvend een kijkje!

< boven > < venster sluiten >