Nieuwsbrief 28 augustus 2020

Expertisecentrum Dementie Vlaanderen vzw
Lokkaardstraat 8
2018 Antwerpen
www.dementie.vlaanderen

t 03 609 56 14

regionale expertisecentra dementie in Antwerpen*, Brugge, Brussel, Dendermonde, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven*, Turnhout

* met antennepunten in Mechelen en Heikruis

Volg ons via LinkedIn, Twitter en Pinterest of word lid van onze Facebook-groep.


Elke dinsdagavond vanaf 20 uur

CHAT!

 www.omgaanmetdementie.be

Dementie en nu
psycho-educatie voor mantelzorgers

www.jongdementie.info

Doneren met fiscaal attest vanaf 40 euro

Digitaal symposium ‘Een reis naar betere dementiezorg’

Op maandag 21 september organiseert het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen het symposium ‘Een reis naar betere dementiezorg’: over veranderingstrajecten in de zorg, over persoonsgericht werken, over dementievriendelijke omgevingen. De zes pilootprojecten bij het referentiekader dementie brengen er elk hun verhaal.

Om ieders veiligheid te garanderen, hebben we besloten om dit symposium om te vormen tot een digitaal evenement. Dezelfde inhoud, dezelfde sprekers, maar een andere tijdsplanning en een andere prijs.
Wat is inbegrepen? Een boeiend, interactief programma en het boek bij het symposium bij jou thuis geleverd. Meer informatie over het volledige programma raadplegen en inschrijven kan via deze link.

Meemo – een hart onder de riem voor kinderen van een mama of papa met dementie

Hallo, ik ben Meemo! Heb jij ook een mama of papa met dementie? Je bent niet alleen! Hoeveel gezinnen er in Vlaanderen precies zijn, dat weet ik niet. Maar ik ken er wel al een heleboel. Heb je vragen over dementie? Kan ik je helpen? Laat het me weten en ik ga op zoek naar een antwoord.

Meemo is een uiltje dat kinderen met een mama of papa met dementie steunt en op weg helpt. De komende jaren wil het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, samen met verschillende partnerorganisaties, het aanbod aan informatie en ondersteuning voor deze doelgroep uitbouwen. Voor meer informatie kan je terecht op onze website en in onze Facebook-groep.

 

Dementiezorg in tijden van corona: uitdagingen voor vandaag en morgen

Corona trof de afgelopen maanden iedereen, maar vooral ouderen en daarom ook personen met dementie. Het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen analyseerde tijdens en na de lockdown de impact van de crisis op mensen met dementie, mantelzorgers en professionele zorgverleners in de thuiszorg, de ziekenhuizen en de woonzorgcentra. Het rapport doet ook 9 + 2 aanbevelingen voor de toekomst. We interviewden hiervoor meer dan 50 getuigen, gaande van personen met dementie, mantelzorgers, zorgpersoneel tot leidinggevenden en beleid.

De tekst is een oproep tot reflectie voor betere dementiezorg waarbij telkens rekening wordt gehouden met het precaire evenwicht tussen autonomie en geborgenheid. Met respect voor de wil van de persoon met dementie en zijn mantelzorgers. Op basis van de eerste vijftig interviews pleiten we dan ook voor meer aandacht voor dementiezorg in tijden van corona op de verschillende niveaus van de besluitvorming. We verwerken vanzelfsprekend ook dit thema in onze toekomstige opleidingen en studiemomenten, zoals de studiedag op 21 september.

Reflectie en oproep
Het rapport is bedoeld als reflectie voor eenieder die met dementiezorg te maken heeft: van mensen met dementie, mantelzorgers en hulpverleners tot (politieke) beleidsverantwoordelijken. Tegelijk is het een oproep tot het delen van verdere reacties met ons. Dat kan via jan.steyaert@dementie.be.

Beleid
Vijf van onze voorstellen werden alvast meegenomen in de aanbevelingen van de coronacommissie van het Vlaams Parlement. We hopen uiteraard dat die voorstellen verder handen en voeten zullen krijgen in de praktijk.

Je kan het rapport ook op papier bestellen via deze link.

 

Vormingsaanbod 2020-2021 is beschikbaar

Ondersteuning nodig op je weg naar kwalitatief hoogstaande dementiezorg? In ons vormingsaanbod vind je zeker inspiratie. De waaier aan vormingen die je in ons aanbod terugvindt, bieden je kapstokken in tal van thema’s. Je vindt er inspiratie, methodieken, concrete handvaten, … maar je ontmoet vooral ook lesgevers en collega’s uit andere organisaties met dezelfde passie voor goede zorg.

De grote uitdaging is echter om wat je in onze vormingen leert telkens opnieuw te vertalen naar de unieke persoon met dementie waar je zorg voor draagt. Zo komen we tot afgestemde zorg waarbij de mens centraal staat. Soms vraagt dat wat lef, dromen, creativiteit en durven tegen de stroom in te zwemmen. Maar weet dat je met elke kleine stap uiteindelijk bergen kan verzetten in het leven van iemand met dementie!

Benieuwd naar het nieuwe vormingsaanbod? Op onze website kan je het volledige overzicht bekijken en inschrijven.

Probeer het uit: digitaal vormingsaanbod van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen

Het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen breidt haar vormingsaanbod uit en zal vanaf 2021 ook e-learnings aanbieden via de vormingswebsite. We willen dit grondig, kwaliteitsvol en in een gebruiksvriendelijke omgeving doen. Daarom zetten we momenteel de nodige digitale structuren op. Bij wijze van een digitaal startschot bieden we een eerste e-learning aan in september. Thema is één van de fundamenten van het referentiekader dementie, namelijk autonomie in geborgenheid. De e-learning richt zich vooral tot de referentiepersonen dementie die deze thematiek vanuit ethisch perspectief willen verdiepen.

Autonomie en geborgenheid (en de balans daartussen) brengen in de zorg voor mensen met dementie heel wat ethische uitdagingen met zich mee. De nieuwe zorgcontext door de coronacrisis stelt dit op scherp. Met deze e-learning versterken we de referentiepersonen dementie in het herkennen en bespreekbaar maken van ethische kwesties rond autonomie en geborgenheid in hun werksetting. Voor dit eerste digitale aanbod zijn de plaatsen beperkt. De e-learning duurt ongeveer een uur en je kan ze volgen op een zelf gekozen tijdstip (ook via tablet en smartphone mogelijk). De deelnameprijs bedraagt 25 euro.

Na afloop en na het invullen van een enquête ontvang je een deelnameattest en voucher ter waarde van de volledige deelnameprijs. Die voucher kan je in onze webshop of bij een volgende inschrijving voor vorming gebruiken. Referentiepersonen dementie kunnen zich voorinschrijven door een e-mailadres achter te laten via deze link. We bezorgen je dan zo snel mogelijk informatie voor de definitieve inschrijving. Wees er snel bij want de plaatsen zijn beperkt! Voor meer informatie over de e-learning kan je contact opnemen via leentje.dewachter@dementie.be.

 

 

Anouck de Bruijn getuigt over haar mama met jongdementie

Vijf jaar geleden kreeg de mama van Anouck de diagnose jongdementie, meer bepaald fronto-temporale dementie. Ze was toen 54. Het betekende zowel voor haar, als voor Anouck en de rest van de familie een nieuwe start na een lange periode van onzekerheid over wat er aan de hand was. In een openhartig gesprek blikt Anouck terug en kijkt ze vooruit op basis van de lessen die ze uit hun persoonlijke ervaring met jongdementie haalt, met een duidelijke boodschap: “Een diagnose heeft een enorme impact op mensen. Je moet uiteraard de realiteit niet uit de weg gaan, maar ik denk dat het belangrijk is om mensen zoveel mogelijk perspectief te geven en om vooral ook begrip en erkenning te tonen.”

Anouck ging recent aan de slag als coördinator van regionaal expertisecentrum dementie Orion ism PGN. Je kan via deze link haar volledige verhaal lezen.

 

Campagne ‘Vergeet dementie, onthou mens’ blijft ook internationaal inspireren

Vorig jaar schreef de Vlaamse sensibiliseringscampagne ‘Vergeet dementie, onthou mens’ een nieuw hoofdstuk. Op de campagnewebsite werden heel wat beklijvende getuigenissen gepubliceerd van de campagneambassadeurs over hun persoonlijke ervaring met dementie. Daarnaast verschenen ook een nieuwe cartoonreeks, posters, flyers, beeldverhalen, een animatiefilm en kunnen mensen gratis digitaal beeldmateriaal bestellen via de fotodatabank, Als kers op de taart verschenen op de campagnewebsite ook het manifest en de introductievideo van de allereerste ‘Vlaamse werkgroep van mensen met dementie’.

Niet alleen de nieuwe communicatietools van de campagne werden fel gesmaakt, ook tijdens de talloze presentaties in binnen- en buitenland bleek er heel wat enthousiasme voor de missie van ‘Vergeet dementie, onthou mens’. Recent besteedde de internationale netwerkorganisatie WYLD (World Young Leaders in Dementia) op haar website uitgebreid aandacht aan de realisaties van de campagne en de werkgroep. Je kan het integrale artikel hier lezen.

‘Vlaamse werkgroep van mensen met dementie’ vol plannen voor het najaar

Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan … Door de nieuwe heropflakkering van het coronavirus moest de ‘Vlaamse werkgroep van mensen met dementie’ opnieuw haar plannen bijstellen en ook in augustus online vergaderen. Dat belette hen er niet van om vol goede moed verder te werken aan de plannen voor het najaar, waarin ze een gloednieuw ‘sportmanifest’ zullen lanceren en je ook in de media en op conferenties de stem van de werkgroepleden opnieuw zal horen weerklinken. Zo kan je op dinsdag 1 september om 20.40 uur werkgroepleden Paul en Katelijne zien in het Eén-programma ‘Durf te vragen’ dat in het teken staat van jongdementie.

Op de website van de campagne ‘Vergeet dementie, onthou mens’ startte de werkgroep ook recent met het delen van persoonlijke verhalen van mensen met dementie. Je kan er reeds de getuigenissen van Jan, Paul en Antonio lezen, maar de werkgroep wil ook een warme oproep doen aan anderen om hun verhaal te delen.

Heb je zelf interesse om als persoon met dementie jouw verhaal met ons te delen? Twijfel dan zeker niet en stuur jouw korte of langere teksten of beelden door naar communicatie@alzheimerliga.be en olivier.constant@dementie.be.

Start eerste ‘Vlaamse lotgenotengroep Parkinson Dementie en Lewy Body Dementie’

Alzheimer Liga Vlaanderen vzw organiseert op zaterdag 26 september 2020 van 14 uur tot 17 uur de eerste ‘Vlaamse lotgenotengroep Parkinson Dementie en Lewy Body Dementie’. De bijeenkomst vindt plaats in woonzorgcentrum De Regenboog, Regenbooglaan 14 in Zwijndrecht. Ze nodigen hiervoor alle familieleden en mantelzorgers uit van personen met Parkinson dementie en Lewy body dementie. Deelname is gratis, maar inschrijven is wel noodzakelijk via deze link. De affiche is hier te downloaden.

Er wordt gestart met een lezing over de bijzonderheden van Parkinson dementie en Lewy body dementie door Dr. Helena Gossye. Daarna beluisteren ze waar de noden, behoeften en vragen liggen van de familieleden en de mantelzorgers. Het is de ideale bijeenkomst om ervaringen uit te wisselen rond het zorgen voor een naaste met Parkinson dementie en Lewy body dementie.

 

Dementie op jonge leeftijd: symposium en boekvoorstelling

Het voorbije jaar reviseerden tal van experts uit Nederland en België het boek ‘Dementie op jonge leeftijd’ van Annemie Janssens & Marjolein de Vugt. Tijdens het symposium ontvang je als eerste dit volledig vernieuwde boek. Topwetenschappers uit Vlaanderen en Nederland informeren je in de voormiddag over de best mogelijke zorg op medisch en psychosociaal vlak en over palliatieve zorg. In de namiddag reiken we je in workshops concrete tools aan over ’arbeid en dementie op jonge leeftijd’, ‘fronto-temporale dementie’, ‘palliatieve zorg bij jonge mensen met dementie’, ‘e-health ondersteuning voor mantelzorgers van jonge personen met dementie’ en ’liefde en een zinvol leven met jongdementie’.

Het boek en het symposium zijn er voor iedereen die te maken heeft met dementie op jonge leeftijd: professionals, personen met dementie op jonge leeftijd, familieleden en vrijwilligers. Meer info raadplegen en inschrijven kan via deze link.

Het is mogelijk dat omwille van de dan geldende veiligheidsmaatregelen rond het coronavirus het symposium niet op de geplande datum van 12 november 2020 kan plaatsvinden. In dat geval wordt het verschoven naar 25 maart 2021. Het is dus raadzaam om beide data alvast in je agenda te blokkeren.

e-shopVoor je bestelling van onze publicaties heten wij je van harte welkom in onze e-shop. Kom binnen en neem vrijblijvend een kijkje!

< boven > < venster sluiten >