Nieuwsbrief 28 mei 2021

Expertisecentrum Dementie Vlaanderen vzw
Lokkaardstraat 8
2018 Antwerpen
www.dementie.vlaanderen

t 03 609 56 14

regionale expertisecentra dementie in Antwerpen*, Brugge, Brussel, Dendermonde, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven*, Turnhout

* met antennepunten in Mechelen en Heikruis

Volg ons via LinkedIn, Twitter en Pinterest of word lid van onze Facebook-groep.


Elke dinsdagavond vanaf 20 uur

CHAT!

 www.omgaanmetdementie.be

Dementie en nu
psycho-educatie voor mantelzorgers

www.jongdementie.info

Doneren met fiscaal attest vanaf 40 euro

Mogen we jou meenemen in ons jaarverslag van 2020?

“Beste zus, het spijt ons dat we geen bezoek kunnen brengen wegens het virus. Toch wensen we je het allerbeste en hopelijk gauw tot ziens.” Dit kattenbelletje, bedoeld voor iemand met dementie in het woonzorgcentrum, is exemplarisch voor hoe de voorbije periode ons op de proef stelde. Vanuit het werkveld bereiken ons veel verhalen van leed en onmacht. Relaties stonden op het spel. Van professionals tot mantelzorgers, voor eenieder was het meer dan wennen aan wat men het ‘nieuwe normaal’ is gaan noemen: de coronatijd.

Net zoals voor iedereen was 2020 voor het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en de regionale expertisecentra dementie immers door corona een jaar vol nieuwe uitdagingen. Toch bouwden we samen vol overtuiging verder aan optimale zorg en ondersteuning voor mensen met dementie en hun naasten. We nemen jullie graag mee in de mozaïek van projecten en activiteiten. Steeds hielden we hierbij de persoon met dementie en zijn naasten voor ogen. Dankjewel aan allen die ons vergezelden op de diverse wegen die we samen liepen: de omschakeling naar meer digitaal werken en een digitaal vormingsaanbod met diverse e-learnings, de laagdrempelige informatieverstrekking en de vele projecten die we samen realiseerden overal in Vlaanderen.

Vanuit de expertisecentra dementie blijven we alles uit de kast halen om die relatie, ook met jou als lezer, verder aan te trekken. De dementieproblematiek verdient dit. Onze wens voor de nabije toekomst is dat we weer in verbinding met elkaar kunnen zijn, niet enkel virtueel maar vooral in levende lijve. Stap je mee in ons jaarverslag en onze realisaties?

Oproep ‘Samen MENS’ groot succes

Tot en met 6 mei konden organisaties uit de thuiszorg en de residentiële zorg zich kandidaat stellen voor de oproep ‘Samen MENS’. De inzet? 15 maanden intensieve begeleiding rond persoonsgerichte zorg door een expertisecentrum dementie. Maar liefst 134 dossiers werden ingediend. 134 organisaties willen aan de slag gaan rond de zes fundamenten uit het referentiekader dementie: beeldvorming, normalisatie, autonomie in geborgenheid, afgestemde zorg, mantelzorgers en een warm team van professionele zorgverleners en vrijwilligers.

Er wacht de neutrale, vakkundige jury de moeilijke taak om hieruit twintig enthousiaste dossiers te selecteren. Ze zullen, samen met de juryvoorzitter, een diverse groep samenstellen die van elkaar kan leren en samen kan groeien. Eind juni zal de Vlaamse overheid bekendmaken wie de laureaten zijn die op 1 september kunnen starten met hun traject.

Wil je je nog eens laten inspireren door de vorige zes laureaten? Hun ambassadeursfilmpjes vind je op ons Youtube-kanaal. Hun traject en persoonlijke verhalen staan neergepend in het boek ‘Onderweg naar betere dementiezorg’.

 

Kleinschalig genormaliseerd wonen in de praktijk: “We zijn te gast in het huis van zijn bewoners”

Op 28 april werd in het coronaveilige Sint-Vincentiusziekenhuis in Antwerpen de leergang rond kleinschalig genormaliseerd wonen afgesloten met een voorstelling van de verschillende projecten richting gewenste verandering. Amy Van Aert (24) is zorgkundige in woonzorgcentrum Sint-Vincentius in Kalmthout en één van de tien cursisten. Ze liep ook stage bij De Bijster (beschermd wonen) en ‘t Schoon Verdiep 1 van de eigen voorziening. Ze vertelt graag over haar droom, symbolisch geïllustreerd met polaroidfoto’s op een roze geverfd palet. Is het dan allemaal rozengeur en maneschijn? “Tijd kan wel eens een valkuil zijn voor het persoonlijk geluk van mensen met dementie heb ik gemerkt.”

Je kan het volledige verhaal van Amy lezen op onze website.

 

North Sea Dementia Group organiseert geslaagde onlinemeeting

Vorig jaar moest de jaarlijkse driedaagse van de North Sea Dementia Group afgelast worden. Inderdaad, door corona. Dit jaar werd het een dag online. Hopelijk volgend jaar weer ‘live’. In de presentaties ging vanzelfsprekend veel aandacht naar de impact van corona op dementiezorg. In de bijdragen van onder meer Denemarken, Nederland, Noorwegen, Groot-Brittannië en Duitsland klonken de echo’s door van wat we ook in Vlaanderen zagen het afgelopen jaar. Maar zoals een deelnemer opmerkte: door het wegvallen van de zorg zoals we die voor corona kenden, bijvoorbeeld de sluiting van dagcentra, steeg wel het besef hoe noodzakelijk die zorg was, en steeg de waardering.

Verder kregen we updates over enkele dementie- beleidsplannen en een mooi overzicht van de prevalentiecijfers uit Noorwegen. Zelf presenteerden we over onze ervaringen met corona en de coronamaatregelen en gaven we een update over het referentiekader dementie en de nieuwe pilootprojecten.

Initiatief ‘De Hemeldakbewoners’ zet jongdementie in de kijker

Katrijn en Karen vormen samen ‘De Hemeldakbewoners’. Ze stellen graag hun project ‘besBreekbaar’ voor. Katrijn is beeldend kunstenares en Karen is pedagoge en muziekliefhebber. Beiden zijn ze ook creatief therapeut. Recent zetten ze het thema jongdementie in de kijker in een beklijvende reportage.

Het verhaal dat ze graag delen, is het verhaal van Roland die leeft met jongdementie en partner Christine, Zij richtten De Companjong op in Sint-Niklaas, een buddyproject voor mensen met jongdementie en hun omgeving. Daarnaast zijn Roland en Christine ook lid van de ‘Vlaamse werkgroep van mensen met dementie’. Hun boodschap is duidelijk: kijk naar en geniet van wat wel nog kan. Je kan de volledige videogetuigenis bekijken via deze link.

Op zoek naar meer informatie over jongdementie? Neem dan zeker een kijkje op de website www.jongdementie.info.

 

 

vzw KòMee en Arteveldehogeschool werken sinds 2018 intensief samen rond jongdementie

Voor het opleidingsonderdeel ‘Basistraining groepswerk in diverse contexten’ organiseerden vijf studenten van de Arteveldehogeschool samen met vzw KòMee op 29 april van dit jaar een dag die speciaal in het teken stond van mantelzorgers. Voor al hun inzet verdienen zij het natuurlijk om ook eens in de watten te worden gelegd. Door de onvoorspelbare coronamaatregelen kozen ze voor een combinatie van buitenactiviteiten die binnen de interessevelden lagen van de mantelzorgers. Na een wandeling maakten ze nader kennis met elkaar aan de hand van een spelletje en een lekkere lunch. Daarna brachten ze een bezoek aan de botanische tuin van Gent. Dit is iets wat de groep duidelijk interesseerde. Er werd niet alleen over de mooie en indrukwekkende planten gepraat, maar ook over de zware taak die mantelzorgers hebben. Dit kwam dan ook van pas bij de afsluitende activiteit, namelijk de verBANdoos.

De studenten hadden een doos voorzien met lege papiertjes waar de mantelzorgers allemaal elementen konden opschrijven die ze wilden verbannen, denk maar aan taboes of een verkeerde manier van omgaan met mantelzorgers of met personen met (jong)dementie. Het werd een levendige en boeiende discussie onder het genot van een hapje en een drankje. De dag was leerrijk en leuk. “Als sociaal werkers in wording was het een eer om zo een leuke groep mantelzorgers te leren kennen en van hen bij te leren”, besloot één van de studenten na afloop. Dit inspirerende project werd geïnitieerd en begeleid door Elena de Ru, één van de drijvende krachten achter de ‘Vlaamse werkgroep van mensen met dementie’.

 

Kopzorgen verdienen zorg, op elke leeftijd

De Vlaamse Ouderenraad vraagt met de campagne ‘Kopzorgen Verdienen Zorg’ meer aandacht voor het psychisch welzijn van ouderen. Omdat ouderen hun zorgen al te vaak alleen moeten dragen, ontwikkelde de Vlaamse Ouderenraad een prikbord waarop je ze kan delen. Ook televisiecoryfee Paula Sémer deelde al kopzorgen.

Op het prikbord posten ouderen en hun omgeving de zorgen waarmee ze kampen in hun leven. De drempels waarop ze botsen in de zoektocht naar hulp. De lichtpuntjes die hen door de moeilijke periodes hielpen en de tips die zij hebben voor onze beleidsmakers.

Grasduin door de getuigenissen, zoals die van boegbeeld Paula Sémer, of deel zelf je kopzorgen en tips op het prikbord. Met de verhalen gaat de Vlaamse Ouderenraad aan de slag. De organisatie stelt een set van beleidseisen samen voor onze beleidsmakers. Zo komen we dichter bij een betere geestelijke gezondheidszorg voor ouderen!

Vormingen in de kijker

Volg onderstaande e-learnings. Leer op eigen tempo en op het tijdstip dat jou het beste past.

Doelgroep: professionele zorgverleners

Aankoop voor een groep is mogelijk: vanaf 21 e-learnings is er korting van 5% en vanaf 51 e-learnings 20% korting. Voor een aankoop vanaf 101 stuks contacteer opleiding@dementie.be.

> e-learning – Autonomie in geborgenheid vanuit ethisch perspectief

> e-learning – Mantelzorg en dementie: het belang van triadisch werken

> e-learning – Normalisatie: zo gewoon waar mogelijk

 

e-shopVoor je bestelling van onze publicaties heten wij je van harte welkom in onze e-shop. Kom binnen en neem vrijblijvend een kijkje!

< boven > < venster sluiten >