Kleinschalig genormaliseerd wonen in de praktijk: “We zijn te gast in het huis van zijn bewoners”

Kleinschalig genormaliseerd wonen in de praktijk: “We zijn te gast in het huis van zijn bewoners”

Op 28 april werd in het coronaveilige Sint-Vincentiusziekenhuis in Antwerpen de leergang rond kleinschalig genormaliseerd wonen afgesloten met een voorstelling van de verschillende projecten richting gewenste verandering. Amy Van Aert (24) is zorgkundige in woonzorgcentrum Sint-Vincentius in Kalmthout en één van de tien cursisten. Ze liep ook stage bij De Bijster (beschermd wonen) en ‘t Schoon Verdiep 1 van de eigen voorziening. Ze vertelt graag over haar droom, symbolisch geïllustreerd met polaroidfoto’s op een roze geverfd palet. Is het dan allemaal rozengeur en maneschijn? “Tijd kan wel eens een valkuil zijn voor het persoonlijk geluk van mensen met dementie heb ik gemerkt.”

Autonomie respecteren en ondersteunen
Amy wil de bewoners zich zo nuttig en zo goed mogelijk laten voelen. “Wij zijn te gast in het huis van de bewoners en die ingesteldheid wil ik er zeker in. De keuze om bijvoorbeeld keukenschorten te dragen tijdens de maaltijdbegeleiding werd door de bewoners fel geapprecieerd. Ook de aankoop van retroservies in de kringloopwinkel deed mensen met dementie glunderen. Samen met het team hebben we de omgeving aangepast aan de bewoners en we betrokken hen in de keuzes die we maakten. We houden meer rekening met de autonomie van mensen met dementie, met wat ze wel nog kunnen. Zo zien we dat er minder wordt gegrepen naar medicatie.”

Kan het nog beter? “Ja hoor”, zegt Amy enthousiast. “Ik besef dat het vaak in de kleine dingen zit. Momenteel staan er nog stickers van Suske en Wiske op de deur in de gangen. Ze werden goedbedoeld aangebracht om herkenning te geven aan bewoners, maar dat helpt niet. Dementie is al een vervreemdingsproces en de benadering moet belevingsgericht. Dat betekent dat het roer om moet en ik merk dat dat ook kan. Teveel prikkels kunnen bewoners meer in verwarring brengen, daar moeten we van af.”

Leergang was een grote meerwaarde
“De leergang heeft mij veel nieuwe inzichten gegeven: ik heb de klik kunnen maken, ik ben zelfzekerder geworden en ik ben enthousiast geworden. Nu nog mijn collega’s verder overtuigen om samen met mij en op ieders tempo zich bewust te worden van hun vaste gewoontes en deze bespreekbaar te maken. Maar dat doen we samen, stap voor stap. Ik ben me ervan bewust dat Rome niet in één dag gebouwd is en ook ik blijf kritisch voor mezelf”, besluit Amy.

De leergang kleinschalig genormaliseerd wonen is een initiatief van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, huis Perrekes, Woonzorghuis Ten Kerselaere en WZC De Bijster. Deze leergang wordt ondersteund door de Vlaamse overheid. In het najaar start een nieuwe opleiding. Interesse? Klik hier voor meer informatie.