Nieuwsbrief 28 oktober 2022

Expertisecentrum Dementie Vlaanderen vzw
Pastoor Van de Wouwerstraat 2
2600 Antwerpen-Berchem
www.dementie.be

t 03 609 56 14

regionale expertisecentra dementie in Antwerpen*, Brugge, Brussel, Dendermonde, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven*, Turnhout

* met antennepunten in Mechelen en Dilbeek

Volg ons via LinkedIn, Twitter, Pinterest, Facebook en YouTube.

Elke dinsdagavond vanaf 20 uur

CHAT!

 www.omgaanmetdementie.be

Dementie en nu
psycho-educatie voor mantelzorgers

www.jongdementie.info

Doneren met fiscaal attest vanaf 40 euro

Expertisecentrum Dementie Vlaanderen goed vertegenwoordigd op de 32ste Alzheimer Europe-conferentie

Van maandag 17 oktober tot woensdag 19 oktober vond in de Roemeense hoofdstad Boekarest de 32ste Alzheimer Europe-conferentie plaats. Vanuit het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen presenteerde communicatiemedewerker Olivier Constant er de realisaties van het internationale project ‘Dementia in Cultural Mediation’. Dit samenwerkingsverband tussen partners uit België, Denemarken, Nederland en Spanje mondde uit in een website boordevol inspirerende praktijken voor cultuurparticipatie van mensen met dementie. De volledig aan kunst en cultuur gewijde conferentiesessie waarvan de presentatie deel uitmaakte werd voorgezeten door collega Jurn Verschraegen, directeur van het Expertisecentrum.

Daarnaast was Jan Steyaert, wetenschappelijk medewerker van het Expertisecentrum en ook lid van Interdem dat voorafgaand aan de conferentie een bijeenkomst hield, uitgenodigd als keynote speaker over breingezondheid op de tweede conferentiedag in Boekarest. “Het is een opdracht van ons allen om dit thema verder op de agenda te plaatsen, zonder mensen met schuldgevoelens op te zadelen”, was zijn oproep tot actie. In Vlaanderen bouwen we hieraan verder met onze campagne ‘2 voor de prijs van 1’.

Open brief – Netwerk Wonen en Leven

Op 13 oktober lanceerde het Netwerk Wonen en Leven een open brief aan zorgverleners uit de ouderenzorg. Met deze brief slaan de verschillende Vlaamse visies over Wonen en Leven de handen in mekaar.

Dit is een brief aan alle zorgverleners met een hart voor ouderen.

Voor alle zorgverleners die voor en met ouderen een echte thuis creëren, waar ze kunnen blijven genieten van het leven. Voor iedereen met een droom om samen wonen en leven vorm te geven, in een warme buurt. Om een liefdevolle zorgrelatie op te bouwen, waarin iedereen van betekenis kan zijn voor de ander. Die droom hebben wij ook!

Maar we beseffen dat het geen gemakkelijke tijden zijn voor de zorgsector. Je voelt je misschien soms machteloos en gefrustreerd. Het is moeilijk om je recht te houden in een relationeel mensbeeld, terwijl het net dat is wat ouderen en hun gezinnen nodig hebben.

Je staat er niet alleen voor. We hebben de voorbije jaren verschillende methodes en modellen rond wonen en leven ontwikkeld in Vlaanderen. Nu bundelen wij onze krachten in het ‘Netwerk Wonen en Leven’. Sense of Home, de Woonleefwijzer, de Betekenisvolle Activiteiten Methode, Behoeften Gebaseerde Zorg en het Referentiekader Dementie slaan de handen in elkaar. Elk van deze modellen gaat voor een authentieke, warme zorgrelatie, met oog voor het unieke van elke persoon. Een zorgrelatie waarin zowel jij als de oudere van betekenis zijn voor elkaar. Elk model heeft uiteraard zijn eigen accenten. Ben je hiermee aan de slag gegaan? Bouw met vertrouwen verder aan de weg die je bent ingeslagen. Kriebelt het om ermee aan de slag te gaan en ben je op zoek naar de modellen die best passen bij jou? Dit overzicht zet je op het juiste spoor.

Als Netwerk Wonen en Leven willen we elkaar versterken. Maar we willen vooral jou en je collega’s een duwtje in de rug geven. De toekomst is samen!

Behoeften gebaseerde Zorg
Betekenisvolle Activiteiten Methode
Referentiekader voor kwaliteit van leven, wonen en zorg voor mensen met dementie
Sense of Home
Woonleefwijzer

 

Nieuwe e-learning ‘Genuanceerde beeldvorming over dementie’ vanaf nu beschikbaar

In het rijtje van onlineleermodules over de fundamenten van het referentiekader voor kwaliteit van leven, wonen en zorg voor mensen met dementie, lanceert het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen – met dank aan de regionale expertisecentra in Vlaanderen en Brussel – vandaag een nieuwe e-learning. De e-learning ‘Genuanceerde beeldvorming over dementie’ is bestemd voor zorg- en hulpverleners uit alle sectoren die werken met en voor mensen met dementie en hun mantelzorgers.

Doorheen de e-learning krijg je inzicht en concrete tips over hoe je eenzijdig negatieve beeldvorming ombuigt naar genuanceerde beeldvorming. Je leert op een holistische en krachtgerichte manier kijken naar mensen met dementie. Tenslotte helpen 15 communicatietips en praktijkgerichte tools je op weg om genuanceerde beeldvorming in de praktijk te brengen. De e-learning duurt ongeveer 90 minuten, maar dat hoeft niet in één keer. Je kan hervatten wanneer het jou uitkomt. De kostprijs is 25 euro. Bulkaankopen zijn mogelijk met reductie vanaf 21 deelnemers.

Meer info raadplegen en aankopen kan via deze link.
Voor vragen kan je steeds terecht bij ons via opleiding@dementie.be.

 

Congres woonzorg ‘Samen vorm geven aan de woonzorg van morgen’

Mensen willen zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving blijven. Dankzij de medische en technologische vooruitgang lukt dat ook. Steeds meer mensen leven met langdurige zorgnoden en kunnen rekenen op de ondersteuning van een persoonlijk netwerk en professionele zorg. Op 13 oktober was een tot de nok gevulde congreszaal in The Egg in Brussel het decor van een focus op woonzorg. De toenemende en complexer wordende zorgvragen, technologische vernieuwingen, de situatie op de arbeidsmarkt en nieuwe inzichten over leven, wonen en zorg die belangrijke uitdagingen zijn voor de toekomst, stonden er centraal.

Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid, organisator van het congres, vroeg het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen tot een bijdrage over het referentiekader dementie, en meer specifiek over de participatie van mensen met dementie. Directeur Jurn Verschraegen lichtte dat graag toe en liet in een vraaggesprek de voorzitter van de ‘Vlaamse werkgroep van mensen met dementie’, Paul Goossens, samen met gewezen mantelzorger Elena de Ru, o.m. actief in Komée, invulling geven aan hoe zij en hun geliefden participatie zien. Vooral als de zorgbehoefte stijgt en de communicatie wijzigt, kan dat een hele opgave zijn. Je kan hun bijdrage hier herbekijken.

 

Nieuwe Cera-webinars rond dementie

Het eerste webinar van dit najaar, over maaltijdtips voor mensen met dementie, was een groot succes. Maar liefst 1700 mensen luisterden naar de vele handige tips van Lieven De Maesschalck (Thomas More), maaltijdcoach Melissa Das en tv-kok Jeroen Meus. Heb je het webinar gemist? Het komt eerstdaags online via www.cera.coop.

Wil je je verder verdiepen in dit thema? Dan raden we je dit boek aan:
Boerjan, S. – Als eten een zorg wordt. Het maaltijdgebeuren bij personen met dementie, te ontlenen in de bib of te koop in onze webshop via deze link. Wil je je ook specialiseren tot maaltijdcoach? Meer info kan je opvragen bij regionaal expertisecentrum dementie Paradox via sabine.boerjan@dementie.be.

Schrijf je nu alvast in voor de volgende twee boeiende webinars:
Dinsdag 15 november: veranderend gedrag bij mensen met dementie
Donderdag 15 december: de rol van de huisarts in het dementieproces

Lancering campagne ‘Attentie voor mensen met dementie’ tijdens Weekend van de Klant

Symbolischer kon het niet. Op 1 oktober, Weekend van de Klant, werd het eerste kaartje van de campagne ‘Attentie voor mensen met dementie’ overhandigd aan een handelaar in Heist-op-den-Berg. Onder de aanwezigen waren verschillende Heistse handelaars, mensen met dementie en mantelzorgers, medewerkers van WZH Ten Kerselaere, regionaal expertisecentrum dementie Orion ism PGN en de initiatiefnemers: Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en Alzheimer Liga Vlaanderen. Het gebeuren ging niet onopgemerkt voorbij en verscheen in diverse media. Wie de interviews wil herbekijken, kan dit doen via deze link.

Het initiatief kadert in het Europese Interreg 2 Zeeën-project CASCADE dat focust op levenskwaliteit van mensen met dementie. De kaartjes ‘Attentie voor mensen met dementie’ doen handelaars, kappers en horeca-uitbaters stilstaan bij wat dementie betekent en hoe zij connectie kunnen maken zonder al te veel moeite. De tips komen van mensen met dementie zelf.

De campagne loopt nog op volle toeren. Ben je iemand met dementie, mantelzorger, vrijwilliger, professional of sympathisant en wil je deze kaartjes mee verspreiden in jouw buurt? Via deze link kan je ze downloaden of je kan ze bestellen (tegen portkost) via onze webshop. De regionale expertisecentra dementie in Vlaanderen en Brussel beschikken over een voorraad. En ook de Familiegroepen van Alzheimer Liga Vlaanderen verspreiden ze mee. Ben je ermee aan de slag gegaan? Deel het via sociale media #attentievoordementie.

Terugblik partnermeeting MONUMENT-project

Op 4 en 5 oktober reisden Jurn Verschraegen en Leentje De Wachter van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen af naar het mooie Norwich (Verenigd Koninkrijk) voor een tweedaagse partnermeeting van het Interreg2Zeeën-project MONUMENT. De eerste dag stond voornamelijk in het teken van technologie voor mensen met dementie. Imec presenteerde zijn prototype van een app voor mantelzorgers, vier andere partners stelden al bestaande technologieën voor die zij uitkozen om aan de bezoekers van hun Odensehuis te presenteren. De bedoeling is om technologische hulpmiddelen zoals een dementievriendelijke klok, medicijnendispenser, radio, een interactieve kat, enzovoort tijdig en afgestemd op de individuele behoefte aan te bieden zodat mensen met dementie langer zelfstandig kunnen leven.

In Wisbech bezochten we the Reed Barn op het domein van Peckover House, een domein van de National Trust. Ze transformeerden deze plek tot een ontmoetingsplek voor mensen met dementie en hun mantelzorgers, gebaseerd op het concept van de Odensehuizen. Het was prachtig om te zien hoe warm het onthaal, de inrichting en de mensen waren. Na een korte verkenning van lokalen en de omringende tuinen, vertrokken we richting Gressenhall in Dereham. Dit oude werkhuis met boerderij en museum wordt dankzij het MONUMENT-project meer dementievriendelijk en toegankelijker gemaakt zodat mensen met dementie zelfstandig en met gezelschap kunnen gaan wandelen op dit uitgestrekte domein. We konden zelf ervaren en zien hoe de projectpartners vol enthousiasme hun ambities waarmaakten. Wat begint met een projectvoorstel, eindigt in heel concrete resultaten die de kwaliteit van leven van mensen met dementie en naasten verbetert.

Meer weten of bekijken? Noteer alvast 10 februari 2023 in je agenda. Dan vindt in Mechelen het eindcongres van MONUMENT plaats.

‘Samen Lezen’ in de ouderenzorg

Cera ondersteunt Het Lezerscollectief en Expertisecentrum Dementie Vlaanderen om in 2023 opnieuw 12 nieuwe leesbegeleiders te engageren, specifiek gericht op centra voor dagverzorging of -opvang en woonzorgcentra in Vlaanderen en Brussel. Alle informatie over de projectoproep kan je hier terugvinden.

‘Samen Lezen’, een initiatief van Het Lezerscollectief, versterkt het leesplezier, maar ook het samenzijn en welbevinden. Anders dan in traditionele leesgroepen, waar de deelnemers vooraf al een boek hebben gelezen, wordt bij Samen Lezen de tekst (kortverhaal, poëzie) op het moment zelf luidop voorgelezen, om tussendoor en nadien lees- en luisterervaringen met elkaar te delen. In een vijftiental Vlaamse woonzorgcentra wordt ‘Samen Lezen’ al georganiseerd. Via leesgroepen komen groepen van maximaal 10 deelnemers samen, op een gezellige plek met een tasje koffie en een koekje. De bewoners, ook mensen met dementie, beleven er plezier aan. Teksten en verhalen roepen dikwijls sterke emoties en oude herinneringen op en helpen de luisteraars om zelf met hun verhaal te komen.

Boekvoorstelling ‘Zolang we maar samen kunnen reizen’

In navolging van ‘Lees de lijnen in mijn hand’ presenteren Het Lezerscollectief en Poëziecentrum opnieuw een bloemlezing met bijzondere gedichten. Penelope Deltour fleurde de bloemlezing op met sfeervolle tekeningen. Op donderdag 17 november 2022 presenteert Prof. dr. Jürgen Pieters de bloemlezing en gaat hij in gesprek met de redactie en de partners van het project. Dichters Marc Tritsmans en Mustafa Kör lezen voor. Initiatiefnemer Dirk Terryn (Het Lezerscollectief) geeft uitleg over de samenwerking met uitgever PoëzieCentrum en over het project ‘Jouw verhaal telt’. Em. Prof. Dr. Godelieve Laureys (Orde van den Prince) sluit af. Je kan deze avond gratis bijwonen in de KANTL (Koningstraat 18, 9000 Gent). Interesse? Reserveer hier alvast jouw plaats!

‘Zolang we maar samen kunnen reizen’ is een bloemlezing met 30 gedichten geselecteerd door Het Lezerscollectief. En samen met hen: personen met beginnende en gevorderde dementie. Geen zalvende gedichten, maar teksten die ‘ertoe doen’ en daarom zo helend kunnen zijn, of juist kunnen helpen om woorden te vinden voor het onzegbare, of moeilijk bespreekbare. Poëzie met een versterkend effect op de lezer. Woorden die uitnodigen tot gesprek, tot gedeelde herkenning van lief(de) en leed.

De nieuwe bundel is vanaf 16 november 2022 verkrijgbaar in de Poëzieshop of via de webshop van het Poëziecentrum voor 18,99 euro.

Vormingen in de kijker

> Methodisch (leren) begeleiden van moeilijk hanteerbaar gedrag bij personen met dementie, 5/12/2022 en 12/12/2022 telkens van 9.30 uur tot 16.30 uur in Antwerpen

> Demetra. Versterk je emotionele vaardigheden en veerkracht in de zorg voor personen met dementie, 6/12/2022 van 9.30 uur tot 16.30 uur in Turnhout

> Dementie bij mensen met een verstandelijke beperking, 8/12/2022 van 9.30 uur tot 16.30 uur in Hasselt

Voor het volledige aanbod, surf naar onze vormingswebsite.

e-shopVoor je bestelling van onze publicaties heten wij je van harte welkom in onze e-shop. Kom binnen en neem vrijblijvend een kijkje!

< boven > < venster sluiten >