Nieuwsbrief ECD Contact augustus 2018
 

Als jij jezelf niet meer herkent,

Dan weet ik nog wie je bent.

Als je niet weet maar je moet gaan,

Dan zal ik naast je staan.

En wanneer je onrust voelt,

Dan zal ik je kalmeren.

Je vergeet misschien wel veel,

Maar je kunt me zoveel leren.

Tommie Niessen – www.werkenindezorg.net

 

Nieuws vanuit Expertisecentrum Dementie Contact

Vormingsaanbod najaar 2018 – voorjaar 2019

Datum Aanbod Organisator Locatie Extra info
06/09/18 Expertendag ‘(A)Typisch dementie?’ Limburgs Netwerk Dementie Genk Volzet
12/10/18 ‘Als Amor de draad kwijtraakt. Over seksualiteit en intimiteit bij personen met dementie’ ECD Vlaanderen i.s.m. ECD Contact Hasselt inschrijvingslink
15/11/18 ‘Palliatieve zorg en dementie’ Netwerk Palliatieve Zorg Limburg i.s.m. ECD Contact Hasselt Save the date: meer info volgt via http://www.npzl.be/nl/vorming
28/11/18 ‘Op weg naar een dementievriendelijk beleid in onze stad/gemeente’ ECD Contact i.s.m. ECD Tandem en VVSG Grens Limburg – Antwerpse Kempen Save the date: meer info volgt
14/12/18 ‘Creatief omgaan met agitatie en agressie’ ECD Vlaanderen i.s.m. ECD Contact Hasselt inschrijvingslink
24/1 > 6/6/19 ‘Opleiding Referentiepersoon Dementie’ ECD Vlaanderen i.s.m. ECD Contact Hasselt Vandaag nog slechts een 10-tal plaatsen vrij in Hasselt!

Zie verder in deze nieuwsbrief

23/4/19 ‘Kwaliteitsvol contact tussen familie en persoon met dementie. Wat kan mijn rol als hulpverlener zijn? ECD Contact Hasselt inschrijvingslink
13/05/19 ‘Fingerfood voor personen met dementie’ ECD Contact Hasselt Save the date: meer info volgt

 

Lees hier het volledige overzicht van vormingen door ECD Contact. Merk op dat onze lijst van vormingen op maat aangevuld is met 3 vormingen:

‘Op bezoek bij … Hoe kan ik een bezoek aan mijn naaste met dementie op een betekenisvolle manier invullen?
  • vorming aan mantelzorgers (bvb in een praatcafé dementie)
  • vorming aan hulpverleners, zowel in de thuiszorg als in de woonzorgcentra
‘Familieparticipatie in de zorg voor personen met dementie’
  •  vorming aan hulpverleners in woonzorgcentra
‘Kwaliteitsvol contact tussen familie en hun naaste met dementie. Wat kan mijn rol als hulpverlener zijn?’
  • Interactieve workshops voor hulpverleners in woonzorgcentra

 

Ambassadeur voor mensen met dementie in jouw organisatie

Referentiepersonen dementie zijn professionele hulpverleners die zich engageren om in de eigen werksetting de kwaliteit van begeleiding en zorg voor mensen met dementie en hun omgeving te bevorderen. In Kortrijk, Dendermonde, Mechelen of Hasselt kan je in januari 2019 starten met deze intensieve 11-daagse opleiding. De vraag is groot, snel reageren is dan ook aan te raden. Let op: eerste stap is aanmelding voor de opleiding, pas na goedkeuring van je aanmelding ontvang je van ons je inschrijvingslink.

 

“DementieLinken” (overlegplatforms dementie) dit najaar in Limburg

– Oost: 18/10/2018, 13u30-16u30, WZC Maasmeander Maasmechelen

– Zuid: 23/10/2018, 13u30-16u30, WZC Ocura Montenaken

– Noord: 06/11/2018, 13u30-16u30, WZC St-Jozef Neerpelt

– West: 06/11/2018, OCMW Zonhoven

Lees hier meer inhoudelijke en praktische info.

Wil je graag aanwezig zijn? Geef ons een seintje via ecd.contact@hogevijf.be!

 

Familieparticipatie in het woonzorgcentrum

Als aanvulling op de brochure “Op bezoek bij… Hoe kan ik mijn bezoek aan mijn naaste met dementie op een betekenisvolle manier invullen?” informeren de medewerkers van ECD Contact over het thema “Familieparticipatie in woonzorgcentra”. Wat is het? Welke zijn de voordelen? Hoe ermee aan de slag? Welke tools kunnen gehanteerd worden? Merk in deze informatieve tekst ook op dat ECD Contact eveneens vorming aanbiedt over waardevolle bezoeken van familieleden (thuis en in woonzorgcentra) en familieparticipatie (in het woonzorgcentrum).

 

Scholenkoffer dementie lager onderwijs

Met het nieuwe schooljaar in het vooruitzicht brengen we graag onze nieuwe scholenkoffer dementie lager onderwijs onder de aandacht.

Doel van deze koffer is het thema dementie bespreekbaar te maken in de klas. Spelenderwijs worden kinderen geïnformeerd en leren ze wat er met mensen gebeurt wanneer ze aan dementie lijden. Lees hier meer.

 

Contactgegevens ECD Contact

ECD Contact is inmiddels meer dan een jaar verhuisd. Wij zijn niet meer bereikbaar via onze oude contactgegevens. Hier dus nog eens onze ‘nieuwe’ contactgegevens:

Expertisecentrum Dementie Contact, Hogevijf, Hadewychlaan 74, 3500 Hasselt

011/88.83.87

ecd.contact@hogevijf.be

 

 

 

Nieuws vanuit Limburg

Deze Limburgse bibliotheken zetten dementie in de kijker!

In kader van de werelddag dementie op 21 september zetten een aantal Limburgse bibliotheken hun schouders onder het bespreekbaar maken van het thema dementie voor het grote publiek. In de periode rond 21/9 voorzien zij een leuke stand met boeken en beeldmateriaal over dementie, sommige bibliotheken bieden een ‘Eerste Hulp Bij Dementie-rugzak’ aan, anderen organiseren, samen met hulpverleners uit de buurt, een info- of voorleesmoment over dementie.

Neem zeker eens een kijkje in de bibliotheek in je buurt: Gingelom, Herk-de-Stad, Lummen, Overpelt, Hamont-Achel, Hasselt, Bree en Maaseik.

 

Inspirerende activiteiten in kader van de werelddag dementie (21/9): een getuigenis uit de Limburgse praktijk

Vania Luisetto, referentiepersoon dementie, en haar collega’s uit WZC Zorgvlied Kinrooi gaan in de periode rond de werelddag dementie aan de slag met de brochure van ECD Contact “Op bezoek bij… Hoe kan ik mijn bezoek aan mijn naaste met dementie op een betekenisvolle manier invullen?”. Ze organiseren tal van workshops voor familieleden en  bewoners met dementie. Lees hier de getuigenis.

 

Studiedag Tuintherapie en therapeutische tuin binnen de ouderenzorg

Terra-Therapeutica organiseert deze studiedag op 23 oktober in zaal Opus, Schutterstraat 7, 3650 Dilsen-Stokkem. Tijdens de studiedag stellen ze het ‘Praktijkboek Tuintherapie: Betekenisvolle groenactiviteiten binnen de ouderenzorg’ voor.  Lees hier meer inhoudelijke informatie en schrijf in.

Terra-Therapeutica gaf alvast tips over tuinen voor mensen met dementie tijdens één van onze reflectiedagen voor Limburgse referentiepersonen. Lees de tips hier.

 

Kick-offs Eerstelijnszones Limburg

De acht eerstelijnszones (ELZ) in onze provincie zijn gestart.
De kick-offmeetings van de ELZ Hasselt en omgeving (18 april), ELZ West-Limburg (4 meetings in mei) en ELZ Maasland (4 juni) hebben reeds plaatsgevonden.

Tijdens deze meetings werd het verdere verloop van de ELZ toegelicht, de voorgestelde methodiek overlopen (veranderteam, veranderforum, zorgraad, de 5 vragen) en een oproep voor het veranderteam en -forum gelanceerd.

De ELZ MidWestLim, ELZ Haspengouw,  ELZ As, Bree, Genk, Meeuwen-Gruitrode, Opglabbeek, Zutendaal en ELZ Noord-Limburg voorzien hun kick-off in september en oktober.

Wil je samen:

  • De eerstelijnszone vormgeven en initiatieven uitwerken?
  • Nadenken over hoe we zorg en welzijn organiseren waarbij de persoon met zorg- en ondersteuningsnood centraal staat?
  • Collega’s warm maken om dit samen binnen jouw ELZ waar te maken?

Kom dan naar de kick-off van jouw eerstelijnszone of meld je aan voor het veranderteam of –forum.

ELZ MidWestLim
13 september 2018, 20u-22u30, Greenville Houthalen-Helchteren
ELZ Haspengouw
22 september 2018, 9u-13u30, Academiezaal Sint-Truiden
ELZ As, Bree, Genk, Meeuwen-Gruitrode, Opglabbeek, Zutendaal

26 september 2018,  20u-22u30, Zaal den Ichter – Kapelstraat 16 Opglabbeek

ELZ Noord-Limburg

Data onder voorbehoud
11 oktober 2018, 12.30u-14.30u, Pelt

16 oktober 2018, 20.30u-22.30u, Peer

Meer informatie: info@listel.be

 

Wandeling tegen dementie, een leuke vakantietip!

Mantelzorger Fabienne Schepers organiseert alweer de 3e editie van de “wandeling tegen dementie”. Op 19 augustus kan je genieten van een mooie wandeling, voorzien van hapjes en tapjes, in Kortessem. Je bijdrage is ten voordele van het Alzheimer Research Centre KULeuven.

Cynthia Reekmans nodigt je alvast uit!

Lees alles over dit initiatief op de website en bekijk de filmpjes van onder andere Andrea Croonenberghs, Peter Vanvelthoven en Vincent Van Quickenborne!

 

Nieuws vanuit Vlaanderen

Vormingsaanbod najaar 2018 – voorjaar 2019 beschikbaar 

De waaier aan vormingen die je in ons aanbod terugvindt, bieden je kapstokken in tal van thema’s. Je vindt er inspiratie, methodieken, concrete handvaten, … maar je ontmoet er vooral ook lesgevers en collega’s uit andere organisaties met dezelfde passie voor goede zorg. De grote uitdaging is echter om wat je in onze vormingen leert telkens opnieuw te vertalen naar de unieke persoon met dementie waar je zorg voor draagt. Zo komen we tot afgestemde zorg waarbij de mens centraal staat.
Soms vraagt dat wat lef, dromen, creativiteit en durven tegen de stroom in te zwemmen. Maar weet dat je met elke kleine stap uiteindelijk bergen kan verzetten in het leven van iemand met dementie! Neem de tijd, snuister door ons aanbod en laat je inspireren …

 

 

< boven > < venster sluiten >