Expertisecentrum Dementie Vlaanderen vzw
Lokkaardstraat 8
2018 Antwerpen
www.dementie.be
|
t 03 609 56 14
|
regionale expertisecentra dementie in Antwerpen*, Brugge, Brussel, Dendermonde, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven*, Turnhout
* met antennepunten in Mechelen en Heikruis
|
Volg ons via LinkedIn, Twitter, Pinterest, Facebook en YouTube.





|
Elke dinsdagavond vanaf 20 uur
CHAT!
|
www.omgaanmetdementie.be

|
Dementie en nu
psycho-educatie voor mantelzorgers

|
www.jongdementie.info

Doneren met fiscaal attest vanaf 40 euro
|
|
Project ‘Dementia in Cultural Mediation’ heeft heel wat moois in petto
Eindelijk … na alle onlinevergaderingen kon het voltallige team van het internationale samenwerkingsverband ‘Dementia in Cultural Mediation’ de slotmeeting toch nog live laten plaatsvinden in de Spaanse hoofdstad Madrid. Binnen het project ontwikkelden partners uit België (Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en de VUB), Denemarken, Nederland en Spanje een gloednieuwe website, vormingsmateriaal en een publicatie om via kunst en cultuur bij te dragen aan kwaliteit van leven voor mensen met dementie en hun naasten.
Benieuwd naar het eindresultaat van het ‘Dementia in Cultural Mediation’-project? Schrijf dan zeker ook in voor onze studiedag ‘Cultuur en dementie in verbinding – een kunst’ die op vrijdag 6 mei in Leuven plaatsvindt. Deelname is gratis, maar registratie vooraf wel verplicht.
Noteer ook alvast donderdag 31 maart in de agenda en hou onze sociale media via Facebook, LinkedIn en Twitter in de gaten. Die dag zal de projectwebsite in primeur online te bekijken zijn! |
 |
|
 |
Samen Lezen in de ouderenzorg
Samen Lezen, een initiatief van Het Lezerscollectief, versterkt het leesplezier, maar ook het samenzijn en welbevinden. Cera ondersteunt Het Lezerscollectief en het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen om in 2022 nieuwe leesbegeleiders te engageren, specifiek gericht op woonzorgcentra, centra voor dagverzorging of dagopvang in Vlaanderen en Brussel. Anders dan in traditionele leesgroepen, waar de deelnemers vooraf al een boek hebben gelezen, wordt bij Samen Lezen de tekst (kortverhaal, poëzie) op het moment zelf luidop voorgelezen, om tussendoor en nadien lees- en luisterervaringen met elkaar te delen.
In een vijftiental Vlaamse woonzorgcentra werd Samen Lezen al georganiseerd. Via leesgroepen komen groepen van maximaal 10 deelnemers samen, op een gezellige plek met een kopje koffie en een koekje. De bewoners, ook mensen met dementie, beleven er plezier aan. Teksten en verhalen roepen dikwijls sterke emoties en oude herinneringen op en helpen de luisteraars om zelf met hun verhaal te komen. Via deze link krijg je een korte impressie van deze activiteit.
De jury zocht en vond 12 woonzorgcentra, centra voor dagverzorging of dagopvang in Vlaanderen en Brussel die Samen-Leessessies willen opzetten voor ouderen. Eind april krijgen hun leesbegeleiders een driedaagse opleiding, waarna het echte werk kan beginnen.
Volgende organisaties werden geselecteerd:
• In Antwerpen: woonzorgcentrum Czagani (Broechem) en centrum voor dagverzorging Ten Kerselaere (Heist-op-den-Berg)
• In Vlaams-Brabant: centrum voor dagverzorging De Wingerd (Leuven) en woonzorgcentra De Kouter (Blanden), Henri Vander Stokken (Pepingen), Annuntiaten (Heverlee), Herfstvreugde (Londerzeel)
• In Oost-Vlaanderen: woonzorgcentra Sint Franciscustehuis (Brakel), De Populier (Geraardsbergen), De Vlamme (Zottegem), Hof ter Boonwijk (Sint-Gillis-Bij-Dendermonde)
• In West-Vlaanderen: woonzorgcentrum Zorgcampus Langemark-Poelkapelle |
|
|
|
Oproep deelname onderzoek KU Leuven: PROACTIVE-interventie voor mantelzorgers
LUCAS (KU Leuven) vraagt jouw medewerking aan een onderzoek over hoe mantelzorgers van personen met dementie geholpen kunnen worden. De meeste mensen met dementie verblijven thuis. Velen onder hen krijgen hulp en ondersteuning van mantelzorgers. Partners, kinderen, andere familieleden en vrienden doen heel wat inspanningen. Zij doen dit uit liefde en genegenheid, maar soms is er ook een negatieve impact op hun welzijn en gezondheid. Wetenschappers in de Verenigde Staten ontwikkelden een interventie die aantoonbaar helpt om gezinsleden te ondersteunen in dit proces. Ze willen graag nagaan of er draagvlak is voor een dergelijke interventie in Vlaanderen.
Ben je een mantelzorger van een persoon met dementie of beginnende cognitieve problemen en ben je bereid om via deze link korte een vragenlijst van ca. 15 minuten in te vullen? Dan help je het onderzoek op weg naar optimale zorg voor personen met dementie en hun naasten alvast opnieuw een stap vooruit. Vanzelfsprekend worden je antwoorden anoniem en strikt vertrouwelijk behandeld. |
 |
|
 |
Terugblik CERA-webinar rond nachtelijke onrust
Sinds een jaar organiseert Cera in samenwerking met het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen webinars. Met zo’n 1.000 deelnemers per keer en zo’n 5.000 mensen die het herbekijken is het een succesformule. Het meest recente webinar ging over nachtelijke onrust, één van de belangrijkste factoren waarom een verhuis naar een woonzorgcentrum nodig wordt. Het zorgt immers voor onveiligheid en het kan afbreuk doen aan de veerkracht van de mantelzorgers.
Chantal Van Audenhove van LUCAS (KU Leuven) gaf toelichting bij een praktijkgericht onderzoek naar nachtelijke onrust. Ze publiceerden daar ook over, onder meer een boek in 2018 en een artikel in ons handboek in 2020, beide gericht op een niet-farmacologische benadering en zeer aan te bevelen. Belangrijk is dat het probleem en de oplossing lang niet altijd bij de persoon met dementie gezocht moeten worden, maar evengoed in de ruimtelijke en zintuigelijke omgeving. Een tikkende wekker op het nachtkastje of een ballendeken kunnen rust geven, maar piepende schoenen van zorgpersoneel kunnen evengoed de nachtrust verstoren.
Carla Molenberghs van Huis Perrekes reflecteerde op het onderzoek vanuit haar praktijkervaringen, onder meer door een pakkend filmpje over het wiegbed dat ze in hun voorziening gebruiken. Ook mantelzorger Dany Duchesne vertelde over zijn persoonlijke ervaringen. Het werd een boeiende en leerrijke dialoog. Het webinar werd afgesloten met het mooie gedicht ‘Is het vandaag of gistren’ van Maria Vasalis. Het webinar is integraal terug te bekijken via deze link.
We nemen na dit webinar even een pauze, maar een nieuwe reeks is gepland in de herfst. Noteer alvast volgende data: 18 oktober, 15 november en 15 december, telkens van 19.30 tot 20.30 uur. |
|
|
|
Webinar rond technologie en dementie: vooruitgang op mensenmaat
Als er iets duidelijk werd na het webinar rond technologie in relatie tot dementie dat Cera organiseerde in samenwerking met het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, dan is het wel dat er de afgelopen jaren een grote vooruitgang geboekt werd op het vlak van technologie en van de betaalbaarheid ervan. Pakweg tien jaar geleden zag een bijdrage over dit onderwerp er helemaal anders uit. Beperkter en dus met minder mogelijkheden. Naarmate de technologie evolueert, past ze zich ook aan aan nieuwe doelgroepen, waaronder de noden van mensen met dementie en hun omgeving.
Peter Raeymaeckers, stafmedewerker technologie en innovatie bij Zorgnet-Icuro, gaf ons een overzicht van de technologische mogelijkheden vandaag. Ingrid Dreessen, directeur zorg van WZC Toermalien en WZC Mandana Genk, deelde haar ervaringen met verschillende innovatieve projecten in het woonzorgcentrum. Ethicus Tijs Vandemeulebroucke, postdoctoraal onderzoeker bij de Universiteit van Bonn, hield een aantal zaken kritisch tegen het licht. Als we één conclusie mogen trekken uit dit webinar is het wel dat zorg op maat eigenlijk ook moet begrepen worden als technologie op maat, zonder dat de persoonlijke contacten in het gedrang mogen komen. Centraal staat steeds de ervaring van mensen met dementie en hun omgeving. Je kan de bijdrage van de diverse sprekers hier terugvinden. |
 |
|
 |
Nieuwe onlinevorming over vroegtijdige zorgplanning bij dementie
De expertisecentra dementie in Vlaanderen en Brussel breiden het onlineaanbod uit met een nieuwe onlinevorming ‘Vroegtijdige zorgplanning bij mensen met dementie’. Deze e-learning is bestemd voor professionele hulpverleners en duurt ongeveer 90 minuten. Je kan gedurende drie maanden de e-learning maken op eigen tempo en op de momenten waarop het jou past. Je hoeft ze dus niet in één keer te doen.
Na een verkenning van wat vroegtijdige zorgplanning is bij mensen met dementie, behandelt de e-learning belangrijke aspecten in de praktijk bij mensen met dementie. Je leert over de verschillende gespreksonderwerpen en kantelmomenten waarop vroegtijdige zorgplanning opgestart of hernomen wordt. We bieden concrete omgangsregels en instrumenten aan zodat je er direct mee aan de slag kan gaan. Op het einde wordt alles nog eens samengevat in een downloadbare hand-out.
Wil je je verder bekwamen in vroegtijdige zorgplanning bij mensen met dementie, schaf dan deze e-learning aan voor 25 euro via onze vormingswebsite. Meerdere aankopen zijn mogelijk, vanaf 21 stuks krijg je reductie.
Contactpersoon voor het onlinevormingsaanbod is Leentje De Wachter via opleiding@dementie.be. |
|
|
|
Start nieuw seizoen ‘Restaurant Misverstand’ in België
Na twee succesvolle seizoenen van ‘Restaurant Misverstand’ in Nederland, startte vorige week het eerste seizoen van ‘Restaurant Misverstand’ in België. Het restaurant wordt uitgebaat door acht mensen die de diagnose jongdementie hebben gekregen, waaronder ook Kris en Marcel, beiden leden van de ‘Vlaamse werkgroep van mensen met dementie’.
Presentator Dieter Coppens en Chef Seppe Nobels steken de handen mee uit de mouwen om het restaurant tot een succes te maken. Anouck de Bruijn, coördinator van het regionaal expertisecentrum dementie Orion ism PGN zorgt voor begeleiding en ondersteuning van het hele team en voor de gevatte duiding tijdens het programma. Als ervaringsdeskundige beseft ze als geen ander wat het is om van nabij met jongdementie geconfronteerd te zijn. ‘Restaurant Misverstand’ wil laten zien dat het leven niet stopt na de diagnose dementie. Met goede begeleiding is er nog heel veel mogelijk.
‘Restaurant Misverstand’ is elke woensdag te zien om 20.35 uur op Eén en via VRT NU. Mis het niet! |
 |
|
|
Voor je bestelling van onze publicaties heten wij je van harte welkom in onze e-shop. Kom binnen en neem vrijblijvend een kijkje!
|
|