Webinar Dementie en technologie: kijk terug

Wat kunnen robots en sprekende lampen voor jou betekenen?
“We hebben al een aantal technologische snufjes in huis gehaald sinds mijn vrouw de diagnose dementie kreeg: een trackingsysteem voor op haar wandelingen, een sprekende klok, een app om herinneringen op te halen, … maar hoe ver staat technologie anno 2022? En wat kan die voor ons betekenen?”

Virtual reality, robots, oplichtende gangen vol persoonlijke herinneringen, sprekende lampen, ingenieuze deurklinken, slimme verlichting, … De technologie in de zorg voor mensen met dementie staat niet stil. Hoe ver staat het onderzoek? En welke producten zijn bruikbaar voor wie nu met dementie leeft? Hoe betaalbaar is technologie en kan het ethisch gezien wel allemaal door de beugel?

Peter Raeymaeckers, stafmedewerker technologie en innovatie bij Zorgnet-Icuro, gaf ons een overzicht van hoe ver de technologie vandaag staat. Daarna gingen we met hem en twee andere sprekers dieper in op dit thema.

Ingrid Dreessen, directeur zorg van WZC Toermalien en WZC Mandana Genk, deelde haar ervaringen met verschillende innovatieve projecten in het woonzorgcentrum en ethicus Tijs Vandemeulebroucke, postdoctoraal onderzoeker, Universiteit Bonn, hield een aantal zaken kritisch tegen het licht.

Herbekijk

De opnames vind je deze via deze link.
Naar de presentatie.
Bronnen – links.

Graag verwijzen we ook naar de website over hulpmiddelen bij dementie.

Dit webinar was een initiatief van Cera in samenwerking met Expertisecentrum Dementie Vlaanderen.