Nieuwsbrief 26 februari 2021

Expertisecentrum Dementie Vlaanderen vzw
Lokkaardstraat 8
2018 Antwerpen
www.dementie.vlaanderen

t 03 609 56 14

regionale expertisecentra dementie in Antwerpen*, Brugge, Brussel, Dendermonde, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven*, Turnhout

* met antennepunten in Mechelen en Heikruis

Volg ons via LinkedIn, Twitter en Pinterest of word lid van onze Facebook-groep.


Elke dinsdagavond vanaf 20 uur

CHAT!

 www.omgaanmetdementie.be

Dementie en nu
psycho-educatie voor mantelzorgers

www.jongdementie.info

Doneren met fiscaal attest vanaf 40 euro

Oproep Samen MENS. De referentie voor goede zorg voor mensen met dementie

De Vlaamse overheid lanceert begin maart een nieuwe oproep persoonsgerichte zorg. Twintig zorgvoorzieningen uit de thuiszorg en residentiële zorg kunnen instappen in een piloottraject van 15 maanden, met als uiteindelijk doel het uittesten, promoten en duurzaam inbedden van goede praktijken inzake dementiezorg. Een facilitator van een expertisecentrum dementie gaat intensief met je organisatie aan de slag met als uitgangspunt de fundamenten uit het referentiekader dementie.

Een onafhankelijke jury selecteert twintig projecten die een diversiteit vertonen in aanpak, regio en doelstelling, die sterk gemotiveerd zijn en veel zin hebben om de weg in te slaan van nog kwaliteitsvollere dementiezorg. Het dossier kan ingediend worden tussen 1 april en 6 mei 2021. Bijkomende informatie kan je eerstdaags vinden op onze website en sociale media via Facebook, Twitter en LinkedIn.

Op weg naar meer perspectief voor de bewoners van de woonzorgcentra

Stilaan wenkt voor bewoners in de woonzorgcentra het licht aan de horizon naarmate de vaccinatiecampagne verder wordt uitgerold. Mensen met dementie zijn bijzonder kwetsbaar voor het virus. Eerder gaven we al aan hoe belangrijk het is om mensen met een beperkt levensperspectief voldoende mogelijkheden te geven. En verder gaven we onze inzichten rond de vaccinatiestrategie bij mensen met dementie die wonen in een woonzorgcentrum.

Afgelopen maand staken we mee de handen uit de mouwen en vaccineerde Jurn Verschraegen (directeur Expertisecentrum Dementie Vlaanderen) mee tijdens de vaccinatieronde in het woonzorgcentrum Sint-Jozef in Wommelgem. Contact houden met de werkvloer en met de noden en wensen van mensen met dementie en hun vertegenwoordigers en elkaar steunen in moeilijke tijden, dat vinden we belangrijk. Laat ons samen uitkijken naar het nodige perspectief dat deze tweede prik als gevolg heeft. Het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen werkt er graag aan mee.

Op zoek naar meer informatie over de impact van het coronavirus op de zorg voor mensen met dementie? Neem dan zeker een kijkje op onze gespecialiseerde websiterubriek waar geregeld updates verschijnen.

 

Aanbod e-learnings Expertisecentrum Dementie Vlaanderen i.s.m. de regionale expertisecentra dementie

Sinds de uitbraak van het coronavirus is er op de arbeidsmarkt heel wat veranderd. Ook het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen gooide het roer volledig om en er werd sterk ingezet op digitaal werken. Om de zorgsector in deze vreemde tijden toch op een kwaliteitsvolle manier te kunnen blijven ondersteunen, waren er echter een aantal transformaties nodig. Zo ontwikkelde het expertisecentrum de afgelopen maanden twee e-learningmodules: ‘Autonomie en geborgenheid vanuit ethisch perspectief’ en ‘Mantelzorg en dementie: het belang van triadisch werken’.

Gedurende een beperkte doorlooptijd van 80 tot 90 minuten komen er op toegankelijke wijze een aantal essentiële elementen inzake deze thema’s aan bod. De modules kunnen individueel maar ook in grote groep aangekocht worden. Op die manier kan een heel team, afdeling of dienst kennis maken met een actueel thema in moderne dementiezorg. Het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen blijft, i.s.m. de regionale expertisecentra dementie, de komende maanden nieuwe e-learningmodules ontwikkelen om zo een divers aanbod te kunnen voorzien. Meer informatie over de modules kan je vinden via deze link of je kan mailen naar leentje.dewachter@dementie.be.

 

Magazine over dementie biedt informatie op maat aan

Vanuit de praktijk weten we dat wie met dementie te maken krijgt een grote nood heeft aan specifieke informatie: over de eerste tekenen, de rol van de huisarts en de specialist, de juridische aspecten, omgangsadvies, het diverse aanbod van beschikbare hulp- en dienstverlening. En ook: het aanbod binnen de eigen gemeente of stad. Om aan die informatiehonger tegemoet te komen, hebben de expertisecentra dementie een gloednieuwe brochure in magazinevorm uitgebracht. We deden dit samen met onze partners zoals de VVSG, de Vlaamse Ouderenraad, de Diensten Maatschappelijk Werk van de ziekenfondsen en de Alzheimer Liga Vlaanderen.

De brochure is ook goedgekeurd door mensen met dementie en mantelzorgers zelf en is een zeer handig informatie-instrument. Het helpt iedereen op weg om een ouderen- of dementievriendelijk aanbod te voorzien voor iedereen die ermee te maken krijgt. Belangrijk: organisaties of gemeenten kunnen ook een ‘gepersonaliseerde’ versie bestellen. De uitgeverij past dan het algemene magazine aan: met het logo van de gemeente, een voorwoord van de schepen, verhalen uit de praktijk, specifieke informatie en contactgegevens, enzovoort.

Wie een of meerdere magazines wil bestellen, kan hier bij ons terecht. Wie een gepersonaliseerde versie op maat van zijn organisatie wil aanvragen, kan dat via deze link.

Liefde is sterker dan dementie!

Hoe mooi is dit? Christine en Roland (zie foto), twee leden van de ‘Vlaamse werkgroep van mensen met dementie’, keerden voor het VTM-programma ‘Da’s liefde’ 48 jaar terug in de tijd naar de plaats waar de vonk tussen hen oversloeg. Je kan het hartverwarmende eindresultaat van de emotionele rollercoaster herbekijken via deze link.

Afgelopen maand zette de ‘Vlaamse werkgroep van mensen met dementie’ trouwens het nieuwe jaar in, met (alweer) een online-overleg. De werkgroep hoopt van harte dat ze zo snel als mogelijk weer de afstand door nabijheid kan vervangen en wenst iedereen voor dit nieuwe jaar hetzelfde toe!

 

 

Drie cd’s beschikbaar om samen te zingen met mensen met dementie

Het afgelopen jaar werd in woonzorgcentra meer gezongen dan ooit: in kleine bubbels, zonder familieleden, vrijwilligers of muzikanten. Dan is het handig om een cd te hebben met geschikte nummers. De roep naar een derde cd van De Stem van ons Geheugen werd steeds luider. Met de financiële steun van Hard Rock Café en de Hard Rock Heals foundation doken ze de studio in. Ook voor deze opname werd er samengewerkt met Muziekmozaïek.

Onder leiding van Jeroen Knapen en Sofie Bauwens voorzagen enkele enthousiaste muzikanten de gekende liedjes van een hedendaags deuntje. Er zijn nummers die solo ingezongen werden en nummers die werden ingezongen door een gelegenheidskoortje. Oudere en meer recente liedjes vormen een brug tussen de twee projecten die gestart zijn rond het zingen met personen met dementie: De Stem van ons Geheugen (contactkoren in woonzorgcentra) en Ik zal je altijd horen (samenzangmomenten met thuiswonende mensen met dementie en hun mantelzorgers).

De nieuwe cd is verkrijgbaar in de webwinkel van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen. De liedjesteksten zitten mee in elk cd-pakket. De bijbehorende partituren zijn beschikbaar via dementie@koorenstem.be.

 

Vormingen in de kijker

Mis onderstaande opleidingen niet en schrijf vandaag nog in!

> 6/5/2021: Verkeersdeelname en autorijden door personen met dementie

> 6/5/2021 (Antwerpen) en 18/5/2021 (Kortrijk): Hulpmiddelen en omgevingsaanpassingen bij personen met dementie

e-shopVoor je bestelling van onze publicaties heten wij je van harte welkom in onze e-shop. Kom binnen en neem vrijblijvend een kijkje!

< boven > < venster sluiten >