Nieuwsbrief 27 augustus 2021

Expertisecentrum Dementie Vlaanderen vzw
Lokkaardstraat 8
2018 Antwerpen
www.dementie.be

t 03 609 56 14

regionale expertisecentra dementie in Antwerpen*, Brugge, Brussel, Dendermonde, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven*, Turnhout

* met antennepunten in Mechelen en Heikruis

Volg ons via LinkedIn, Twitter, Pinterest, Facebook en YouTube.

Elke dinsdagavond vanaf 20 uur

CHAT!

 www.omgaanmetdementie.be

Dementie en nu
psycho-educatie voor mantelzorgers

www.jongdementie.info

Doneren met fiscaal attest vanaf 40 euro

‘Schatten in Vlaamse Dementiezorg’

Op 21 september, de internationale Werelddag Dementie, organiseren de expertisecentra dementie een unieke Ronde van Vlaanderen langs plekken waar zich fijne, soms nog onontdekte initiatieven in de zorg voor mensen met dementie bevinden. Vele betrokkenen zijn soms te bescheiden in wat ze doen terwijl hun initiatief impact heeft op de levenskwaliteit van wie met dementie te maken krijgt. Net daarom willen we voor heel Vlaanderen met negen sleutels die te goed verborgen schatkist openen. Elk expertisecentrum opent een schat in zijn regio.

Ook minister Beke zal van de partij zijn met een focus op de beleidsprioriteiten van de Vlaamse overheid inzake dementie en je mag live reacties verwachten vanuit de Alzheimer Liga Vlaanderen en de Vlaamse Ouderenraad. Natuurlijk krijg je als deelnemer ook de gelegenheid om inspiratie op te doen en in gesprek te gaan over wat jou treft in de voorgestelde initiatieven. Jurn Verschraegen, directeur van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, loodst je doorheen de middag.

‘Schatten in Vlaamse Dementiezorg:’ 21 september 2021, digitaal, maar live van 14 tot 16.15 uur. Deelnemen is gratis. Inschrijven kan via deze link.

Eerste zomerkamp met kinderen van mensen met jongdementie is een succes

Een stralende zon, hinnikende paarden, heerlijke buffetten, diepe gesprekken en twaalf stralende gezichten. Met deze woorden kunnen we het eerste kamp voor kinderen met een mama of papa met jongdementie samenvatten. We kozen voor een idyllische boerderij in Houthulst als kamplocatie. Terwijl de oudere kinderen hun verhaal deelden, vonden de kleintjes afleiding in de stallen. Jong en oud connecteerden tijdens de vele spelletjes, de lekkere maaltijden en de infosessies op maat.

Het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en de Alzheimer Liga Vlaanderen sloegen de handen in elkaar om deze eerste editie vorm te geven, samen met een enthousiaste ploeg vrijwilligers (koks, psychologen, animatoren, ervaringsdeskundigen, …). Op onze website kan je terecht voor een uitgebreide terugblik op drie intense en boeiende dagen.

 

Samen Lezen, innovatieve praktijk in woonzorgcentra

Bij dagbesteding in woonzorgcentra denken velen direct aan bingo. Wat een karikatuur! Alsof de tijd is blijven stilstaan. Er is immers veel innovatie. Zo organiseert Het Lezerscollectief al verschillende jaren samenlees-sessies in woonzorgcentra en voorzien ze opleidingen voor leesbegeleiders en een bibliotheek van geschikte teksten. Samen genieten van literatuur, kortverhalen, poëzie. Het geeft verrassende resultaten.

Recent verscheen online een interview met Dirk Terryn, één van de drijvende krachten achter Het Lezerscollectief. Het Lezerscollectief publiceerde net ook een langere documentaire. Die is hier te zien. En Larissa Brichau studeerde recent af als master sociaal werk (UAntwerpen) op een onderzoek naar het effect van samen lezen met personen met dementie. Haar scriptie is hier te lezen.

 

Webinar ‘Doodgewoon praten over leven en dood bij dementie’

Regionaal expertisecentrum dementie Meander en het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen nodigen je in het kader van de internationale dag rond palliatieve zorg uit voor een webinar waarin er zal gesproken worden over vroegtijdige zorgplanning bij personen met dementie. De richtlijn vroegtijdige zorgplanning bij personen met dementie zal onder de loep genomen worden en we tonen enkele aandachtspunten van vroegtijdige zorgplanning bij dementie aan de hand van voorbeelden uit de praktijk. We voorzien ook ruimte voor vragen en eigen voorbeelden.

Het webinar ‘Doodgewoon praten over leven en dood bij dementie’ vindt plaats op 9 oktober van 10 tot 11 uur. Sprekers zijn Jan Steyaert, PhD (Expertisecentrum Dementie Vlaanderen) en Charlotte Vermeir (regionaal expertisecentrum dementie Meander). Interesse? Je kan gratis inschrijven via deze link.

 

Dementie in de KEI-ker

Misschien ben je ze wel al eens tegengekomen op een wandeling, kleurrijk beschilderde ‘happy stones’ die als doel hebben de vinder een glimlach op het gezicht te brengen. Hetzelfde concept grijpt regionaal expertisecentrum dementie Paradox aan om dementie in de KEI-ker te zetten en meer bespreekbaar te maken. Door keien te beschilderen, te koppelen aan de website www.echtbenieuwd.be en te verspreiden, willen we zowel de maker als de vinder in contact brengen met de wereld van dementie. Het brengt misschien een gesprek op gang, een vraag, een contact, een ondersteuning, een hart onder de riem, … Op die manier wordt een belangrijke eerste stap gezet om personen met dementie en hun mantelzorgers een volwaardige plaats te laten behouden in onze maatschappij.

Sinds 17 juli worden elke dag keien in omloop gebracht door de medewerkers van regionaal ECD Paradox, maar ondertussen zijn ook al verschillende woonzorgcentra, gezinnen, vriendengroepen en individuen aan het schilderen en verspreiden geslagen.

Draag jij ook je KEI-tje bij? Alle info over het project en een handleiding voor het beschilderen van de keien kan je hier vinden.

 

 

 

MEMENTO – Een unieke ervaring voor jonge mensen met dementie

Het Concertgebouw Brugge zet in samenwerking met regionaal expertisecentrum dementie Foton en Musica een muzikaal project op voor mensen met jongdementie en hun omgeving. Het initiatief brengt mensen uit verschillende generaties samen en biedt hen de mogelijkheid om creatief aan de slag te gaan met woord, beeld en zang.

Wat daaruit geboren wordt, krijgt een forum als toonmoment voor het grote publiek in maart 2022.
Een unieke ervaring om doorheen kunst in verschillende vormen jezelf te uiten en anderen te kunnen ontmoeten.

Interesse in dit waardevolle project? Je kan hier bijkomende info raadplegen.

 

Wegwijs in dementie op jonge leeftijd

In samenwerking met het vormingscentrum Hivset organiseert regionaal expertisecentrum dementie Tandem voor de derde keer een opleiding ‘Wegwijs in dementie op jonge leeftijd’ in Turnhout. In deze vijfdaagse opleiding belichten ze verschillende facetten die aan bod kunnen komen bij wie met jongdementie te maken krijgt.

De cursus begint op 30 september 2021 en eindigt op 20 januari 2022. Er wordt steeds gestart met een hoorcollege gevolgd door persoonlijke getuigenissen. Uiteraard is er ook voldoende ruimte om vragen te stellen. Het gedetailleerde programma en de link om in te schrijven kan je hier vinden. 

Op zoek naar meer informatie over jongdementie? Neem zeker ook eens een kijkje op de website www.jongdementie.info.

Vormingen in de kijker

Ben je gebeten door goede dementiezorg en/of wil je mee een kennisbaken zijn?
Volg dan één van onze opleidingen of train de trainers van onderstaande vormingspakketten:

> De vergeten dementie. Een begrijpelijk zicht op Lewy Body dementie – 5/10/21 – Brussel

> Aan de slag met het referentiekader dementie in jouw organisatie – 3 halve dagen – aangeboden in zowel Kortrijk als Antwerpen

> Leergang kleinschalig genormaliseerd wonen – 4 lesdagen + 2 stagedagen – Brussel – nog slechts 1 plaats beschikbaar!

 

e-shopVoor je bestelling van onze publicaties heten wij je van harte welkom in onze e-shop. Kom binnen en neem vrijblijvend een kijkje!

< boven > < venster sluiten >