Eerste zomerkamp met kinderen van mensen met jongdementie

Eerste zomerkamp met kinderen van mensen met jongdementie

Een stralende zon, hinnikende paarden, heerlijke buffetten, diepe gesprekken en 12 stralende gezichten. Met deze woorden kunnen we het eerste kamp voor kinderen met een mama of papa met jongdementie samenvatten. Het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en de Alzheimer Liga Vlaanderen sloegen de handen in elkaar om deze eerste editie vorm te geven, samen met een enthousiaste ploeg vrijwilligers (koks, psychologen, animatoren, ervaringsdeskundigen, …). Het idee is afkomstig van onze collega’s in Noorwegen die al enkele jaren ervaring hebben met een dergelijke formule.

Verbinding, onbezorgd genieten en ervaringen delen

We kozen voor een idyllische boerderij in Houthulst als kamplocatie. Terwijl de oudere kinderen hun verhaal deelden, vonden de kleintjes afleiding in de stallen. Jong en oud connecteerden tijdens de vele spelletjes en de lekkere maaltijden. Prof. Mathieu Vandenbulcke verzorgde een infosessie over dementie op niveau van de kinderen: hij legde in ‘mensentaal’ uit wat dementie is en hoe je het gedrag van mama of papa kan lezen. Aan de gezonde ouder ontrafelde hij de inzichten rond erfelijkheid en zoomde hij in op de vormen van dementie die zich bij hun zieke partner manifesteert. De kinderen, allen tussen 10 en 21 jaar oud, vonden bij elkaar (h)erkenning voor hun verhaal en deelden vreugde en verdriet. Voor de (gezonde) ouders die deelnamen was er een apart programma vol psycho-educatie, begeleid door een psycholoog.

De groep groeide dag na dag naar elkaar toe. Een deelnemer vatte het treffend samen: “We zijn doorheen het weekend één grote familie geworden.” Dat is het mooiste compliment dat wij ons konden wensen.

We kijken nu al uit naar de editie van volgend jaar

Ook het productiehuis De Chinezen begeleidde, samen met ‘taxichauffeur’ Joris Hessels, twee van de deelnemers naar en van het zomerkamp. Hun relaas zie je op Canvas, vanaf januari 2022. Verder worden, in het kader van het Europese Interreg 2-Zeeën programma Monument dat draait rond sociale innovatie, gelijkaardige acties voorbereid in Noord-Frankrijk, Engeland en Nederland.

Ken je een gezin dat volgend jaar ook graag meegaat op kamp? Contacteer ons dan via herlinde.dely@dementie.be.

In de media: VRT, radio 2Krant van West-Vlaanderen