Nieuwsbrief 27 september 2019

Expertisecentrum Dementie Vlaanderen vzw
Lokkaardstraat 8
2018 Antwerpen
www.dementie.vlaanderen

t 03 609 56 14

regionale expertisecentra dementie in Antwerpen*, Brugge, Brussel, Dendermonde, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven*, Turnhout

* met antennepunten in Mechelen en Heikruis

Volg ons via LinkedIn, Twitter en Pinterest of word lid van onze Facebook-groep.


Elke dinsdagavond vanaf 20 uur

CHAT!

 www.omgaanmetdementie.be

Dementie en nu
psycho-educatie voor mantelzorgers

www.jongdementie.info

Doneren met fiscaal attest vanaf 40 euro

Brain Adventure Team overwint Alpencols

Vier mannen met jongdementie en hun partner, zoon of buddy stapten van 1 tot 8 september in een door toeristen weinig bezocht gebied, de Valle Maira in Piëmonte (Italië). Elke dag werd er 6 tot 8 uur gestapt onder een stralende hemel en elke avond stond er een ander bed klaar. De omstandigheden waren soms comfortabel, maar op sommige plaatsen sliep de groep samen in twee ruimtes. Initiatiefnemers Jurn Verschraegen en prof. dr. Mathieu Vandenbulcke werden bijgestaan door fysiotherapeut Jonas Devroey en zanger-dichter-presentator Rick de Leeuw.

“Het doel is dat we via de informatie die we tijdens de tocht van de deelnemers zelf meekregen, een reisgids realiseren die ook anderen in staat moet stellen om de tocht te lopen”, vertellen ze. Deelnemers Bart (52), Jo (53), Roland (62) en Paul (63) liepen de hele tocht uit. En eens te meer ervaarden we dat het actief bezig zijn niet alleen impact heeft op het brein, maar ook na de tocht blijft doorwerken. Op de website en de Facebook-pagina kan je terecht voor een impressie. En ja, na dit nieuwe succes groeien er nieuwe plannen … De reisgids wordt in de loop van 2020 verwacht.

Campagne ‘Vergeet dementie, onthou mens’ opgenomen in nieuwe ‘World Alzheimer Report 2019’

Daags voor de internationale ‘World Alzheimer’s Day’, kwam op 20 september het gloednieuwe rapport van koepelorganisatie ADI (Alzheimer’s Disease International) uit met als thema stigma en de impact ervan op andere uitdagingen in de zorg voor mensen met dementie. Vanuit België werd Olivier Constant (communicatiemedewerker Expertisecentrum Dementie Vlaanderen) gevraagd om een bijdrage te verzorgen over de sensibiliseringscampagne ‘Vergeet dementie, onthou mens’ en de eerste realisaties van de ‘Vlaamse werkgroep van mensen met dementie’, een mooie erkenning voor de Vlaamse inspanningen om aan een dementievriendelijke samenleving te bouwen! Bovendien onthult het rapport de resultaten van het grootste wereldwijde onderzoek naar beeldvorming over dementie dat ooit is uitgevoerd, met antwoorden van bijna 70.000 mensen in 155 landen. Je kan het volledige rapport bekijken via deze link.

 

Werelddag Dementie in Mol: voorstelling manifest ‘Hand in Hand’

Tijdens de Werelddag Dementie op 21 september werd door de Alzheimer Liga Vlaanderen en de Vlaamse werkgroep van mensen met dementie onder de titel ‘Hand in Hand’ het manifest voorgesteld van mensen met dementie. Het werd met luid applaus toegejuicht en er was het pleidooi om mensen met dementie beter te betrekken bij diverse aspecten van de samenleving. ‘Nothing about us, without us’ dus. Het manifest is gratis (exclusief verzendingskosten) te bestellen als poster of als postkaart.

Paul Goossens uit Bredene heeft Parkinsondementie en vertelde aan Karolien Verschueren van regionaal expertisecentrum dementie Tandem hoe trots hij was dat de werkgroep dit document heeft ontwikkeld. De aanwezigen hoorden voor het overige professor Manu Keirse over zijn eigen vader, het belang van een goede benadering, telkens opnieuw afscheid nemen bij dementie en het grote belang van de ondersteuning van mantelzorgers.

 

De ‘Warmste Week’ komt terug: jouw actie voor ons zorgt net voor dat tikkeltje meer

Recent gaf de VRT het startschot voor alle Vlamingen om zich massaal in te zetten voor de goede doelen die hen persoonlijk raken. Bij de 2033 goede doelen – divers in hun thema en werking – die door de Koning Boudewijnstichting zijn goedgekeurd voor hun deelname aan ‘De Warmste Week 2019’ is ook het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen. Mogen we je vragen om je actie voor ons hier te registreren op de website van de ‘Warmste Week‘? Daar zie je dan ook meteen wat we met de opbrengst van de actie willen realiseren in 2020.

Ook als vrijwilliger kan je een bijdrage leveren en ons team versterken. We zijn nog op zoek naar iemand met redactionele vaardigheden die ons kan helpen met interviews en zo onze webredactie kan bijstaan. Informeer je bij ons via info@dementie.be.

Europees project CASCADE houdt vijfde stuurgroepmeeting in Antwerpen

Voor de vijfde stuurgroep van het CASCADE-project mochten we de partners verwelkomen in onze thuisbasis, Antwerpen! Op 18 en 19 september was de Permekebibliotheek gastlocatie. De bijeenkomst startte met getuigenissen over de implementatie van het CASCADE-model door vier partners: Zorggroep H. Hart in Kortrijk, WZH Ten Kerselaere in Heist-op-den-Berg, East Kent Hospitals University NHS Foundation Trust in Dover en Medway Community Healthcare in Gilligham. Goede praktijken en verworven inzichten maar ook hindernissen werden met elkaar gedeeld.

Vervolgens werden de trainingsmodules toegelicht. Drie nieuwe blended learning-programma’s zullen binnenkort uitgetest worden in het 2 Zeeën-gebied. De focus in de training ligt op het realiseren van het CASCADE-model in de dagelijkse zorg, leiderschap en feedback als onderdeel van een gunstig leerklimaat. Ook de nieuwe faciliteiten van Harmonia Village in Dover en Harmony House in Rochester werden gepresenteerd. Ze zullen dit najaar de eerste gasten met dementie ontvangen. De innovatie waar we al twee jaar aan werken, krijgt nu handen en voeten (en ook stenen, verf en meubilair, zeg maar). Het was een ware ‘cascade’ van gedeelde inzichten, nieuw ontwikkelende producten en diensten. De implementatie- en evaluatiefase is volop aan de gang. Meer info: leentje.dewachter@dementie.be.

 

 

Uitnodiging 11e ‘Interregionale Werkconferentie Dementievriendelijke Gemeenten’

In heel wat Antwerpse (VL) en Noord-Brabantse Gemeenten (NL) wordt er hard gewerkt om lokale gemeenschappen dementievriendelijker te maken. Om de kartrekkers en geïnteresseerden van deze beweging verder te inspireren en om ook elders in Vlaanderen en Nederland de initiatieven op weg naar een inclusieve samenleving te ondersteunen, wordt op 7 november in de Kempense gemeente Kasterlee de 11e ‘Interregionale Werkconferentie Dementievriendelijke Gemeenten’ georganiseerd.

Deze keer staat meer dan ooit de stem van mensen met dementie en mantelzorgers centraal. Wat is belangrijk voor hen? Wat kunnen we van hen leren? Hoe kunnen we hen betrekken bij de uitbouw van een dementievriendelijke gemeenschap? Het volledige conferentieprogramma raadplegen en inschrijven kan via deze link.

 

Oproep fotowedstrijd ‘LENS OP DEMENSie’

In Wevelgem worden heel wat initiatieven genomen om te bouwen aan een dementievriendelijke gemeente. Met de fotografiewedstijd ‘LENS OP DEMENSie’ wil men het thema ‘warme zorg voor personen met dementie’ zichtbaar maken. Vanaf nu tot en met 20 februari 2020 kan elke Vlaming één tot hoogstens vier foto’s insturen voor deze wedstrijd. Er zijn mooie (geld)prijzen te winnen.

De jury voor deze wedstrijd bestaat uit topfotograaf Michiel Hendryckx en enkele vooraanstaande mensen uit de ouderenzorg en de thuiszorg : Mieck Vos (VVSG), Bernadette Van Den Heuvel (uittredend kabinet Jo Vandeurzen en Zorgnet-Icuro) en Jurn Verschraegen (Expertisecentrum Dementie Vlaanderen). Ook mensen met dementie die wonen in het Kruidenhuis en het Bloemenhuis van Het Gulle Heem zullen betrokken worden bij het jureren.
De samenwerkende organisatoren zijn het Centrum voor ouderenzorg en thuiszorg Het Gulle Heem en de plaatselijke fotogroep Eos. Deelname aan de wedstrijd is gratis.

Meer info kan je vinden in het wedstrijdreglement, op de website of via
jose.lecoutere@wevelgem.be

 

Vijf sterren voor ‘MOTHER’ van Kristof Bilsen 

Dat gaf de Engelse krant The Guardian aan deze documentaire die op het filmfestival in Gent op 14 oktober in première gaat. In MOTHER volgen we Pomm, een Thaise zorgkundige en moeder van drie kinderen, waar ze zelf niet voor kan zorgen. Om geld te sparen voor haar kinderen, verzorgt ze in een speciale voorziening in het noorden van Thailand ver weg van huis en familie Europese mensen met alzheimer in een vergevorderd stadium.

MOTHER daagt ons uit om na te denken over wat de rol van een moeder is, stelt in vraag wat we aan onze kinderen en onze moeders verschuldigd zijn en werpt een diepgaande blik op hoe we de meest pijnlijke dilemma’s van het leven met waardigheid het hoofd kunnen bieden. Het brengt ook een verrassend beeld van een zorgvoorziening dat onze kennis over mantelzorg en zorg voor zieken in een ander daglicht stelt. MOTHER werd gefilmd met een uiterst attente observationele aanpak en het uitzonderlijke camerawerk onthult hoe dementie op een verwoestende en bedrieglijke manier een persoon transformeert en degenen die voor deze mensen zorgen emotioneel beïnvloedt. MOTHER is een prachtige en pakkende reflectie vol onvergetelijke portretten van mensen die zich doorheen zware uitdagingen worstelen.

Wil je graag een vertoning organiseren van deze film, gekoppeld aan een nagesprek in aanwezigheid van de regisseur? Dat kan! Voor meer info en voorwaarden: production@limerickfilms.com. Via deze links kan je de trailer en de Facebook-pagina raadplegen.

Duur: 82’, ondertiteld (NL)
Vertoning in de ROMA, Borgerhout op 17 december 2019, met nabespreking met o.a. Prof. Willem Lemmens (Universiteit Antwerpen), Saloua Berdai (Erasmus Hogeschool Brussel, Diverse Elderly Care) en Jurn Verschraegen (Expertisecentrum Dementie Vlaanderen)

Vormingen in de kijker

Mis onderstaande opleidingen niet en schrijf vandaag nog in:

> 22/10/2019: Medicatiegebruik en dementie

> 19/11/2019: Studiedag hulpmiddelen en omgevingsaanpassingen bij dementie

Op zoek naar bijkomende inspiratie op weg naar kwalitatief hoogstaande dementiezorg? Bekijk dan zeker ook het nieuwe vormingsaanbod dat we recent lanceerden.

 

e-shopVoor je bestelling van onze publicaties heten wij je van harte welkom in onze e-shop. Kom binnen en neem vrijblijvend een kijkje!

< boven > < venster sluiten >