11 de Interregionale conferentie ‘Dementievriendelijke gemeente’

Onze conferentie was een succes!

Op donderdag 7 november 2019 was Kasterlee gastgemeente voor de Interregionale conferentie ‘Dementievriendelijke gemeente: ‘Geef mensen met dementie een stem’. In het ontmoetingscentrum namen die dag meer dan 125 geïnteresseerden uit België en Nederland deel aan de conferentie. Naast getuigenissen van mensen met dementie en mantelzorgers uit België en Nederland was er ook een theatervoorstelling ‘Strepen op het raam’ gespeeld door De Kwekerij (NL) in de voormiddag.

In de namiddag werden er workshop georganiseerd rond:

Hoe houden we een dementievriendelijke beweging gaande? Welke impact heeft het inzetten op een dementievriendelijke gemeente? Geef mensen met dementie een stem. Creatief bezig zijn maakt gelukkig. Warme zorgtechnologie, wat betekent dit? In een heuse infomarkt kunnen de deelnemers kennis maken met inspirerende producten om mensen met dementie zo lang als mogelijk in hun omgeving te laten wonen. De deelnemers kunnen er ervaren wat het betekent te leven met dementie (Virtual Reality brillen).

Deze werkconferentie zetten we in om mensen met dementie en hun mantelzorgers zelf aan het woord te laten.

De Vlaamse werkgroep voor mensen met dementie stelde er hun manifest ‘Hand in Hand‘ voor www.onthoumens.be/onze-stem

Door een interregionale aanpak willen we met de Werkconferentie een netwerkplatform aanbieden dat dementie over de grenzen heen op de agenda plaatst. Met ‘Geef mensen met dementie een stem ‘ schrijven de gemeenten een volgend hoofdstuk van een duurzaam verhaal, dat begon met de eerste Interregionale conferentie in Geel (september 2012). Tijdens deze conferentie stelde Kasterlee als gastgemeente haar dementievriendelijke projecten voor.

Lees hieronder meer :

Praatspel: ‘Geef mensen met dementie een stem’ – handleiding

Praatspel ‘Geef mensen met dementie een stem’ – kaarten

Workshop 1 van aanpak tot impact

Workshop 2 ‘hoe hou ik de dementievriendelijke beweging gaande’

Workshop 3 geef mensen met dementie een stem