Ganzenbordspel

2. Het ganzenbordspel

ganzenbordspel

(Thema: dementie en omgaan met rouw, draaglast-draagkracht, rolomkering, zelfzorg, hulp toelaten,…)

Dit ganzenbordspel is gebaseerd op het klassieke en gekende bordspel.

Wat is het?

Het spel bestaat uit een speelbord (plastieken zeil), een zachte dobbelsteen, 4 pionnen (plastieken eendjes van verschillende kleuren) en gelamineerde kaartjes met opdrachten. Alles zit verpakt in een grote plastieken opbergkoffer. De bijgevoegde handleiding geeft instructies hoe men het spel kan spelen.

Hoe spelen?

Het ganzenbordspel wordt best gespeeld in 3 of 4 gelijke groepjes van 3 tot 5 personen. Op die manier kan je met een groep van 9 tot 20 personen een dagdeel aan de slag over bovenstaande thema’s.  De doelgroep zijn mantelzorgers die zorgen voor een persoon met dementie. Een creatieve spelbegeleider kan de opdrachten herformuleren en ook toepassen naar medewerkers uit de zorgsector.

Doel van het spel?

De bedoeling van het spel is enerzijds in zo weinig mogelijk beurten (om ter snelst) de pion van de eigen ploeg  van het begin naar het einde van het spel te voeren om er te kunnen picknicken en relaxen. Anderzijds gebruiken we dit ganzenbordspel als een fijne methodiek om in groep met lotgenoten te praten over moeilijk bespreekbare of beladen thema’s zoals: diagnosestelling, afscheid nemen, opnieuw naar de toekomst kijken, zelfzorg, omgaan met rolomkering, zorg toelaten,… Deze methodiek leent zich perfect voor het gebruik ervan in familiegroepen, lotgenotencontacten en op praatcafés dementie.

Uitlenen?

Dit spel kan ontleend worden gedurende 2 weken en kost €25. We vragen een waarborg van €50, die je uiteraard terug krijgt als het spel onbeschadigd wordt teruggebracht op ons adres : Prins Boudewijnlaan 9 bus 1, 2300 Turnhout.

Ontlenen kan na telefonische vraag: tel. 014/47 83 71

of via mail: tandem@dementie.be