EHBD rugzak

Wat is de EHBD rugzak?

Eerste Hulp Bij Dementie

EHBD-rugzak staat voor … Eerste Hulp Bij Dementie 

Mensen informeren over en bewust maken van dementie

In de kempen, kan je in verscheidene bibliotheken een EHBD-rugzak ontlenen. EHBD staat voor Eerste Hulp Bij Dementie. De rugzak is gevuld met zorgvuldig geselecteerde materialen over dit thema. Hij is ontworpen om iedereen die van ver of dichtbij te maken krijgt met dementie, te begeleiden in de eerste zoektocht naar informatie over dementie.

Waarom een EHBD-rugzak?
Als er een vermoeden van dementie bestaat of er al een diagnose is gesteld, roept dit veel vragen op. Mensen gaan met de diagnose dementie naar huis en hebben vaak geen goed beeld van het verloop van de ziekte. De ‘Eerste Hulp Bij Dementie’-rugzak geeft je de kans om dit thema op een rustige manier thuis te verkennen.

Wat zit er in de EHBD-rugzak?
Omdat dementie niet alleen de persoon met dementie treft maar ook een grote impact heeft op zijn omgeving, bevat de rugzak een selectie van materialen voor zowel (jonge) kinderen, tieners als volwassenen. De inhoud bestaat onder andere uit informatieve boeken, kinderboeken, strips voor volwassenen, een dvd (film) en brochures over dementie. Daarnaast vind je in de rugzak ook een overzicht van andere materialen over dementie die elders of in de bibliotheek te ontlenen en verkrijgen zijn.

Aan de slag ermee, maar hoe?
De bibliotheek beschikt over twee EHBD-rugzakken op wieltjes (trolleys) die makkelijk hanteerbaar zijn. Deze kunnen gedurende de normale uitleentermijn van vier weken ontleend worden. Zijn beide rugzakken uitgeleend, dan kan je er één reserveren. De rugzak bevat een tiental voorwerpen, maar telt maar als één ontlening. Na gebruik geef je de rugzak tijdens de openingsuren af aan een baliemedewerker in de bibliotheek. Zij of hij kijkt de inhoud na. Een aantal infobrochures mag je zelf houden. De EHBD-rugzak past niet in het inleverluik.