Ervaringsgerichte toolbox dementie
Uitgangspunten en doelstelling
De toolbox dementie is ontwikkeld om (toekomstige) zorgprofessionals en mantelzorgers de nodige kennis en inzichten te geven over het functioneren van een persoon met dementie in het dagelijkse leven. De toolbox dementie sluit aan bij de basisprincipes beschreven in het Dementieplan Vlaanderen (2010-2014 en 2016-2019). De aangeboden toolbox werkt ervaringsgericht. Hierbij staat de beleving en de ervaring van deelnemers tijdens het leren centraal. Door om te gaan met specifieke situaties en hierop te reageren, wordt een beroep gedaan op kennis en inzichten, vaardigheden en het omgaan met emoties en achterliggende opvattingen. De toolbox dementie draagt bij tot een betere levenskwaliteit van de cliënt en zorgt er bovendien voor dat zorg op maat mogelijk is.
Opbouw van de sessie
Het toolbox dementie bestaat uit twee onderdelen: het ervaringsgericht parcours op zich met de meest voorkomende symptomen van dementie en een nabespreking. Het geheel duurt twee uur.
Verwelkoming en situering
Uitvoeren van het traject aan de hand van de instructiekaarten Reflectiemoment
Een uitbreiding van deze sessie is mogelijk aan de hand van een bijkomend didactisch pakket (meer info: annemie.spooren@pxl.be).
Thema’s
Rond onderstaande stoornissen wordt gewerkt
- Communiceren met de persoon met dementie
- Voorwerpen niet herkennen (agnosie)
- Desoriëntatie in tijd
- Angst
- Prikkelverwerking
- Geheugenproblemen
- Handelingen niet in de juiste volgorde kunnen uitvoeren (apraxie) en individuele verschillen
- Woordvindingsstoornissen (afasie)
Deze toolbox kan je huren
Uitleenprijs is 50 euro + 50 euro waarborg (voor 2 weken)
Neem contact op met ECD Tandem via 014 47 83 71 of tandem@dementie.be, we helpen je graag verder.