Mens-erger-je-nietspel

3. Het Mens-erger-je-nietspel

500x236_mens erger je niet

(Thema: inzicht krijgen in het gedrag van personen met dementie, voorkomen van en omgaan met moeilijk hanteerbaar gedrag, …)

Deze spelmethodiek is gebaseerd op het gekende mens-erger-je-nietbordspel.

Wat is het?

Het spel bestaat uit een plastieken zeil (groot spelbord), een zachte dobbelsteen, 16 rubberen schijven (de pionnen), gelamineerde kaartjes met opdrachten en een overzichtstabel met alle gedragselementen, inclusief: hoe beter wel/niet te reageren.

Alles zit verpakt in een grote plastieken opbergkoffer. De bijgevoegde handleiding geeft instructies hoe men het spel kan spelen.

Hoe spelen?

Het mens-erger-je-nietspel wordt best gespeeld in 2 of 4 gelijke groepjes van 3 tot 5 personen. Op die manier kan je met een groep van 6 tot 20 personen een dagdeel aan de slag met “inzicht krijgen in het ontstaan van en omgaan met Moeilijk Hanteerbaar Gedrag”. Het is gewenst dat de spelers gelijkmatig langs het bord verdeeld zijn. Speelt men bijvoorbeeld met 3 groepjes spelers, dan wordt een groepje spelers niet direct door een ander groepje achtervolgd, waardoor die een oneerlijk voordeel heeft.

De doelgroep zijn mantelzorgers (partners en kinderen) die zorgen voor een persoon met dementie. Een creatieve spelbegeleider kan de opdrachten herformuleren en ook toepassen naar medewerkers uit de zorgsector.

Doel van het spel?

Mens-erger-je-niet als vormingsmethodiek

Uiteraard gebruiken wij dit mens-erger-je-nietspel als een fijne methodiek om in groep met lotgenoten te praten over hoe de verschillende gedragingen, die kenmerkend zijn bij personen met dementie, te herkennen. Bovendien wisselen we in groep tips uit over hoe je beter wel/niet omgaat met dit gedraag. Tenslotte krijgen de deelnemers inzichten in hoe het gedrag ontstaat of zelfs kan voorkomen worden.

Deze inzichten worden verkregen doordat op willekeurige vlakken op het speeldoek opdrachten liggen.  Een team wiens pion op zo’n vlak belandt, leest luidop de opdracht voor.  De deelnemers gaan in het eigen team deze opdracht bespreken.  De spelbegeleider gaat langs bij de verschillende teams en kan vragen stellen of op de achtergrond mee luisteren.  Van zodra het geroezemoes stil valt, worden de bevinden in grote groep gedeeld.  De spelbegeleider kan op het overzicht meer toelichting geven bij de opdracht door te vertellen hoe dit gedrag meestal ontstaat en door enkele tips mee te geven over hoe je beter wel/niet om gaat met dit gedrag.

Deze methodiek leent zich perfect voor het gebruik ervan in familiegroepen, lotgenotencontacten en op praatcafés dementie. Het thema “mens-erger-je-niet” is zeer herkenbaar bij de doelgroep deelnemers.  Ze zijn vaak volleerde ervaringsdeskundigen in het omgaan met frustraties. Vandaar “mens-erger-je-niet”.

Uitlenen?

Dit spel kan ontleend worden gedurende 2 weken en kost €25. We vragen een waarborg van €50, die je uiteraard terug krijgt als het spel onbeschadigd wordt teruggebracht  op ons adres : Prins Boudewijnlaan 9 bus 1, 2300 Turnhout.

Ontlenen kan na telefonische vraag: tel. 014/47 83 71

of via mail: tandem@dementie.be