Nieuwsbrief 7 juli 2021

Expertisecentrum Dementie Vlaanderen vzw
Lokkaardstraat 8
2018 Antwerpen
www.dementie.be

t 03 609 56 14

regionale expertisecentra dementie in Antwerpen*, Brugge, Brussel, Dendermonde, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven*, Turnhout

* met antennepunten in Mechelen en Heikruis

Volg ons via LinkedIn, Twitter, Pinterest, Facebook en YouTube.





Elke dinsdagavond vanaf 20 uur

CHAT!

 www.omgaanmetdementie.be

Dementie en nu
psycho-educatie voor mantelzorgers

www.jongdementie.info

Doneren met fiscaal attest vanaf 40 euro

Oproep ‘Samen MENS’: laureaten bekend

Deze week maakte minister Beke de namen bekend van de 20 organisaties uit de thuiszorg en de woonzorgcentra die vanaf september mogen instappen in een coachingstraject rond persoonsgerichte zorg (oproep ‘Samen MENS’). De oproep past binnen de lijn rond persoonsgerichte zorg die de Vlaamse overheid, samen met de expertisecentra dementie, sinds 2010 uitbouwde. Er zijn al twee dementieplannen en een derde is in ontwikkeling. Centraal hierbij staat de kwaliteit van zorg en ondersteuning van elke persoon die met dementie te maken krijgt. Het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, partnerorganisatie van de Vlaamse overheid, kwam een tweetal jaar geleden met een nieuw denkkader rond dementiezorg voor de woonzorgcentra, thuiszorg en ziekenhuizen: het referentiekader dementie.

“Hoewel Vlaanderen reeds een hoog niveau van dementiezorg heeft, is er een duidelijk verlangen naar verdere innovatie en verdieping. Dat bewijzen de vele dossiers die werden ingediend naar aanleiding van een oproep in het voorjaar. 136 organisaties gingen op de oproep in die gelanceerd werd door het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid, waaronder zo’n 15% van alle erkende woonzorgcentra in Vlaanderen”, zegt Wouter Beke, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin. Benieuwd wie de 20 laureaten zijn? Op onze website kom je meer te weten!

Campagne ‘Vergeet dementie, onthou mens’ internationaal erkend door de Wereldgezondheidsorganisatie

Recent werd onze Vlaamse sensibiliseringscampagne ‘Vergeet dementie, onthou mens’ opgenomen als inspirerend project in het nieuwe ‘Global Dementia Observatory Knowledge Exchange Platform’ van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Voor deze onlinedatabank worden inspirerende initiatieven van over heel de wereld geselecteerd en gebundeld rond diverse actuele thema’s en uitdagingen in de zorg en ondersteuning voor mensen met dementie en hun naasten. Het is alvast een mooie erkenning voor de jarenlange inspanningen van de expertisecentra dementie om het taboe rond dementie te doorbreken en te bouwen aan een inclusieve samenleving!

Meer informatie over de campagne kan je vinden via de website www.onthoumens.be. Voor specifieke vragen rond ‘Vergeet dementie, onthou mens’ kan je ook terecht bij Olivier Constant (communicatiemedewerker Expertisecentrum Dementie Vlaanderen): olivier.constant@dementie.be.

 

Volg ‘Dementia in Cultural Mediation’ op sociale media

Heb je interesse in de meerwaarde van kunst en cultuur om te bouwen aan betere kwaliteit van leven voor mensen met dementie en hun naasten? Volg dan zeker de Facebook-pagina en de Twitter-account van het internationale project ‘Dementia in Cultural Mediation‘.

Samen met partners uit Spanje, Denemarken, Nederland en België bouwt het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen binnen het project aan een nieuwe website waarin goede praktijken uit de vier landen zullen worden gedeeld, begeleidend didactisch trainingsmateriaal wordt ontwikkeld en een publicatie met aanbevelingen zal worden geschreven om bij te dragen aan toekomstige Europese initiatieven op het gebied van culturele activiteiten voor mensen met dementie en hun naasten.

 

Amerikaanse goedkeuring voor medicijn tegen alzheimer

In de Verenigde Staten heeft de Food & Drugs Administration (FDA) goedkeuring gegeven aan het door Biogen ontwikkelde medicijn Aducanumab. Al jaren hopen velen op een doorbraak in de ontwikkeling van een medicijn tegen alzheimer en andere vormen van dementie. Is Aducanumab zo’n doorbraak? Kunnen we naar de apotheker?

Het is zeker hoopgevend dat er nu een medicijn goedgekeurd wordt, maar DE doorbraak lijkt het helaas nog niet te zijn. Het is nog zeer experimenteel en de goedkeuring wordt ook links en rechts in twijfel getrokken. Ook het wetenschappelijk adviescomité van FDA twijfelde: 10 van de 11 experten uit dat comité waren niet overtuigd door de informatie die Biogen presenteerde. De goedkeuring is er dan ook maar gekomen onder strikte voorwaarden, zoals een grootschalig vervolgonderzoek. Ook de effecten van het medicijn zouden er alleen in een vroeg stadium zijn en eerder beperkt van aard. Het gaat ook niet om een echte pil, maar om een medicijn dat maandelijks via een baxter toegediend moet worden. Meer informatie over het nieuwe geneesmiddel kan je hier vinden op onze website.

 

Regionaal expertisecentrum dementie Tandem sluit opleiding referentiepersoon dementie 2021 feestelijk af

Ook dit jaar vond in elke Vlaamse provincie en in Brussel de opleiding tot referentiepersoon dementie plaats. Vanuit regionaal expertisecentrum dementie Tandem keken ze er enorm naar uit om in hun regio de deelnemers te mogen verwelkomen in Geel, maar een tweede coronalockdown deed de plannen in het water vallen.

De opleiding, die normaal gezien zeer interactief is, moest online gebeuren. Dit bracht extra spanning, angst en onzekerheid met zich mee. Het was niet altijd even makkelijk om de verbinding tot stand te brengen, waardoor communicatie soms moeizaam verliep of verloren ging. Een ware confrontatie met gevoelens die mensen met dementie dagelijks ervaren … Toch waren er ook positieve dingen: niemand stond in de file, geen treinen met vertraging behalve dan de trein van Dr. Segers, een digitaal reflectieschriftje waarin vlot feedback gegeven kon worden, … Al doende leerden ze veel en konden ze de opleiding op een mooie, andere manier neerzetten.

Benieuwd naar hoe ze ook de laatste examendag creatief invulden? Voor onze website schreven Ria Caers en Karolien Verschueren van Tandem een uitgebreide terugblik. Ook vanuit de andere expertisecentra dementie noteerden we trouwens gelijkaardige ervaringen.

 

 

 

Certificering van dementievriendelijke producten: tweede oproep 

LUCA School of Arts participeert samen met het OCMW van de stad Genk als Belgische partner in het Europees project Certification-D. Het initiatief wil een kwaliteitslabel ontwerpen voor dementievriendelijke producten voor de thuissituatie. Dit kwaliteitslabel zou de persoon met dementie en zijn of haar familie duidelijkheid moeten geven: dit product is op de best mogelijke manier gemaakt.

Het project is op zoek naar bedrijven (Belgische of uit een ander EU-land) die producten maken voor mensen met dementie en als één van de eersten zo een kwaliteitslabel zouden kunnen ontvangen. Na een selectie wordt jouw product getest in het Lving Lab in Genk. Een Living Lab is een concrete woon- en zorgomgeving zoals een thuis van een persoon met dementie, waarbij deze woonomgeving ook als ‘testplek’ gebruikt wordt. Registreren om met je product deel te nemen kan tot 30 september via dit formulier. Meer info over het project vind je via de projectsite of via deze ‘call to action’-film.

Vragen? Contacteer Lieke Lenaerts van het Genkse Living Lab via lieke.lenaerts@luca-arts.be.

 

Natuurrugzakken zorgen voor meer natuurbeleving

Het is ontegensprekelijk dat natuur een positief effect heeft op ons algemeen welzijn en diverse gezondheidsaspecten. Dat blijft hetzelfde bij ouderen en mensen met dementie. In het project ‘Zilvergroen’ sloegen regionaal expertisecentrum dementie Paradox en Regionaal Landschap Meetjesland de handen in elkaar om enerzijds natuur dichter in en rond de woonzorgcentra te brengen en anderzijds de bewoners meer aan natuurbeleving te laten doen.

Voor deze laatste doelstelling werden ‘natuurrugzakken’ ontwikkeld die op 4 juni werden voorgesteld. De rugzakken zijn gevuld met diverse materialen die interactie tussen de oudere en de omgeving stimuleren. Zo vind je o.a. een voelspel, zoekwielen, luisterbingo, geuren, allerhande wist-je-datjes en nog veel meer. Een handleiding helpt je op weg met suggesties per seizoen. Zo maak je van elke wandeling een echte belevenis. Je kan de rugzakken ook binnenshuis inzetten, maar ze komen natuurlijk het best tot hun recht middenin de natuur.

De rugzakken kan je in het Meetjesland gratis ontlenen via regionaal expertisecentrum dementie Paradox en Regionaal Landschap Meetjesland. Meer info over de rugzakken en het project ‘Zilvergroen’ kan je vinden op de website van Paradox en via de website van Regionaal Landschap Meetjesland.

Laat mensen met dementie zo lang mogelijk genieten van wat ze graag doen

Dat mensen met dementie en hun naasten in de stad of het dorp waar ze wonen overal op begrip kunnen rekenen zou de normaalste zaak van de wereld moeten zijn, maar dat is het helaas (nog) niet. Zowel voor mensen met dementie die thuis wonen, als zij die in een woonzorgcentrum wonen, is sociaal actief kunnen blijven een recht.

De ‘Vlaamse werkgroep van mensen met dementie’ lanceerde daarom eind vorig jaar een ‘sportmanifest’ met een duidelijke boodschap: laat mensen met dementie en hun naasten zolang mogelijk genieten van wat ze graag doen. Ze schreven er een tijdje geleden een artikel over voor het tijdschrift ‘Actueel’ van de Vlaamse Ouderenraad. Meer informatie over het sportmanifest kan je ook vinden in de bijhorende video.

Dementievriendelijke wandelingen in Hasselt

Vanaf 31 mei van dit jaar kan je kennismaken met drie dementievriendelijke wandelingen in Hasselt: in het stadscentrum, het Kapermolenpark en op de Abdijsite van Herkenrode. Het ophalen van herinneringen en het zintuiglijk beleven staan centraal. De wandelingen bieden mensen met dementie en hun wandelpartner de kans om samen in beweging te komen.

De wandelingen kunnen individueel of in groep gebeuren. De digitale begeleidende brochure met de wandelroutes en extra informatie, op maat van de persoon met dementie, vind je hier. Daarnaast is ze gratis verkrijgbaar bij Visit Hasselt, Bibliotheek Hasselt Limburg (Dusart), Lokaal Dienstencentrum HOGEVIJF en Abdijsite Herkenrode. Dementievriendelijk wandelen kan je overal. Laat deze brochure een inspiratiebron zijn voor jouw eigen wandelroute!

Indien gewenst kunnen de wandelingen begeleid worden door een gids die de zintuigen van de persoon met dementie en zijn wandelpartner extra zal prikkelen. Meer info kan je ook vinden op deze website.

Leuven Brain Institute presenteert gratis webinar ‘Leven met een kwetsbaar brein’

Vrijwel iedereen krijgt ooit zelf of in zijn naaste omgeving met een hersenaandoening te maken. Wie leeft met kwetsbaarheid en beperking, heeft meer dan wie ook behoefte aan verbondenheid, aan een liefdevolle blik. Als we dat voor elkaar kunnen betekenen, kan leven met kwetsbaarheid en beperking ook goed leven worden.

Leven met een beperking of onomkeerbare aandoening is een voortdurende zoektocht. Als maatschappij moeten we daarvoor attent zijn en beperking in al haar vormen beter benaderen, zowel in een algemene visie op het omgaan met kwetsbaarheid en beperking als in nieuwe perspectieven op herstel. Op maandag 13 september organiseert Leuven Brain Institute daarom het webinar ‘Leven met een kwetsbaar brein’, met een lezing van Prof. Dr. Manu Keirse.

Heb je interesse om deel te nemen? Het evenement is gratis en open voor iedereen. Registratie is wel verplicht en kan tot woensdag 8 september 10 uur via deze link.

Vormingen in de kijker

Ben je gebeten door goede dementiezorg en/of wil je mee een kennisbaken zijn?
Volg dan één van onze opleidingen of train de trainers van onderstaande vormingspakketten:

> Leergang kleinschalig genormaliseerd wonen … naar een kwaliteitsvolle dementiezorg (4 dagen + 2 dagen stage)

> Opleiding tot referentiepersoon dementie (11 dagen)

> Psycho-educatie geven aan mantelzorgers: opleiding tot coach Dementie en nu (1 dag) 

>Train de trainer voor het opleidingspakket zorgvrijwilligers en aanvullende thuiszorg (halve dag)

 

 

e-shopVoor je bestelling van onze publicaties heten wij je van harte welkom in onze e-shop. Kom binnen en neem vrijblijvend een kijkje!

< boven > < venster sluiten >