Nieuws vanuit Vlaanderen
Mensen met jongdementie krijgen leiding over Restaurant Misverstand
 |
Binnenkort opent Dieter Coppens de deuren van Restaurant Misverstand, het eerste restaurant in België waarvan het voltallige team dementie op jonge leeftijd heeft. Samen met Dieter en chef Seppe Nobels zullen de medewerkers zowel de zaal als de keuken van het restaurant runnen. Vanuit de expertisecentra dementie zorgt Anouck De Bruijn (foto) voor begeleiding en ondersteuning van het hele team. |
“Dankzij Restaurant Misverstand hopen we de medewerkers met dementie op jonge leeftijd opnieuw zelfvertrouwen te geven door hen maximaal te ondersteunen in taken die goed gaan. Daarnaast willen we ook de samenleving tonen dat er nog waardevolle jaren mogelijk zijn na een diagnose dementie, mits goede begeleiding en sociale contacten. Het is enorm belangrijk dat een persoon met jongdementie en zijn/haar naasten kunnen rekenen op begrip en steun vanuit de omgeving. Dit kunnen we alleen maar bereiken wanneer de omgeving goed op de hoogte is van wat dementie op jonge leeftijd inhoudt. Dankzij dit intiatief leren we wat er moeilijker gaat, maar vooral ook wat er wel nog kan. We laten de samenleving kennismaken met de sterktes en krachten van personen met jongdementie.”

Restaurant Misverstand is vanaf 16 maart iedere woensdag te zien om 20u35 op Eén en via VRT Nu.
Zomerkamp voor kinderen van een ouder met jongdementie
 |
Kinderen die een ouder met dementie hebben, voelen zich vaak onzeker door de vele uitdagingen in het gezin. Ook de gezonde ouder is op zoek naar de balans tussen zorgen voor zichzelf, de partner met dementie en de kinderen. Daarom organiseren het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en de Alzheimer Liga Vlaanderen een zomerkamp voor kinderen van een ouder met jongdementie van 12 tot 15 augustus 2022 in Houthulst. We bieden het zomerkamp gratis aan dankzij giften aan beide initiatiefnemers.
Op dit kamp ontmoet je leeftijdsgenoten en ouders in een gelijkaardige situatie als die van jou. Je deelt ervaringen, doet nieuwe kennis op en hebt samen plezier. De ontspannende activiteiten worden begeleid door ervaren zorgverleners. In informatiesessies en gesprekken kan je je eigen verhaal kwijt en kan je vragen stellen over dementie, voor jezelf zorgen, de ondersteuning van je kind(eren),…
|
Benieuwd of interesse om deel te nemen? Klik dan hier en bekijk zeker ook de terugblik op het zomerkamp dat afgelopen jaar plaatsvond en wat deelneemsters Eva en Maud ervan vonden. Voor meer informatie kan je terecht bij Jan Steyaert (Expertisecentrum Dementie Vlaanderen): jan.steyaert@dementie.be.
Vijf CERA-webinars in 2022
Ook in 2022 organiseert CERA in samenwerking met het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen een reeks gratis webinars over dementie.
Op donderdag 24 februari ging het eerste webinar door rond ‘technologie en dementie: wat kunnen robots en sprekende lampen voor jou betekenen?’ Wil je hierover meer weten of wil je de opname herbekijken? Dat kan hier.
Graag verwijzen we ook door naar de website over hulpmiddelen bij dementie.
Het volgende webinar gaat door op 21 maart met als thema ‘Nachtelijke onrust bij dementie.’ Bekijk hier de uitnodiging en inschrijvingsmodaliteiten.
Hoe beslissingen nemen over jouw gezondheid als je niet (meer) helder kan denken?
Voor de meesten van ons is het vanzelfsprekend dat wij zelf en zelfstandig beslissingen kunnen nemen over onze eigen gezondheid. Maar voor sommige mensen, wiens beslissingsbekwaamheid beperkt is – bijvoorbeeld in het geval van geestelijke gezondheidsproblemen of dementie – is dit niet zo evident. Een rapport van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) herinnert ons eraan dat de beslissingsbekwaamheid zelden een zwart-witgegeven is, maar een fluctuerende realiteit naargelang van het tijdstip, de context en het soort beslissing die moet worden genomen.
De betrokkenen moeten zodanig worden ondersteund dat zij zo lang mogelijk zelf kunnen beslissen over hun gezondheid en zorg. Het kan soms lastig zijn voor zorgverleners om te beoordelen welke ondersteuning een patiënt nodig heeft en het is ook niet altijd duidelijk of een patiënt bekwaam is om een medische beslissing te nemen. Daarom moeten zorgverleners hierin worden opgeleid. Ook spelen initiatieven die toelaten aan de patiënt om zijn/haar voorkeuren en wensen kenbaar te maken, hierin een grote rol. Meer informatie en het integrale rapport kan je terugvinden op de website van Expertisecentrum Dementie Vlaanderen.
|