oktober 2018

Wingerdstraat 14 300 Leuven

Zorgregio Leuven | Wingerdstraat 14 | 3000 Leuven | t 016 50 29 06

Zorgregio Halle-Vilvoorde | Molenhofstraat 31 | 1670 Heikruis | t 02 398 00 18

E-mail: memo@dementie.be
Website: www.dementie.be/memo

logo_zorgcirkels
E-mail: zorgcirkelsjongdementie@zcjd.be
Website: www.zorgcirkelsjongdementie.be
t 016 29 50 59

logo jongdementie website2
www.jongdementie.info

187x62_logo_vlaanderen_2
www.dementie.be
t 070 224 777

logo2

www.dementie.be/bidoc

Nieuws uit de regio

 

Vorming ‘Ongewoon Gewoon: omgevingszorg bij personen met dementie thuis’ op 12 oktober in Leuven

Op deze vormingsdag worden enerzijds theoretische kaders geschetst en anderzijds praktische tips en handvatten aangereikt over hoe je met kleine aanpassingen de thuisomgeving dementievriendelijk kan maken.
Deze vormingsdag richt zich tot iedereen die werkt met personen met dementie in hun thuisomgeving.

Wanneer: 12/10/2018 van 9.30u-16.30u
Locatie: Jeugdherberg Blauwput, Leuven
Prijs: 89 euro  (inclusief hand-outs, broodjeslunch en koffie)

Klik hier voor meer informatie.

 

 

 

Reflectiemomenten voor referentiepersonen dementie en leden van het Overlegplatform Dementie

Om tegemoet te komen aan de nood aan ontmoetingen en het uitwisselen van ervaringen organiseert ecd Memo reflectiemomenten. In kleine groepjes van max. 12 personen werken we met casussen rond vastgelegde thema’s. Op een interactieve manier worden ervaringen uitgewisseld.

Wanneer?
Donderdag 18 oktober 2018, Heikruis
Dementievriendelijke woonomgeving. Hoe kan je de persoon met dementie ondersteunen via architectuur en inrichting?

Vrijdag 14 december 2018, Leuven
De hulpverlener in balans. Hoe zorg je voor jezelf?

Donderdag 21 februari 2019, Heikruis
Jonge personen met dementie. Verkenning van noden en aanbod.

Vrijdag 26 april 2019, Leuven
Dementievriendelijke gemeente. Hoe pak je dit aan en wie betrek je hierbij?

Praktisch?
Kostprijs bedraagt 45 euro per sessie (inclusief vormingsattest, koffie en croissant).
Dit aanbod is enkel voor professionelen.

Je kan je inschrijven voor één dag, meerdere dagen of voor de hele reeks. Inschrijven kan door een mailtje te sturen naar memo@dementie.be met vermelding van de dagen waarop je graag deelneemt.
Klik hier voor meer informatie.

 

 

Welzijnsmarkt dementie op 23 oktober in Dilbeek

Wat? In het kader van de Dilbeekse seniorenweek wordt een welzijnsmarkt dementie georganiseerd. Je kan er terecht voor informatie rond heel wat thema’s zoals financiële en praktische hulp en ondersteuning, hulpmiddelen, opvang en zorg, omgaan met dementie,…

Praktisch? Dinsdag 23 oktober van 14-16u in wzc Breugheldal. Inschrijven is niet nodig.

Klik hier voor meer informatie.

 

Cursus ‘dementie en nu’ voor mantelzorgers

‘Dementie en nu‘ richt zich naar de mantelzorger die thuis of daarbuiten voor iemand met dementie zorgt. In 10 bijeenkomsten worden inzichten, kennis en vaardigheden meegegeven en is er ruimte voor reflectie met deelgenoten over de behandelde onderwerpen. De bijeenkomsten worden gegeven voor een vaste groep van 8 à 15 mantelzorgers van een persoon met (jong)dementie.

Wanneer:

  • Tervuren: start op 25/10/2018. Klik hier voor meer informatie.
  • Leuven: start op 11/01/2019. Klik hier voor meer informatie.

 

 

Ontmoetingsgroep voor personen met beginnende dementie

Kreeg je onlangs de diagnose Alzheimer of een andere vorm van dementie? Wil je anderen ontmoeten die in hetzelfde schuitje zitten?

In de ontmoetingscirkel kan je gedurende 10 bijeenkomsten ervaringen uitwisselen met lotgenoten. Samen met de anderen zoeken we uit hoe jij je beter in je vel kan voelen. Elke bijeenkomst begint met enkele ontspannende oefeningen. Daarna is er een gesprek in groep.

Deze ontmoetingsgroep start op 11/01/2018 in Leuven en loopt gelijktijdig met de cursus ‘dementie en nu’ voor mantelzorgers in Leuven.
Klik hier voor meer informatie.

Documentatiecentrum

 

Dagelijks leven met dementie (Anne-Mei The)

Anne-Mei The volgde jarenlang mensen met dementie en hun naasten en sprak met honderden betrokkenen en experts. In dit boek vertellen zij hoe ze leven met dementie. Hoe zij hun weg hebben moeten zoeken, door diepe dalen zijn gegaan en tot belangrijke inzichten zijn gekomen over zichzelf, hun relaties en zingeving.

 

Caleidoscopio Cards (Gisevius en Schmid-Peter; Uitgever: Kessels & Smit Publishers)

Caleidoscopio Cards is een verzameling foto’s die bij coaching en training ingezet kan worden. Beelden zijn een krachtig hulpmiddel. Ze helpen mensen om hun gedachten, emoties en feedback gemakkelijker te uiten.

De set bestaat uit 60 kaarten. De afbeeldingen hebben een grote verscheidenheid aan inspirerende onderwerpen zoals mensen, landschappen, objecten, dieren, situaties en emoties. De doos bevat ook een boekje met suggesties voor gebruik in verschillende settings, voor groepen van verschillende grootte en voor een verscheidenheid aan gelegenheden.

Jongdementie​

 

Nieuwe financiering geeft mensen met jongdementie en hun families hoop

Vorige maand trokken verschillende familieleden in de media aan de alarmbel. Tot nog toe werden mensen met jongdementie in Vlaanderen op financieel vlak aan hun lot overgelaten. Maar daar komt nu verandering in. Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen maakt meer dan 3 miljoen euro vrij voor de residentiële zorg van mensen met jongdementie.
De werkgroep jongdementie Vlaanderen ijvert reeds een geruime tijd voor meer ondersteuning van personen met jongdementie en van hun naasten. Ook werd telkens gewezen op het belang van een goede zorgkwaliteit voor de doelgroep. Met deze impuls geeft de minister ademruimte aan de gezinnen en wordt er geïnvesteerd in specialistische ondersteuning door erkende woonzorgcentra.

Klik hier voor meer informatie.

Nieuws uit Vlaanderen

 

 

Campagne SaniMemorix zet preventie van dementie op de kaart

Een gezonde leefstijl op middelbare leeftijd (40 tot 75 jaar) kan het risico op dementie gevoelig doen dalen. Dat is de boodschap van de nieuwe campagne “SaniMemorix” van de Expertisecentra Dementie i.s.m. de Alzheimer Liga Vlaanderen, het Vlaamse ApothekersNetwerk en Het Vlaams Instituut Gezond Leven.

De campagne werd op 21/09, Wereld Alzheimer Dag, afgetrapt met een uitdeelactie van vaccindoosjes aan het station Brussel Noord en in heel wat Vlaamse steden en gemeenten. Ook Memo deelde heel wat doosjes uit op de vrijdagmarkt in Leuven. De doosjes bevatten informatie over beïnvloedbare leefstijlfactoren die het risico op dementie doen dalen.
Klik hier voor meer informatie.

Op diezelfde dag werd ook www.SaniMemorix.eu gelanceerd. Deze website wordt de komende jaren actueel gehouden met de nieuwste inzichten van wetenschappelijk onderzoek over het preventie-thema.

 

Nieuwe prevalentiecijfers roepen op tot actie

Eind augustus kwamen de expertisecentra dementie met gloednieuwe prevalentiecijfers naar buiten. Je kan het aantal mensen met dementie in jouw gemeente of stad raadplegen via een interactieve kaart. Bovendien kan je ook de verwachte toename in de toekomst bekijken. Globaal leven vandaag bijna 132.000 mensen met dementie in Vlaanderen. Tegen 2035 zal dit aantal met 42,7% toenemen tot meer dan 188.000. Hoog tijd dus om verder te bouwen aan een inclusieve samenleving voor mensen met dementie en hun mantelzorgers!

Daarom lanceren de expertisecentra dementie en de Alzheimer Liga Vlaanderen hun memorandum richting de lokale verkiezingen van 14 oktober. In tien punten pleiten we ervoor om dementie overal in Vlaanderen nog meer op de kaart te zetten. Dit memorandum werd geïnspireerd door mensen met dementie zelf, hun naasten en professionals via sessies die begeleid werden door de VVSG, Alzheimer Liga en het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen.

Klik hier om het memorandum te bekijken.
Klik hier voor bijkomende informatie.

< boven > < venster sluiten >