Nieuwsbrief 29 november 2019

Expertisecentrum Dementie Vlaanderen vzw
Lokkaardstraat 8
2018 Antwerpen
www.dementie.vlaanderen

t 03 609 56 14

regionale expertisecentra dementie in Antwerpen*, Brugge, Brussel, Dendermonde, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven*, Turnhout

* met antennepunten in Mechelen en Heikruis

Volg ons via LinkedIn, Twitter en Pinterest of word lid van onze Facebook-groep.


Elke dinsdagavond vanaf 20 uur

CHAT!

 www.omgaanmetdementie.be

Dementie en nu
psycho-educatie voor mantelzorgers

www.jongdementie.info

Doneren met fiscaal attest vanaf 40 euro

Hulpmiddelen bij dementie

Mensen met dementie willen graag zo lang mogelijk in de vertrouwde thuisomgeving blijven wonen. Die wens kan ondersteund worden door bijvoorbeeld psycho-educatie of gezinszorg. En ook door hulpmiddelen. Die zijn echter nog onvoldoende bekend. Daarom lanceerden we eerder deze maand de website www.hulpmiddelenbijdementie.be, in samenwerking met de diensten maatschappelijk werk van de ziekenfondsen.

Op een overzichtelijke wijze wordt objectieve informatie over relevante hulpmiddelen gepresenteerd, kamer per kamer. De volgende jaren zullen we dit overzicht actueel houden. Ken je zelf een handig hulpmiddel dat je niet op onze website terugvindt? Mail ons op info@dementie.be en we voegen het – na evaluatie – toe.

Zomerkamp voor kinderen van een ouder met (jong)dementie

Een aantal mensen met jongdementie heeft jonge, schoolgaande kinderen, een doelgroep die we in Vlaanderen tot op heden nauwelijks bereiken met onze psycho-educatie. Al enkele jaren organiseren onze Noorse collega’s een zomerkamp voor kinderen van iemand met jongdementie, samen met de gezonde ouder, en de reacties zijn lovend. Daarom is het tijd dat we ook in Vlaanderen een aanbod voor deze kwetsbare groep uit de grond stampen.

Van 21 t.e.m. 24 augustus 2020 gaan we met kinderen tussen 6 en 21 jaar op weekend naar de Ardennen, samen met hun gezonde ouder. We voorzien een mix van ontspanning en psycho-educatie, zowel voor de kinderen/jongeren als voor de ouders. Het kamp zal volledig gratis zijn, dankzij de inkomsten van de Warmste Week 2019.

Hoe kan je ons helpen?
1. Ken je gezinnen met kinderen tussen 6 en 21 jaar die het fijn zouden vinden om anderen te ontmoeten in een gelijkaardige situatie? Stuur hen dan de flyer door en raad hen aan om met ons contact op te nemen, via mail (herlinde.dely@dementie.be) of telefoon (03 609 56 14). Dan beluisteren we hun vraag en gaan op huisbezoek.
Je kan bij ons ook een pakketje flyers aanvragen om te geven aan gezinnen die in aanmerking komen.

2. Ken je mensen die dit initiatief financieel een duwtje in de rug willen geven? Maak reclame voor een project van de Warmste Week van StuBru dat ons als goed doel gekozen heeft. Dit jaar gaan de inkomsten namelijk integraal naar ons zomerkamp, zodat we dit helemaal gratis kunnen aanbieden. Je vindt hier een overzicht van de acties.

Zo staat Ardennen Online in december 20% van de inkomsten op boekingen met vermelding ‘dementie’ af ten voordele van ons kamp. Boek dus nu al je verblijf voor 2020!

Of doe je liever een vrije gift? Ook dat kan. BE39 7350 3203 2519 – fiscaal attest vanaf 40 euro – vermelding GIFT zomerkamp

Alvast bedankt om jouw netwerk aan te spreken. We hopen heel wat kinderen van een ouder met (jong)dementie een fantastische zomervakantie te bezorgen.

 

Dementie onder de aandacht tijdens de boekenbeurs

Begin deze maand was er weer de jaarlijkse boekenbeurs in Antwerpen en ook deze keer waren onze publicaties te vinden bij diverse standhouders. Maar ook anderen kwamen er hun werk over dementie voorstellen. Zo was Nicci Gerrard aanwezig, die samen met haar man zeer succesvolle thrillers schrijft onder het pseudoniem Nicci French. Dit jaar publiceerde ze een boek over haar vader, die vijf jaar geleden overleed en aan dementie leed. Of eigenlijk gaat het boek niet over haar vader, maar over haar eigen zoektocht naar wat dementie is en hoe zij er mee overweg leert gaan. Het boek is een schatkist geworden met verslag van zowel goede als minder goede dagen van haar vader en haar eigen gesprekken met experten en lotgenoten.

Daarnaast was er ook een debat tussen drie auteurs die elk een boek schreven naar aanleiding van een directe naaste met dementie. Marnix Peeters publiceerde eerder dit jaar ‘Zo donker buiten’, over zijn moeder. We schreven er in een eerdere nieuwsbrief al een lovende recensie over. Wannes Deleu kwam begin dit jaar al op televisie met de driedelige reportage ‘Voor ik het vergeet’, een verslag van zijn maand verblijven in het woonzorgcentrum waar zijn grootmoeder woonde. Hij verwerkte al zijn ervaringen nu tot een boek, een recensie kan je in één van onze volgende nieuwsbrieven verwachten. Vanaf volgende week is hij weer te zien bij ‘Iedereen Beroemd’ in de nieuwe rubriek ‘Voor ik het vergeet. Eén jaar later’. Als derde auteur nam Ivo Victoria deel aan het debat. Hij publiceerde afgelopen september ‘Alles is oké’, een roman geïnspireerd op zijn moeder die de ziekte van Alzheimer heeft.

 

Update CASCADE-project

Ook dit jaar was CASCADE aanwezig op het jaarlijkse Alzheimer Europe Congres in Den Haag (23 tot 25 oktober). De Britse projectpartners van Medway en Dover stelden twee posters voor die enerzijds de technologische toepassingen en anderzijds de innovatieve woonfaciliteiten binnen CASCADE in de verf zetten. Ook het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen was erbij tijdens de posterpresentatie (zie foto). En er is nog meer nieuws! Het gastenverblijf voor personen met dementie in Gillingham (Medway) werd op vrijdag 4 oktober feestelijk geopend. Ook Zorggroep Heilig Hart in Kortrijk biedt sinds kort logies aan voor personen met dementie en hun mantelzorger. Het eerste koppel zal er op 5, 6 en 7 december verblijven. We zijn benieuwd naar hun ervaringen. Meer hierover op onze Facebook-pagina en in de volgende nieuwsbrief.

‘Vergeet dementie, onthou mens’ in Engeland

Op uitnodiging van Plymouth University presenteerde Olivier Constant (communicatiemedewerker Expertisecentrum Dementie Vlaanderen) op dinsdag 12 november de Vlaamse sensibiliseringscampagne ‘Vergeet dementie, onthou mens’ tijdens de Plymouth International Dementia Conference. Hij vertelde er meer over de missie achter de campagne, de verschillende communicatietools en ook het pionierswerk van de eerste ‘Vlaamse werkgroep van mensen met dementie’. Zowel de presentatie van de campagne als de internationale versies van de animatiefilm en de introductievideo van de werkgroep konden op veel belangstelling rekenen. Daarnaast stonden onder andere ook een presentatie van Vlaamse collega Kasper Bormans op het programma en brachten Chris & Jayne Roberts een beklijvende getuigenis vanuit de ‘European working group of people with dementia’.

 

 

Lancering escape game rond dementie ‘De Tuin van Victoria’

“Hallo, dit is Christian, de wijkagent. Ik ben blij dat jullie er zijn. Ik kreeg daarnet bericht dat er iets aan de hand is bij Victoria. Maar toen ik er bij kwam, tierde ze dat iedereen moest weggaan en ze enkel de mensen wou zien die ze vertrouwt. Ze heeft zich opgesloten in haar huis. Misschien kunnen jullie de juiste mensen vinden om langs te sturen. Oh en trouwens, ik heb een portefeuille op de grond gevonden, ik heb die op de brievenbus gelegd. Bekijk die zeker eerst.”

Met dit geluidsfragment begint de escape game over dementie die op 15 november werd voorgesteld in Gent. Op initiatief van #ANT collectief en regionaal expertisecentrum Dementie Paradox als inhoudelijke partner bouwde een team vol wilde ganzen dit spel. Spelers krijgen ervaringen die het vertrekpunt vormen voor nabespreking en dialoog. De escape game is een creatieve en originele manier om dementie bespreekbaar te maken bij een ruim publiek. Anderzijds biedt het hulpverleners ondersteuning om startend vanuit de opgedane ervaringen op een kwalitatieve manier om te gaan met mensen met dementie.

De escape game is een mobiel concept dat kan worden ontleend en ingezet op diverse locaties. Een nabespreking wordt sterk aanbevolen om over de ervaringen te reflecteren en ze om te kunnen zetten naar de praktijk. Er worden workshops georganiseerd ter ondersteuning van spelbegeleiders. Nabespreking kan ook worden aangevraagd via het regionaal expertisecentrum dementie. Meer info kan je hier raadplegen.

 

Interregionale werkconferentie dementievriendelijke gemeenten geeft mensen met dementie een stem

Op donderdag 7 november vond in de Kempense gemeente Kasterlee de 11e ‘Interregionale werkconferentie dementievriendelijke gemeenten’ plaats. Op het programma stond onder andere een panelgesprek met Paul & Katelijne Goossens, twee leden van de ‘Vlaamse werkgroep van mensen met dementie’. Paul opende de conferentie met een rake getuigenis, waarna hij samen met Katelijne tijdens een boeiend panelgesprek meer vertelde over hun leven met dementie. En daarbij hadden ze een duidelijke boodschap: zet in op wat mensen met dementie nog kunnen en help hen om hun beperkingen te aanvaarden.

Een boodschap die ook de rode draad vormde door de rest van het conferentieprogramma, met o.a. de theatervoorstelling ‘Strepen op het raam’ en een prachtig optreden van Martine Dams die songs bracht uit haar liedjesprogramma ‘Vergeet de mooie dagen niet’. Daarnaast stonden er ook nog vijf gesmaakte workshops op het programma waarin de meer dan 120 deelnemers nadachten over de verduurzaming van dementievriendelijke initiatieven, het betrekken van mensen met dementie en mantelzorgers bij het beleid en de mogelijkheden van technologie om te bouwen aan betere ondersteuning en levenskwaliteit. Als kers op de taart stelde de ‘Vlaamse werkgroep van mensen met dementie’ (zie foto) haar manifest voor, een warme oproep om in de toekomst verder werk te maken van een inclusieve samenleving voor mensen met dementie en hun naasten!

 

Vierde leerjaren krijgen les over dementie in Wevelgem

Wevelgem mag zich sinds 2018 een dementievriendelijke gemeente noemen. Eén van de acties dit werkjaar is het sensibiliseren van kinderen. De referentiepersonen dementie uit de vier woonzorgcentra van Wevelgem werkten een lespakket over dementie uit dat bestaat uit drie onderdelen, in samenwerking met regionaal expertisecentrum dementie Sophia. Doelgroep zijn de kinderen van het vierde leerjaar.

Op maandag 18 november beet Yessie Vanderhispallie, ergotherapeute in WZC Sint-Camillus in Wevelgem en tevens referentiepersoon dementie, de spits af. De klas van juf Katrien en juf Marion uit school ‘De Posthoorn’ in Wevelgem was als eerste klas aan de beurt. De leerlingen kregen – op een speelse manier – info over dementie en hoe met mensen met dementie om te gaan. Als leidraad gebruikte men de ‘Verteltas dementie’ met mascotte Joop de Zakdoekknoop, die werd uitgewerkt door het expertisecentrum dementie.

In het tweede deel van het lessenpakket blijft de verteltas enkele weken in de klas en kan de leerkracht het spelmateriaal gebruiken om het thema verder bespreekbaar te maken. Voor het derde leermoment komen de leerlingen op bezoek in het woonzorgcentrum, waar de kinderen hun verworven kennis kunnen toepassen en integreren in het dagelijkse leven. De andere scholen stappen later dit en volgend schooljaar in. De verteltas dementie werd goed onthaald en wordt daarom in 2020 eenmalig opnieuw geproduceerd. Meer info volgt in de volgende nieuwsbrief.

Vormingen in de kijker

Mis onderstaande opleidingen niet en schrijf vandaag nog in:

> 16/12/2019: A sense of home

> 6/2/2020: Verbindend communiceren als ondersteuning in de zorg voor personen met dementie

> 6/2/2020: Als Amor de draad kwijtraakt… Over seksualiteit en intimiteit bij personen met dementie

> 13/2/2020: Verbindingen leggen met families vanuit het geweldloze communicatiemodel en contextuele denkkader

Op zoek naar bijkomende inspiratie op weg naar kwalitatief hoogstaande dementiezorg? Bekijk dan zeker ook ons uitgebreide vormingsaanbod.

 

e-shopVoor je bestelling van onze publicaties heten wij je van harte welkom in onze e-shop. Kom binnen en neem vrijblijvend een kijkje!

< boven > < venster sluiten >