Nieuwsbrief 30 oktober 2019

Expertisecentrum Dementie Vlaanderen vzw
Lokkaardstraat 8
2018 Antwerpen
www.dementie.vlaanderen

t 03 609 56 14

regionale expertisecentra dementie in Antwerpen*, Brugge, Brussel, Dendermonde, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven*, Turnhout

* met antennepunten in Mechelen en Heikruis

Volg ons via LinkedIn, Twitter en Pinterest of word lid van onze Facebook-groep.


Elke dinsdagavond vanaf 20 uur

CHAT!

 www.omgaanmetdementie.be

Dementie en nu
psycho-educatie voor mantelzorgers

www.jongdementie.info

Doneren met fiscaal attest vanaf 40 euro

Expertisecentrum Dementie Vlaanderen goed vertegenwoordigd op 29ste Alzheimer Europe-conferentie

Van 23 tot 25 oktober vond in de Nederlandse stad Den Haag de 29ste Alzheimer Europe-conferentie plaats. Bijna 1000 deelnemers van over heel de wereld wisselden tijdens een intensieve driedaagse goede praktijken uit en bouwden samen aan optimale zorg en ondersteuning voor mensen met dementie en hun naasten over de grenzen heen. Het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen was goed vertegenwoordigd in het conferentieprogramma. Wetenschappelijk medewerker Jan Steyaert nam deel aan de Interdem-meeting en presenteerde de SaniMemorix-campagne rond preventie van dementie. Medewerker kwaliteitszorg Herlinde Dely bracht het integraal referentiekader voor kwaliteit van leven, wonen en zorg voor personen met dementie. Tenslotte vertelde communicatiemedewerker Olivier Constant meer over de sensibiliseringscampagne ‘Vergeet dementie, onthou mens’ en daarnaast presenteerde hij ook samen met de collega’s van de Alzheimer Liga Vlaanderen en de werkgroep (zie foto) het nieuwe manifest en de introductievideo van de ‘Vlaamse werkgroep van mensen met dementie’. Het werd een beklijvend moment waar Jan Van Gils als persoon met dementie namens de werkgroep voor een volle zaal zijn persoonlijke getuigenis bracht, om te koesteren!

Terugbetaling alzheimerremmers: ‘het kind niet met het badwater weggooien’

Recent vernamen we dat het RIZIV overweegt om de terugbetaling van de cholinesterase-inhibitoren te schrappen vanaf 1 juli 2020 voor nieuwe patiënten. De reden hiervoor is tweeërlei. Eerst en vooral dient de farmaceutische sector voor de RIZIV-begroting 160 miljoen euro te besparen omdat het geneesmiddelenbudget als enige verantwoordelijk is voor het overschrijden van het budget. Verder wordt het effect van de medicijnen als zeer bescheiden beschouwd. Slechts in 10% van de situaties zouden de middelen een werkzaam effect hebben met invloed op bijvoorbeeld gedrag en zelfredzaamheid. Voor de patiënt die pleisters gebruikt, zal dit een jaarlijkse meerkost van 400 euro met zich meebrengen. Het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen pleit voor een genuanceerd beeld over het gebruik van deze medicijnen: betaal terug als de behandeling effect heeft, zorg ervoor dat een startdatum ook meteen een stop-perspectief heeft en schenk aandacht aan zowel ziekte- als zorgdiagnostiek en mantelzorgondersteuning.

 

‘De Loteling’ brengt publiek in beroering

Negen mensen met jongdementie. Negen verhalen over hoe zij dementie van binnenuit beleven. Dat was het vertrekpunt van ‘De Loteling’, een theatervoorstelling van Het Bataljong die je niet onbewogen liet bij het verlaten van de zaal. Het gevoel van een verkeerd lotje getrokken te hebben en de dynamiek van een fameuze cast die het geheel met veel durf brengt, dat waren de bijkomende ingrediënten van het succesrecept dat de première van ‘De Loteling’ was. Het Bataljong is een groep van jonge theatermakers en spelers, overwegend twintigers, opgericht in 2015 en gevestigd in Kortrijk. Voor dit stuk zijn ze meer dan een jaar op stap gegaan met de mensen van Het Ventiel, de buddywerking jongdementie in Harelbeke. Tijdens wandelingen van Het Ventiel startten ze met improvisatiespellen, zonder dat meteen duidelijk werd dat dit de kiem zou zijn van De Loteling. Regisseur Arne De Jaegere, zelf zoon van een vader met frontotemporale dementie, wist als geen ander tekst en emotie aan elkaar te koppelen. Hij deed dit samen met Hilde Vanderstraeten. Het moet een huzarenstukje geweest zijn om te komen tot een voorstelling van een dergelijk professioneel hoog niveau. We blikken daarom ook graag nog even terug op een geslaagde première.

 

Vernieuwde website Vlaams Expertisepunt Mantelzorg

Het Vlaams Expertisepunt Mantelzorg verzamelt informatie en kennis, maar ook interessante tips, publicaties en tools rond mantelzorg in Vlaanderen en daarbuiten. Ze doet dit op www.mantelzorgers.be. De website bundelt informatie, methodieken en publicaties over mantelzorg in Vlaanderen. Naast informatie op maat van mantelzorgers is er ook een aanbod voor professionals die samenwerken met mantelzorgers. Mantelzorgers vinden er informatie, tools en publicaties over verschillende thema’s, zoals over premies en tegemoetkomingen of over de combinatie tussen mantelzorg en werk. Professionals vinden er meer informatie over hoe je goed samenwerkt met mantelzorgers, hoe je mantelzorgers beter kan ondersteunen en wie partners zijn in de zorg voor mantelzorgers. Neem zeker eens een kijkje op hun vernieuwde website!

Uitnodiging studiedag ‘Zingen in de zorg’

Muziek schept plezier en verbinding en voorziet in een andere vorm van communicatie met mensen met dementie. Het project ‘De Stem van ons Geheugen’ wil hierop inzetten. Het is een samenwerking tussen Koor&Stem, Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, HIK volwassenenonderwijs en woonzorgcentrum Den Olm. Via contactkoren spreekt men mensen aan op wat ze nog wel kunnen en wordt aangesloten bij hun persoonlijke levensgeschiedenis. Die muzikale bijeenkomsten zijn niet alleen bevorderlijk voor het welzijn van personen met dementie, maar zeker ook voor het werkplezier en de draagkracht van de mantelzorger en de zorgprofessional.

Muziek kan op meerdere manieren worden geïntegreerd in de zorg, zowel als groepsactiviteit als in de individuele zorgrelatie. Onderzoek toont aan dat het bijdraagt tot gemakkelijkere medewerking, afname van agitatie en agressie, betere communicatie en een meer gelijkwaardige relatie tussen bewoners en zorgmedewerkers. Maar hoe mooi dit ook klinkt, het wordt niet zomaar gerealiseerd. Tijdens de studiedag  ‘Zingen in de zorg’ die op 19 november plaatsvindt in Antwerpen geeft gastspreker Peter Colpaert handvaten om aan de slag te gaan. Hij heeft een project met muziekwerkers ingevoerd in zijn woonzorgcentrum in Nieuwpoort en zal zijn ervaringen delen. Verder staan er nog interactieve programmaonderdelen op het menu waarin dieper wordt ingegaan op de werking van contactkoren. Meer informatie over het programma raadplegen en inschrijven kan via deze link.

 

 

Lancering ‘Zorgpad dementie Limburg’

Op 27 september werd het ‘Zorgpad dementie Limburg’ gelanceerd. Dit zorgpad wil een praktische leidraad zijn om tot afgestemde zorg voor personen met dementie en hun mantelzorgers te komen. Het biedt geëngageerde zorg- en hulpverleners van diverse lijnen ondersteuning om meer samen te werken. Het zorgpad bestaat uit vijf fasen: detectie en signalering, ziekte- en zorgdiagnose, vroegtijdige zorgplanning, hulpverlening, palliatieve zorg en nazorg.

Op overzichtelijke wijze kan elke discipline bij iedere fase van het dementieproces inspirerende hulpmiddelen, afspraken en verwachte taakfiches terugvinden met betrekking tot de organisatie van het zorgproces. Bedoeling is dat de ontwikkelde formulieren, folders, adviezen en tips breed gehanteerd en verspreid worden.

Interesse? Hier vind je het volledige ‘Zorgpad dementie Limburg’ en al haar ‘hulpmiddelen’ terug.
Bekijk hier de presentaties van de lancering en ontdek alvast enkele interessante documenten zoals de folder ‘Nu of later: vergeetachtigheid, blijf er niet mee zitten!’, het ‘Niet-pluis-gevoel formulier’, ‘Mijn belevingswijzer’, ‘Tips voor zelfzorg van mantelzorgers van personen met dementie’ en zoveel meer!

 

Uitnodiging achtste ontmoetingsdag jongdementie

Naar jaarlijkse goede gewoonte organiseert Alzheimer Liga Vlaanderen vzw een ‘Ontmoetingsdag Jongdementie’. De 8e editie vindt plaats op zaterdag 30 november 2019 in het Stadhuis van Genk. Samen met regionaal expertisecentrum dementie Contact en de steun van de stad Genk, bibliotheek Genk en PI life sciences consultancy biedt men een informatief en ontspannend programma aan, speciaal voor personen met jongdementie en hun naasten.

Gastheer van de Ontmoetingsdag Jongdementie is Carry Goossens, peter van de Alzheimer Liga Vlaanderen. Als gastsprekers verwelkomt men Prof. dr. Mathieu Vandenbulcke en Jurn Verschraegen. Voor de activiteiten is er keuze uit vier informatieve activiteiten (veranderende gezinssituatie, vroegtijdige zorgplanning, verantwoord autorijden en zorgvolmacht en bewind) en vier recreatieve activiteiten (begeleide bustour door Genk, kookworkshop, bewegen op muziek en een muziekworkshop in de bib). In de namiddag is er ook een praatcafé voor zonen en dochters van personen met jongdementie (leeftijd 16 – 25 jaar). Doorlopend kunnen personen met jongdementie terecht in een ontmoetingscafé. Het volledige programma raadplegen en inschrijven kan via deze link.

 

Universiteit van Vlaanderen zet palliatieve zorg in de kijker

Het is ongetwijfeld schrikken als je arts je zegt dat je beter palliatieve zorgen zou krijgen. En toch moet je blij zijn met zo’n arts. Hoe en waarom, dat legt gezondheidsonderzoekster Aline De Vleminck (VUB) je uit. Als lid van de ‘Onderzoeksgroep Zorg rond het Levenseinde’ kreeg ze de kans om een college te geven voor de Universiteit van Vlaanderen. In het college spreekt dr. De Vleminck onder meer over ‘langer kwaliteitsvol leven’. In een opiniestuk in Knack, getiteld ‘Palliatieve zorg is meer dan terminale zorg en kan al relevant zijn vanaf de diagnose van een ongeneeslijke ziekte’, gaat ze dieper in op het belang van palliatieve zorg. Je kan de video van de Universiteit van Vlaanderen bekijken via deze link.

Vorming in de kijker

Mis onderstaande opleiding niet en schrijf vandaag nog in:

> 5/12/2019: Zinvolle activiteiten met jonge mensen met dementie

Op zoek naar bijkomende inspiratie op weg naar kwalitatief hoogstaande dementiezorg? Bekijk dan zeker ook ons uitgebreide vormingsaanbod.

 

e-shopVoor je bestelling van onze publicaties heten wij je van harte welkom in onze e-shop. Kom binnen en neem vrijblijvend een kijkje!

< boven > < venster sluiten >