Vermissing van personen met dementie

Vermissing van personen met dementie

Omwille van de vergrijzing, zullen er in de toekomst alsmaar meer mensen met dementie zijn en dus ook alsmaar meer mensen die kunnen ronddolen en verdwalen.
Vermissing van personen met dementie – en hoe we daar adequaat mee kunnen omgaan – blijkt nog een onderschat probleem.
Het is dus belangrijk dat we vanuit ECD Contact de samenwerking tussen de lokale politiezones en de zorgsector enerzijds en het expertisecentrum dementie anderzijds blijven stimuleren.

Update 2023

Begin 2023 werd het thema vermissing van personen met dementie erg actueel, dit naar aanleiding van 2 vermissingen in onze provincie.

Afgelopen jaar waren er volgens de Cel 96 dossiers over vermiste personen met dementie. Helaas kreeg de familie van 6 van hen slecht nieuws. De overige 90 werden tijdig teruggevonden. Samen met politiediensten blijft voorlichting over de thematiek erg belangrijk.

Ook in de media wordt dit thema terug onder de aandacht gebracht:
Het Expertisecentrum Dementie Contact, Limburg ontvangt sinds de verdwijning van twee Limburgse vrouwen met dementie meer oproepen van ongeruste familieleden. Ze willen weten wat ze nu kunnen doen voor als het straks mocht mislopen. Heel concreet: Hoe kunnen we onze naaste zijn vrijheid nog geven? Maar ook hoe kunnen we ze sneller terugvinden moesten ze verloren geraken? Welke preventieve maatregelen zijn er?

Lees meer en bekijk de reportage op TV Limburg (20/03/2023)
Met dank aan Davy Tijskens, Referentiepersoon Dementie van WZC Uilenspiegel te Genk en Prof. dr. Joke Spildooren, UHasselt.

Ondertussen zijn er ook terug meerdere politiezones die het protocol terug gaan opnemen en onder de aandacht zullen brengen, zowel in de woonzorgcentra al in de thuiszorg.
Vanuit de expertisecentra dementie informeren en ondersteunen zorgverleners en politiediensten opdat zij weten hoe met dementie om te gaan en het vele leed zoveel als mogelijk te voorkomen.

Onze boodschap is duidelijk: geef mensen met dementie voldoende vrijheid, maar bespreek ook tijdig met hen bij de diagnose de mogelijke risico’s op vermissing. Hulpmiddelen zoals gps-trackers zijn een oplossing mits goed en vooraf besproken met de persoon met dementie.
Raadpleeg www.hulpmiddelenbijdementie.be voor meer informatie rond gepaste hulpmiddelen.

! Plan je zelf terug een actie rond vermissing in jouw regio, laat het ons dan zeker weten, we verspreiden jullie initiatieven graag mee verder als good practice.
Samen zorgen we voor personen met dementie en hun veiligheid!

 

Politie en dementie

De brochure ‘Zekerheid voor mensen met dementie. Hoe politie en zorg elkaar kunnen helpen‘ geeft iedereen binnen het politiekorps (wijkagenten, medewerkers slachtofferbejegening, interventiemedewerkers en medewerkers op de sociale dienst) een leidraad om te werken aan een efficiënt dementievriendelijk beleid. Overzichtelijk en bondig wordt weergegeven wat dementie is, krijg je tips om ermee om te gaan en krijg je kort de procedures over wat te doen bij vermissing van een persoon met dementie.

Good practice: Politiezone kanton Borgloon verspreidt sinds de zomer van 2019 vermissingsfiches. Bekijk hier de reportage op TV Limburg (05/07/2019).

 

Protocollen inzake vermissing

Sinds november 2015  is er op Limburgs niveau een akkoord tot samenwerking met de noodcentrale 101. Concreet houdt dit in dat, in geval van verdwijning, rechtstreeks de noodcentrale verwittigd kan worden.

Indien men als zorgsector aan de slag wil gaan met het vermissingsprotocol brengt men best de regionale politiezone hiervan op de hoogte.

Procedure voor woonzorgcentra:

Er werd gestart met een samenwerking met de woonzorgcentra. In verschillende regio’s  werd het vermissingsprotocol van Hekla verfijnd en op een andere wijze gestructureerd, zodat het voor de partners vlot in te vullen was.
Uiteindelijk kunnen we volgende documenten aanbieden aan de regio’s die nog met het vermissingsprotocol aan de slag zullen gaan. (aangepast sinds 2015 na samenwerking op Limburgs niveau met de noodcentrale 101 – zie protocol voor de thuiszorg):

·         Een uitgeschreven procedure, die beschrijft wat te doen bij het opmerken van een vermissing.

·         De vermissingsfiche, waarbij vooral de identiteitsgegevens van de vermiste en ook nieuwe feiten kunnen op ingevuld worden.

Deze procedure moet er voor zorgen dat de politiediensten met behulp van de aangereikte informatie nog sneller doelgericht opsporingen kunnen verrichten. Ook zullen de medewerkers van het betrokken woonzorgcentrum nog sneller en professioneler kunnen optreden.

Procedure voor thuiszorg:

In 2015 werd in Limburg gestart met de vertaling van het bestaande vermissingsprotocol voor de woonzorgcentra naar een procedure voor de thuissituatie, naar voorbeeld van de regio West-Vlaanderen.  Deze oefening werd gemaakt door een werkgroep bestaande uit een aantal thuiszorgactoren, in samenwerking met LISTEL, ECD Contact en Dienst Politie, Veiligheid & Openbare Orde van de Provincie Limburg.

Uiteindelijk kwam de werkgroep tot volgende documenten:

·       Een uitgeschreven procedure: Wat moet ik doen wanneer ik een vermissing ontdek? Gaat het wel om een vermissing? Wanneer verwittig ik de politie?

·       Een document voor de zorg- en hulpverleners: het zorgplan bevat al heel wat informatie die belangrijk is in het geval van vermissing: de weekplanning, het medicatieschema,…. De vermissingsfiche bevat extra informatie en kan bijgehouden worden op een vaste plaats, bv. in het zorgplan in samenspraak met alle betrokken zorg- en hulpverleners.

Procedure voor mantelzorgers:

Er zijn nog heel wat personen met dementie die thuis wonen en gesteund worden door mantelzorgers, zonder bijkomende hulp van externe thuiszorgdiensten. Ook voor hen werd een vermissingsfiche en leidraad opgemaakt waarop ze beroep kunnen doen indien er een verhoogd risico is op dolen of verdwalen.

In de folder ‘ Vermissing voorkomen bij personen met dementie’ worden tips aangereikt om vermissing te voorkomen.

Privacywetgeving

Wanneer het  vermissingsprotocol in gebruik genomen wordt dient men rekening te houden met de wet op de privacy.

De persoon met dementie of diens vertegenwoordiger en zijn mantelzorger ondertekenen dan een document, opgemaakt door de instelling of zorgdienst, waarin zij akkoord gaan dat de informatie bij een vermissing mag gedeeld worden met de betrokken politiediensten en zorgverleners. Mantelzorgers kunnen kiezen om het document thuis te bewaren of het document toe te vertrouwen aan de professionele zorgverlener.

Omdat volgens de privacywetgeving, het delen van de gegevens enkel bij vermissing mag plaatsvinden, mag het document strikt gezien niet aan het dossier, zorgboekje of communicatieschrift van de professionele zorgverlener toegevoegd worden, tenzij men hiervoor uitdrukkelijke toestemming van de patiënt en zijn mantelzorger heeft. Wel mag je het bijvoorbeeld in een gesloten omslag in het dossier bewaren of digitaal in het elektronisch patiëntendossier, op voorwaarde dat het enkel te raadplegen is door een bevoegde persoon in een noodsituatie. Wanneer de persoon met dementie in het ziekenhuis verblijft, gelden dezelfde principes. Ook hier mag de informatie niet openlijk in het zorgdossier opgenomen worden. Wel kan deze bij de arts of een andere verantwoordelijke onder een gesloten omslag bijgehouden worden.