È

“Een vrouw gaat iets drinken in de zaak waar ze al jaren komt. De waard vraagt waar haar man is die er normaal altijd bij is. De dame vertelt dat ze met hem niet meer kan komen, uit schaamte voor zijn veranderend gedrag. De waard dringt er op aan dat ze volgende keer haar man weer meebrengt. Ten slotte is iedereen hier welkom, zegt hij, ook als je je soms wat anders gedraagt”.

We horen nog (te) vaak dat veel mensen met dementie en/of hun omgeving met een gevoel van schaamte zitten. Het gevolg van het taboe dat nog bestaat over dementie. De waard in het waargebeurd verhaal is belangrijk voor de dame, omdat hij het taboe doorbreekt en haar gerust kan stellen.

Elk jaar op 21 september, werelddag dementie, willen we extra sensibiliseren. We trokken naar de Brusselaar met È, een universele uitdrukking wanneer mensen iets niet begrijpen. We vertelden hen dat personen met dementie vaker iets niet begrijpen of niet begrepen worden. Dat ze daardoor zich soms schamen en niet meer op openbare plaatsen durven komen.

De Brusselaars op de foto willen net als de waard in het verhaal tegen personen met dementie en hun families zeggen dat wat hen betreft iedereen er nog bij hoort, moet kunnen gaan en staan waar die wil, zonder schaamte.

Doe net als zij en maak dementie bespreekbaar. Het stelt personen met dementie en hun omgeving gerust.