Nieuwsbrief 10 januari 2020

Expertisecentrum Dementie Vlaanderen vzw
Lokkaardstraat 8
2018 Antwerpen
www.dementie.vlaanderen

t 03 609 56 14

regionale expertisecentra dementie in Antwerpen*, Brugge, Brussel, Dendermonde, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven*, Turnhout

* met antennepunten in Mechelen en Heikruis

Volg ons via LinkedIn, Twitter en Pinterest of word lid van onze Facebook-groep.


Elke dinsdagavond vanaf 20 uur

CHAT!

 www.omgaanmetdementie.be

Dementie en nu
psycho-educatie voor mantelzorgers

www.jongdementie.info

Doneren met fiscaal attest vanaf 40 euro

Gelukkig Nieuwjaar!

Het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen blikt terug op een bijzonder 2019.
Een jaar waarin we aan de slag gingen met ons referentiekader dementie bij zes organisaties en waarbij we drie succesvolle studiedagen over het thema organiseerden.
Een jaar waarin twee tentoonstellingen Vlaanderen doorkruisten met foto’s van goede zorg voor mensen met dementie.
Een jaar waarin we de nieuwe website www.hulpmiddelenbijdementie.be lanceerden voor het grote publiek en professionals.
Een jaar waarbij we mensen met jongdementie en hun families vanaf 1 juli konden helpen via speciaal erkende woonzorgcentra.
Een jaar waarin we aandacht besteedden aan nieuwe publicaties zoals een boek rond Lewy Bodydementie.
Een jaar waarin we dankzij de steun van velen dementie verder als belangrijke gezondheidsuitdaging op de agenda plaatsten: in Vlaanderen maar ook samen en in afstemming met onze Europese collega’s in diverse projecten.
Een jaar waarin we de campagne ‘Vergeet dementie, onthou mens’ een nieuwe impuls gaven, ook sterk gewaardeerd in het buitenland.
Een jaar waarin de eerste Vlaamse werkgroep van mensen met dementie haar manifest schreef.
Een jaar waarin we met het Brain Adventure Team letterlijk bergen hebben verzet in Italië.

We blikken vooruit naar een even bijzonder 2020.
Een jaar waar we het beleid verder willen prikkelen voor een nieuw Dementieplan 3.0.
Een jaar waar we op 21 september – te noteren in je agenda – een grote studiedag organiseren rond kwaliteitsvolle dementiezorg.
Een jaar waar we een zomerkamp aanbieden voor kinderen en de gezonde partner van mensen met (jong)dementie.
Een jaar waarin we aan de slag gaan om culturele mediatoren in contact te brengen met mensen met dementie.
Een jaar waarin we een nieuwe richtlijn inzake diagnostiek voor huisartsen zullen publiceren.
Een jaar waarin we ook jou graag op onze weg zien!

Onze wens voor 2020 is dat we steun en sterkte kunnen bieden aan wie met dementie te maken krijgt in welke situatie ook. En dat Vlaanderen blijft investeren in goede dementiezorg voor iedereen. Op ons kan je alvast rekenen, ook in 2020!

.

Start nieuw internationaal project ‘Dementia in cultural mediation’

Op 26 en 27 november reisde een delegatie van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen af naar de Deense stad Odense. Samen met partners uit Nederland, Denemarken, België en Spanje maakt het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen deel uit van het nieuwe Europese Erasmus+ – project ‘Dementia in Cultural Mediation’ (DCUM). Van september 2019 tot en met augustus 2022 verdiepen we ons in wat culturele activiteiten kunnen betekenen voor mensen met dementie. Dit doen we samen met heel wat cultureel-erfgoedactoren, kunstenaars, zorgverleners, mensen met dementie, mantelzorgers en andere experten in deze thematiek.

Het DCUM-project zal leiden tot drie concrete outputs: een multisensoriële toolbox voor culturele mediatoren, didactisch trainingsmateriaal om de toolbox te gebruiken en aanbevelingen voor culturele mediatoren over werken met mensen met dementie. Tijdens de startbijeenkomst van het project werd alvast een goede basis gelegd voor de volgende stappen waarin we onder andere zullen werken aan een gloednieuwe toolbox en training die goede praktijken bundelt op het snijpunt van kunst, cultuur en zorg voor mensen met dementie. Wordt vervolgd!

Wens je meer info rond het project ‘Dementia in cultural mediation’ of ben je zelf actief rond het projectthema en wil je ons hierover graag op de hoogte brengen? Neem gerust contact op via olivier.constant@dementie.be.

 

Oproep deelname enquête intergenerationele samenwerking tussen zorg en onderwijs

De leefwereld van kinderen en ouderen lijkt soms ver uit elkaar te liggen, toch is dit niet altijd het geval. Er zijn verschillende raakvlakken die generaties kunnen verbinden, denk bijvoorbeeld aan samen sporten, samen koken, creatief aan de slag gaan of gewoon een babbeltje slaan. Dat is precies waar intergenerationeel werken zich op focust en waarrond zes studenten Toegepaste Psychologie uit Antwerpen met ondersteuning van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen aan de slag gaan. Zij onderzoeken waarom intergenerationele projecten in Vlaanderen nog niet zo frequent plaatsvinden, maar ook wat zorgverleners en leerkrachten nodig hebben om zulke projecten wel te faciliteren.

Voor dit onderzoek gaan ze op zoek naar de motivationele factoren van leerkrachten en zorgverleners rond intergenerationeel werken. Ben jij een medewerker binnen de zorgsector? Vul dan gerust de vragenlijst in die je terugvindt via deze link. Het invullen van de vragenlijst duurt maximaal een 10-tal minuten. Alvast bedankt voor jouw bijdrage!

 

Campagne ‘Vergeet dementie, onthou mens’ schrijft in 2019 een boeiend en succesvol verhaal

Bijna dag op dag een jaar geleden schoot het nieuwe hoofdstuk van de Vlaamse sensibiliseringscampagne ‘Vergeet dementie, onthou mens’ uit de startblokken. Op de campagnewebsite werden heel wat beklijvende getuigenissen gepubliceerd van de campagne-ambassadeurs over hun persoonlijke ervaring met dementie. Daarnaast verschenen ook een nieuwe cartoonreeks, posters, flyers, beeldverhalen, een animatiefilm en kunnen mensen gratis digitaal beeldmateriaal bestellen via de fotodatabank, Niet alleen de nieuwe communicatietools van de campagne werden fel gesmaakt, ook tijdens de talloze presentaties in binnen- en buitenland bleek er heel wat enthousiasme voor de missie van de campagne ‘Vergeet dementie, onthou mens’. Als kers op de taart verschenen op de campagnewebsite ook het manifest en de introductievideo van de eerste ‘Vlaamse werkgroep van mensen met dementie’, een primeur voor ons land!

CASCADE zorgt voor primeur: toeristen met dementie kunnen op hotel in Kortrijk

In onze vorige nieuwsbrief kondigden we het al aan. Op 5, 6 en 7 december verbleven Paul Esthers (64) en Martine Marchal (56) als eerste gasten in de logies van Zorggroep H. Hart. Het Limburgse echtpaar verbleef er als toerist in een luxueus ingericht appartement van Budalys. Het gaat om een experiment dat Europese steun krijgt dankzij CASCADE Interreg 2 Zeeën. Deze toeristische faciliteiten staan los van het woonzorgcentrum en zijn erkend binnen het Vlaamse logiesdecreet. Toch konden Paul en Martine gebruik maken van alle diensten van de Zorggroep.

Het koppel getuigt: “De overheid legt steeds meer de nadruk op langer thuis wonen met dementie. Op zich is dat goed, maar dan is het toch ook wel eens fijn dat men van tussen zijn vier muren weg kan zijn op een plek die niet meteen aandoet als zorginstelling, maar als een toeristische plekpleister. Hier konden wij onszelf zijn en rekenen op zorg voor het geval dat Paul ondersteuning zou nodig hebben. Heel handig was dat het logies zich in het stadscentrum van Kortrijk bevindt, dicht bij alle winkels en musea.” Tijdens hun verblijf genoten Paul en Martine van een dementievriendelijke rondleiding in het Texture-museum, namen ze deel aan de hippotherapie in Bissegem en het Musi Moov-koor. Ze verkenden de stad Kortrijk op eigen tempo. Een nek- en schoudermassage in de wellness van Woon & Zorghotel H. Hart maakte de ervaring van vakantie en ontspanning compleet.

De kostprijs van een verblijf is afhankelijk van de grootte van de suite: 99 tot 129 euro per nacht inclusief directe toegang tot alle diensten van het zorghotel en deskundige ondersteuning. Wie interesse heeft om in de logies te verblijven, kan contact opnemen met de receptie via het nummer 056 321 000 of logies@h-hart.be. Vraag naar Enya Louagie. Meer info over CASCADE is te vinden op onze website.

 

 

De verteltas dementie – voorintekening herdruk

De verteltas bevat een gevarieerd aanbod van spelmateriaal, leesboeken en achtergrondinformatie rond het thema dementie. Ze kan gebruikt worden in de klas in het kader van een les en is afgestemd op leerlingen van het derde tot en met zesde leerjaar. De tas kan eveneens mee naar huis genomen worden om daar samen met ouders of grootouders rond te werken. De verteltas dementie kwam oorspronkelijk tot stand n.a.v. de Werelddag Dementie die op 21 september 2017 plaatsvond in Roeselare. Op basis van de gebruikservaring kozen de regionale expertisecentra dementie Sophia en Foton ervoor om deze tas te herwerken en ze in het voorjaar van 2019 breed aan scholen, bibliotheken, woonzorgcentra, … aan te bieden.

De verteltas werd goed onthaald en daarom wordt de verteltas in 2020 eenmalig opnieuw geproduceerd. Je hebt nu de kans om een verteltas aan te kopen via voorintekening. De prijs is 75 euro per verteltas.
Je zal de verteltas kunnen ophalen in het regionaal expertisecentrum dementie in jouw buurt. Gelieve in te schrijven voor 29 februari 2020 en dit door het invullen van dit formulier. Door het invullen van dit formulier, bevestig je jouw bestelling. De verteltas wordt voorzien in juni 2020.

Vragen?
Contacteer het regionaal expertisecentrum dementie:
Sophia via sophia@dementie.be of 056 32 10 75
Foton via foton@dementie.be of 050 44 67 93

 

Bedankt, Warmste Week!

Ook dit jaar zette de Warmste Week heel wat mensen in beweging voor een goed doel. De opbrengst van 2019 gaat naar het zomerkamp voor kinderen van mensen met (jong)dementie, dat we in augustus voor de eerste keer organiseren. Maar wat hebben we o.m. met de inkomsten van de Warmste Week 2018 gedaan? Na de publicatie van het referentiekader dementie ontwikkelden we een educatief pakket voor HBO5- en bacheloropleidingen over persoonsgerichte zorg voor toekomstige zorgverleners. Om scholen een duwtje in de rug te geven koppelden we hieraan een wedstrijd. Zeven scholen namen deel. De resultaten waren schitterend: een reminiscentie-instrument, awareness-lintjes, huisdieren op bezoek, infosessies voor vrijwilligers, …

Een internationale jury koos Stfran. een HBO5-opleiding voor verpleegkunde uit Leuven, als winnaar! De school verweefde alle fundamenten uit het referentiekader in hun curriculum en koppelde hier telkens een stage-opdracht aan. Door een gedreven samenwerking van mensen met dementie, studenten, docenten en jonge ontwerpers Witse Verbeeck en Yarno De Greef kwam er ook een creatief product: de bank ‘Monument‘. De zitbank wordt telkens opnieuw in elkaar gestoken om samen de voldoening te voelen van het maken van een eindproduct. In het zitvlak zitten ‘geheugengaten’, ideaal om spiekbriefjes in te stoppen die studenten en mensen met dementie helpen om met elkaar in gesprek te gaan. De briefjes bevatten vragen die gebaseerd zijn op de basisbehoeften van Kitwood, zoals: Wanneer voel jij je ergens thuis? Waar ben jij sterk in? Het is een instrument om te verlangzamen en echt contact te maken.

Proficiat aan de school! Zij kregen een cheque van 2.500 euro als verdere prikkel voor hun mooie werk. “Het educatief pakket en de wedstrijd waren een stimulans om ons leerplan te verruimen. We hopen dat we met ons Monument blijvende en nieuwe verbindingen kunnen maken met studenten, andere scholen en voorzieningen. Graag besteden we dit bedrag aan nieuwe projecten die studenten laten voelen wat warme zorg voor mensen met dementie betekent.” Meer weten? Contacteer Kris Matuscsak via kris.matuscsak@stfran.be.

 

Unieke expositie ‘Onuitgesproken’ te bewonderen in Gent

Het begon tijdens het Ensor-filmgala 2018 in Oostende met de nominatie van de film ‘Michel – Acteur verliest de woorden’. Fotograaf Stephan Vanfleteren sprak Michel en zijn vrouw Irma Wijsman aan: hij wou Michel fotograferen. Hij wist toen nog niet dat ze al jaren fan zijn van zijn werk. Twee weken later staat Michel in smoking op de eikenhouten planken van de daglichtstudio van Stephan Vanfleteren. Maar bij die sessie blijft het niet. Er volgen nog vijf fotoshoots. Elvis Peeters schreef er vervolgens prachtige teksten bij.

Op het resultaat zijn Michel en Irma bijzonder trots. Op 14 december 2019 vond in het Museum Dr. Guislain in Gent de opening plaats van de expositie ‘Onuitgesproken’, meteen ook de boekpresentatie van het gelijknamige fotoboek. “Een ode aan de liefde en aan de kwetsbaarheid van het leven. De foto’s en de teksten laten zien dat taal, geheugen en motoriek weliswaar kunnen versplinteren, maar dat de mens erachter het waard blijft om gezien te worden. Het is een troost voor iedereen die te maken krijgt met verlies, van welke aard ook.”

Het boek is hier te koop en is ook verkrijgbaar in de boekhandel. De tentoonstelling kan je tot 1 maart bekijken in het Museum Dr. Guislain in Gent.

Vormingen in de kijker

Mis onderstaande opleidingen niet en schrijf vandaag nog in:

> 6/2/2020: Verbindend communiceren als ondersteuning in de zorg voor personen met dementie

> 6/2/2020: Als Amor de draad kwijtraakt… Over seksualiteit en intimiteit bij personen met dementie

Op zoek naar bijkomende inspiratie op weg naar kwalitatief hoogstaande dementiezorg? Bekijk dan zeker ook ons uitgebreide vormingsaanbod.

 

e-shopVoor je bestelling van onze publicaties heten wij je van harte welkom in onze e-shop. Kom binnen en neem vrijblijvend een kijkje!