Nieuwsbrief 28 maart 2018

Expertisecentrum Dementie Vlaanderen vzw
Lokkaardstraat 8
2018 Antwerpen
www.dementie.vlaanderen

t 03 609 56 14
f 070 224 777

regionale expertisecentra dementie in Antwerpen*, Brugge, Brussel, Dendermonde, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven*, Turnhout

* met antennepunten in Mechelen en Heikruis

Volg ons via LinkedIn, Twitter en Pinterest of word lid van onze Facebook-groep.

 

Elke dinsdagavond vanaf 20 uur

CHAT!

 www.omgaanmetdementie.be

Dementie en nu
psycho-educatie voor mantelzorgers

www.jongdementie.info

Doneren met fiscaal attest vanaf 40 euro

Terugblik stuurgroep CASCADE in Gillingham

Koude winterdagen maar een warm weerzien! Zo blikken Jurn Verschraegen en Leentje De Wachter terug op de bijeenkomst van de tien CASCADE-partners in Gillingham, Kent. Op 7 en 8 maart 2018 verzamelden ze voor de halfjaarlijkse stuurgroep op een locatie van één van de Engelse partners, Medway Community Healthcare, het MCH House. De maquette van de leefgemeenschap en het transnationale expertisecentrum in de streek van Dover werden getoond; het sprak tot de verbeelding. Het CASCADE-zorgmodel krijgt ook stilaan vorm doordat verschillende focusgroepen en dialoogtafels waardevolle input leveren voor een eerste blauwdruk van het model. Om het model te evalueren zijn verschillende evaluatie- en reflectie-instrumenten geselecteerd, waaronder Dementia Care Mapping (DCM). In de maand maart 2018 vonden in dit kader reeds twee DCM-momenten plaats, namelijk in Ten Kerselaere (Heist-op-den-Berg) en Zorggroep H.Hart (Kortrijk). Op onze website kan je meer lezen over de vooruitgang van het project en een inspirerend bezoek aan het project ‘Our Zone’.

Mensen met dementie aan het woord!

Begin 2012 werd de Europese Werkgroep voor Mensen met Dementie (European Working Group of People with Dementia, afgekort EWGPWD) gelanceerd door Alzheimer Europe en haar aangesloten verenigingen. De leden van deze werkgroep zijn mensen met dementie die door hun nationale alzheimerverenigingen zijn voorgedragen. Zij zorgen ervoor dat de activiteiten, projecten en vergaderingen van Alzheimer Europe de prioriteiten en standpunten van mensen met dementie weerspiegelen. In Hotel Légère in Luxemburg vond op 20 maart 2018 een inspirerende ontmoeting plaats tussen de leden van de EWGPWD, de directeur van Alzheimer Liga Vlaanderen (ALV) en de directeur en communicatiemedewerker van Expertisecentrum Dementie Vlaanderen (EDV). Na de voorstelling van EDV, ALV en EWGPWD aanhoorden de genodigden boeiende getuigenissen en inspirerende ideeën voor een mogelijke opstart van een Vlaamse werkgroep van mensen met dementie. Verschillende landen zijn ons hierin al voorgegaan, zoals Ierland met hun Irish dementia working group.

“Ook in Vlaanderen kunnen we veel leren van mensen met dementie. Zij zijn de experts”, zegt communicatiemedewerker Olivier Constant (EDV). “De inzichten van mensen met dementie zijn cruciaal bij dementievriendelijke initiatieven en beslissingen”, stelt directeur Jurn Verschraegen (EDV). “Maar ook voor een goede omgang met mensen met dementie moet hun stem gehoord te worden. We dienen niet over hen te spreken, maar met hen!”, zegt directeur Hilde Lamers (ALV). Een mogelijke Vlaamse werkgroep van mensen met dementie sluit naadloos aan bij de campagne ‘Vergeet dementie, onthou mens’ en bij het Interreg 2 Seas-project CASCADE waarin men streeft naar kwaliteitsvolle dementiezorg waarin eenieder meetelt. Zowel het EDV als de ALV zijn hierbij betrokken.

Geïnteresseerd om als persoon met dementie deel te nemen aan de opstart van een ‘Vlaamse werkgroep voor mensen met dementie’? Laat het ons weten via olivier.constant@dementie.be of secretariaat@alzheimerliga.be.

Schrijf mee aan ‘101 ideeën voor zinvolle dagbesteding in woonzorgcentra’

Het behoeft weinig betoog: er valt heel wat te verbeteren op het vlak van zinvolle tijdsbesteding in woonzorgcentra. Dat bleek nog maar eens uit de resultaten van het onderzoek van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. Zinvolle dagbesteding creëert levenskwaliteit en genereert sociale contacten. En dat heeft een invloed op de totale gezondheid en het welbevinden van bewoners. Met een grote ‘inzamelactie’ van leuke en zinvolle ideeën voor activiteiten en tijdsbesteding, wil vzw Optimum C de creativiteit en inspiratie vanuit het werkveld bundelen. Want die is er wel zeker! Deel jullie succesverhaal en inspireer je collega’s!
Hoe zorg je ervoor dat bewoners in woonzorgcentra – ondanks alle omstandigheden – mooie momenten beleven en hun dagen zinvol kunnen doorbrengen? Schrijf mee aan de bundel 101 ideeën voor zinvolle dagbesteding. En laat jezelf ook inspireren op de grote inspiratiedag op 7 juni in Kasteel Ter Ham in Steenokkerzeel.

Met de medewerking van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, het Forum Palliatieve Zorg en OKRA 55+.

Uitnodiging Interregionale Werkconferentie Dementievriendelijke Gemeenten

Op 26 april is de Nederlandse stad ‘s-Hertogenbosch het decor voor de 10e ‘Interregionale Werkconferentie Dementievriendelijke Gemeenten’. Vanuit het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen zal Olivier Constant er meer vertellen over het belang van respectvolle communicatie en durven meestappen in de wereld van mensen met dementie. Daarnaast verzorgt directeur Jurn Verschraegen een workshop over het psycho-educatiepakket ‘Dementie en nu’ en presenteert Riet Pauwels (regionaal expertisecentrum dementie Orion) hun werk rond dementie en armoede. Verder staan er natuurlijk nog heel wat andere boeiende sprekers uit België en Nederland op het programma. Als kers op de taart kan je de expositie ‘Dementie anders bekeken’ van Tim Carpentier bewonderen.

Interesse? Het volledige programma raadplegen en inschrijven kan via deze link.

 

Scholenkoffer dementie lager onderwijs gelanceerd

Het Limburgs regionaal expertisecentrum dementie Contact lanceerde de ‘scholenkoffer dementie lager onderwijs’. Doel is het thema dementie bespreekbaar te maken in de klas. Spelenderwijs worden kinderen geïnformeerd en leren ze wat er met mensen gebeurt wanneer ze dementie hebben. Alle Limburgse lagere scholen wordt aangeboden om de scholenkoffer dementie lager onderwijs kosteloos uit te lenen gedurende zes weken. Leerkrachten kunnen ervoor kiezen om zelf aan de slag te gaan met lees- en prentenboeken, beeldmateriaal, muziek, spelletjes, een verteltheater en zoveel meer. Een bijhorende uitgebreide handleiding biedt hierbij de nodige informatie en ondersteuning. Anderzijds kan er ook beroep gedaan worden op de referentiepersoon dementie en/of het ergo-team van het naburige woonzorgcentrum om te ondersteunen in de klas. Bij succes kan dit aanbod ook in de andere Vlaamse provincies uitgerold worden. Je komt hier meer te weten over de scholenkoffer.

 

Nederlandstalige publicatie ‘Global Care Statement’ World Dementia Council

In mei 2017 publiceerde de World Dementia Council (WDC) een verklaring over het belang van zorg en ondersteuning voor mensen met dementie en hun families. Dit Global Care and Support Statement, gecreëerd door het Care Global Team van WDC, is nu vertaald in elf andere talen met de hulp van leden van de Raad en geassocieerde leden. Olivier Constant (communicatiemedewerker Expertisecentrum Dementie Vlaanderen) en Herlinde Dely (projectmedewerker kwaliteitszorg Expertisecentrum Dementie Vlaanderen) hebben dit proces ondersteund door de Nederlandse vertaling te leveren samen met Marjolein Van der Marck (UMC Radboud), in opdracht van de internationale netwerkorganisatie ‘World Young Leaders in Dementia’ (WYLD)

Alle versies van het ‘Global Care Statement’ kunnen gedownload worden via deze website.

 

Terugblik studiebezoek Keulen

14 februari: de laatste restjes carnaval op de straten en wat romantiek in de lucht. Een ideale dag dus voor een studiebezoek in Keulen. Christian (Kuratorium Deutsche Altershilfe) en Stefan (Demenz Servicezentrum Köln) nemen ons op sleeptouw langs verschillende interessante zorgvoorzieningen en initiatieven. De dag begint met een gezellig ontbijt waarop zes organisaties uitgenodigd zijn. Ze vertellen ons over kunst en dementie, dansinitiatieven (‘Wir tanzen wieder’), digital storytelling, huisbezoeken met honden (‘Vier Pfoten für Sie’), een geheugenkliniek voor mensen met subjectieve geheugenklachten, … Wij vertellen over het Europees project CASCADE en over het referentiekader voor kwaliteit van leven, wonen en zorg waaraan we momenteel bij het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen werken. Benieuwd naar wat Keulen meer in petto had? Je kan het uitgebreide verslag van collega’s Herlinde Dely en Leentje De Wachter lezen op onze website.

 

 

 

Expertisecentrum Dementie Vlaanderen op HEALTH&CARE in Gent

Kom kennismaken met het werk van de expertisecentra dementie op HEALTH&CARE, dé vakbeurs voor de zorgsector. Van dinsdag 24 tot en met donderdag 26 april 2018 is Flanders Expo de ontmoetingsplaats voor meer dan 6.000 professionals uit de sector. Van verpleegkundige tot beleidsmaker, HEALTH&CARE is het kennisplatform en ontmoetingscentrum voor iedereen die deel uitmaakt van de zorgindustrie. Deze editie worden degenen die de sector doen draaien in de kijker gezet: de zorgmedewerker staat centraal! Niet enkel met de prestigieuze HEALTH&CARE Awards die worden uitgereikt door Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, maar ook in de verschillende belevingszones en in het programma. Wie zich wil registreren voor dit onmisbare zorgevent en zich wil aanmelden voor het gratis seminarieprogramma, kan zich inschrijven via de website. Als je nog even de moeite doet om onze stand te bezoeken, zijn we helemaal tevreden. Je vindt er de meeste van onze publicaties en je ontmoet er diverse medewerkers. Welkom!

Woonzorgcentrum Regina Coeli vzw wint Zorgverhaal van het jaar

Op 13 maart werd op de Corda Campus in Hasselt op het Innovatiefestival voor zorg en welzijn de prijs voor het Zorgverhaal van het jaar uitgereikt aan het zorgnetwerk jongdementie dat het WZC Regina Coeli in Brugge uitbouwde. Die prijs wordt jaarlijks georganiseerd door Rode Kruis-Vlaanderen en Dag van de Zorg in samenwerking met het Leuvens Instituut voor Gezondheidszorgbeleid van de KU Leuven. Uit de hand van An Luyten, woordvoerder van Het Rode Kruis-Vlaanderen en Prof. Walter Sermeus, voorzitter van de jury ontving directeur Paul Braem een cheque van 10 000 euro.

Woonzorgcentrum Regina Coeli heeft samen met een aantal partners in de regio een zorgnetwerk uitgebouwd waardoor mensen met jongdementie en hun mantelzorgers maximaal ondersteund worden zodat ze zolang mogelijk in hun eigen vertrouwde milieu kunnen blijven wonen. Ze zetten in op sensibilisering, vorming, tijdige diagnose, een buddywerking, medische en psychosociale ondersteuning, een inloophuis en lotgenotencontacten, een kleinschalig dagcentrum in een huis in de rij en groepswonen, specifiek voor deze doelgroep, als zelfstandig wonen echt niet meer mogelijk is.

Naast Regina Coeli waren de buddywerking van Het Ventiel en de Zorgcirkels Jongdementie ook genomineerd bij de laatste 7 laureaten. Deze organisaties tonen aan dat de aandacht voor jongdementie ook de jury niet onbewogen liet.

Kinderen maken kennis met de ‘Verteltas Dementie’

Voor Burendag Kinderopvang op 15 maart 2018 schoof KIDZ Kinderopvang in Roeselare het thema dementie naar voren. Een vreemde combinatie? Helemaal niet! Naar aanleiding van de Werelddag Dementie op 21 september 2017 werd namelijk de ‘Verteltas Dementie’ uitgewerkt. Deze verteltas kwam tot stand vanuit een samenwerking met verschillende partners, waaronder de expertisecentra dementie Sophia en Foton, Zorgbedrijf Roeselare, Alzheimer Liga Vlaanderen, kenniscentrum ARhus, hogeschool Vives, Stad Roeselare en verschillende woonzorgcentra.

De Verteltas Dementie is een laagdrempelig pakket voor kinderen van het lager onderwijs met als doel kinderen op een speelse manier kennis te laten maken met het thema dementie. Daartoe zijn verschillende spelletjes ontworpen. Spelletjes waar ze diverse vragen over dementie kunnen beantwoorden en opdrachten waar ze gevoelens bespreekbaar maken. Meer weten? Surf naar de website van regionaal expertisecentrum dementie Sophia!

Nieuwe workshops ‘De Stem van ons Geheugen’

Dit voorjaar biedt ‘De Stem van ons Geheugen’ drie nieuwe workshops aan rond zingen met mensen met dementie. Tijdens de workshop ‘repertoire en samen zingen’ gaan we dieper in op het repertoire dat je kan aanbieden aan mensen met dementie en hoe je iedereen kan aanzetten om mee te zingen. Een tweede workshop is gericht aan leerkrachten en docenten die zich willen verdiepen in het thema zingen met mensen met dementie en hoe ze dit toegepast kunnen doorgeven aan hun leerlingen of studenten. Daarnaast richten we een intervisiemoment in waarbij begeleiders van een contactkoor elkaar kunnen ontmoeten, hun ervaringen delen en antwoorden zoeken op vragen die leven binnen hun koor.

Interesse? Neem zeker een kijkje op de website.

e-shopVoor je bestelling van onze publicaties heten wij je van harte welkom in onze e-shop. Kom binnen en neem vrijblijvend een kijkje!

< boven > < venster sluiten >