Mensen met dementie aan het woord!

Mensen met dementie aan het woord!

Begin 2012 werd de Europese Werkgroep voor Mensen met Dementie (European Working Group of People with Dementia, afgekort EWGPWD) gelanceerd door Alzheimer Europe en haar aangesloten verenigingen. De leden van deze werkgroep zijn mensen met dementie die door hun nationale alzheimerverenigingen zijn voorgedragen. Zij zorgen ervoor dat de activiteiten, projecten en vergaderingen van Alzheimer Europe de prioriteiten en standpunten van mensen met dementie weerspiegelen. De werkgroep werkt onafhankelijk. De leden van hun Bestuur worden dan ook verkozen door de leden van de EWGPWD. Ook de agenda van hun activiteiten bepalen zijn zelf. In Hotel Légère in Luxemburg vond op 20 maart 2018 een inspirerende ontmoeting plaats tussen de leden van de EWGPWD, de directeur van Alzheimer Liga Vlaanderen (ALV) en de directeur en communicatiemedewerker van Expertisecentrum Dementie Vlaanderen (EDV).

Na de voorstelling van EDV, ALV en EWGPWD aanhoorden de genodigden boeiende getuigenissen en inspirerende ideeën voor een mogelijke opstart van een Vlaamse werkgroep van mensen met dementie. Verschillende landen zijn ons hierin al voorgegaan, zoals Ierland met hun Irish dementia working group. “Ook in Vlaanderen kunnen we veel leren van mensen met dementie. Zij zijn de experts”, zegt communicatiemedewerker Olivier Constant (EDV). “De inzichten van mensen met dementie zijn cruciaal bij dementievriendelijke initiatieven en beslissingen”, stelt directeur Jurn Verschraegen (EDV). “Maar ook voor een goede omgang met mensen met dementie moet hun stem gehoord worden. We dienen niet over hen te spreken, maar met hen!”, zegt directeur Hilde Lamers (ALV). Een mogelijke Vlaamse werkgroep van mensen met dementie sluit naadloos aan bij de campagne ‘Vergeet dementie, onthou mens’ en bij het Interreg 2 Seas-project CASCADE waarin met streeft naar kwaliteitsvolle dementiezorg waarin eenieder meetelt. Zowel het EDV als de ALV zijn hierbij betrokken.

Geïnteresseerd om als persoon met dementie deel te nemen aan de opstart van een ‘Vlaamse werkgroep voor mensen met dementie’? Laat het ons weten via communicatie@dementie.be of secretariaat@alzheimerliga.be.