Nieuwsbrief 4 januari 2018

Expertisecentrum Dementie Vlaanderen vzw
Lokkaardstraat 8
2018 Antwerpen
www.dementie.vlaanderen

t 03 609 56 14
f 070 224 777

regionale expertisecentra dementie in Antwerpen*, Brugge, Brussel, Dendermonde, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven*, Turnhout

* met antennepunten in Mechelen en Heikruis

Volg ons via LinkedIn, Twitter en Pinterest of word lid van onze Facebook-groep.

 

Elke dinsdagavond vanaf 20 uur

CHAT!

 www.omgaanmetdementie.be

Dementie en nu
psycho-educatie voor mantelzorgers

www.jongdementie.info

Doneren met fiscaal attest vanaf 40 euro

Onze allerbeste wensen voor 2018!

2017 is voorbij. Met veel plezier kijken we terug op een boeiend jaar waarin we samen met zorgorganisaties, met het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid en mogelijk ook met jou bakens hebben kunnen verzetten. Samen met de apothekersverenigingen en KAVA realiseerden we een aanbod ter ondersteuning van de apotheker. Er was ook de voorstelling van het nieuwe pakket Oog voor Mantelzorg en we lanceerden een nieuwe publicatie voor zorgorganisaties en politiediensten. Voor de zorgvrijwilligers realiseerden we eveneens een gloednieuw aanbod dat we in 2018 verder willen uitrollen. Op internationaal vlak hadden we het genoegen op diverse fronten tegelijk aanwezig te zijn: via de North Sea Dementia Group, via het Cascade-project en de diverse activiteiten inzake uitwisseling zoals met de World Young Leaders in Dementia tijdens het Alzheimer Europe-congres en het Salzburg Global Seminar. Een jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen lanceerden we een gloednieuwe webpagina en riepen we samen met VVSG, de Koning Boudewijnstichting en de Alzheimer Liga Vlaanderen de lokale besturen op tot actie.

Verder bleven we sensibiliseren, o.m. via interviews en posts in de media. Via #eennootvoordementie vroegen we samen met de Stichting Alzheimer Onderzoek en Alzheimer Liga Vlaanderen aandacht voor de belangrijke inspanningen die mantelzorgers leveren. De actie werd gelanceerd door twee geriatrisch verpleegkundigen en gaat vandaag onverminderd verder. En ook de staptocht in Nepal waarover we publiceerden kwam aan bod in de media. Het jaar eindigde met vele warme acties in het kader van Music for Life en met Sieg De Doncker die zich voor het Goede Doel inspande.

Voor 2018 wensen we jou als trouwe lezer van deze nieuwsbrief de kracht en de moed om samen met mensen met dementie en hun omgeving opnieuw bakens te verzetten. Mogelijk kruisen we elkaars paden … Op ons kan je alleszins weer rekenen.

Symposium jongdementie en FTD

Op 30 maart 2018 vindt in Herentals een Vlaams symposium plaats over jongdementie en frontotemporale dementie. Ervaringsverhalen van mantelzorgers en professionals duiden op de noodzaak om stil te staan bij deze vorm van dementie, de impact ervan op mantelzorgers en de zoektocht naar warme omgang in combinatie met zelfzorg. Tijdens deze studiedag gaan we o.a. dieper in op de nood aan zorg op maat, ontmoetingsmomenten voor familieleden en mantelzorgers van mensen met FTD, het belang van differentiële diagnostiek en de balans na 10 jaar van de Vlaamse Werkgroep Jongdementie.

Het gedetailleerde programma raadplegen en inschrijven kan via de website van regionaal expertisecentrum dementie Tandem.

Terugblik Salzburg Global Seminar

Resterend energieniveau:0%, inspiratie en geweldige herinneringen om mee naar huis te nemen: 200%! Zo vatte Olivier Constant (communicatiemedewerker Expertisecentrum Dementie Vlaanderen) het vijf dagen durende 587ste Salzburg Global Seminar ‘Changing Minds: Innovations in Dementia Care and Dementia-Friendly Communities’ samen. Van 28 november tot en met 2 december bouwden 40 deelnemers uit 14 landen vier en een halve dag aan een wereldwijde dementievriendelijke samenleving. Het Salzburg Global Seminar is een interactief, multidisciplinair en intercultureel platform dat netwerken, projectontwikkeling en het delen van goede praktijken als belangrijkste doelstellingen heeft. Vanuit Europa was Olivier één van de genodigden om de Vlaamse inspanningen op gebied van destigmatisering en dementievriendelijke communicatie te presenteren tijdens de inleidende paneldiscussie over stigma en de noodzaak om het bewustzijn over dementie te vergroten als een startpunt voor toekomstige initiatieven. Je kan het uitgebreide verslag lezen op onze website.

Reminder: een mantel om het vergeten? Over palliatieve zorg, dementie en levenseindebeslissingen

Dementie is een levensverkortende aandoening en versnelt het levenseinde. Tegelijk is er sprake van vermindering van wilsbekwaamheid. Dat creëert specifieke uitdagingen inzake het zorgvuldig formuleren van voorkeuren en nemen van beslissingen rondom dat levenseinde. In deze studiemiddag laten we drie deskundigen aan het woord, en presenteert de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen haar recente visietekst over dit thema.

Sprekers zijn:
• Cees Hertogh, arts, prof. ouderenzorg en ethiek, VUMc Amsterdam: Eindigheidszorg: zorg bij dementie in de laatste levensfase
• Jan Versijpt, neuroloog, UZ Brussel: Dementie, aspecten van het levenseinde
• Phil Larkin, voorzitter EAPC (European Association for Palliative Care): Palliative dementia care-challenges and opportunities for palliative care practitioners

Wanneer: 25 januari 2018 vanaf 13 uur
Locatie: CC Het Bolwerk – Vilvoorde
Kostprijs: 65 euro
Inschrijven kan via de website.

Organisatie: Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen i.s.m. Expertisecentrum Dementie Vlaanderen
Meer info kan je hier vinden.

 

Gezocht: woonzorgcentra met visie over homogene of heterogene leefgroepen

Elk woonzorgcentrum krijgt vroeg of laat te maken met de vraag of leefgroepen homogeen of heterogeen ingedeeld moeten worden. Zowel Vlaams beleid als wetenschappelijke literatuur bieden geen duidelijk antwoord op deze vraag. Daarom zijn we op zoek naar personen uit woonzorgcentra met een duidelijke mening/voorkeur voor één van beide leefgroepindelingen. Interesse om jouw visie te delen? Je kan contact opnemen via jan.steyaert@dementie.be. We danken je alvast van harte voor de medewerking!

 

 

 

Recensie ‘Dagelijks leven met dementie, een blik achter de voordeur’ – Anne-Mei The

Net voor kerst keurde de Nederlandse Tweede Kamer een motie goed van D-66 kamerlid Vera Bergkamp om volop ruimte te geven aan vernieuwing in de zorg voor personen met dementie. Bovendien werd de regering opgeroepen om innovatie te ondersteunen, onder meer via de proeftuinen sociale benadering dementie. De inspiratie daarvoor kwam uit het werk van Anne-Mei The. Ze is vooral bekend van haar boek uit 2005 over het zorgen voor personen met dementie in de residentiële ouderenzorg (In de wachtkamer van de dood). Dat gaat overwegend over de organisatie van de zorg en het personeel. Tegenwoordig gaat haar aandacht vooral naar de persoon met dementie zelf, en hoe het dagelijks leven er dan gaat uitzien. Dat doet ze onder meer via de Dementie Verhalenbank. Voor Jan Steyaert (wetenschappelijk medewerker Expertisecentrum Dementie Vlaanderen) voldoende aanleiding om haar kersverse boek te lezen. Je kan op onze website terecht voor de recensie.

 

Terugblik Demensdagene Oslo

Op 5 en 6 december 2017 organiseerden onze Noorse collega’s van Aldring og helse hun nationale jaarlijkse Demensdagene. Ruim 1.000 deelnemers konden er hun kennis over dementiezorg bijspijkeren en ervaringen delen. Het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen was uitgenodigd om twee bijdragen te leveren. Directeur Jurn Verschraegen sprak over zijn reis naar Nepal met mensen met jongdementie, wetenschappelijk medewerker Jan Steyaert sprak over de nieuwe uitdagingen inzake preventie en dementie.

 

 

 

Nieuwe brochure ‘Wat als thuis wonen niet meer mogelijk is?’

Een opname in een woonzorgcentrum is een ingrijpende gebeurtenis voor de persoon met dementie. Maar zeker ook voor de mantelzorger en de familie. Omschakelen van de vertrouwde naar een onbekende omgeving brengt veel onzekerheden met zich mee. Hoe wordt een opname best gepland? Welke overwegingen dienen gemaakt te worden? Hoe wordt de persoon met dementie erbij betrokken? Hoe zal hij/zij reageren? Wat verandert er voor de mantelzorger nu de zorg met anderen gedeeld wordt? Een goede voorbereiding is cruciaal om weloverwogen keuzes te maken en de overstap naar een nieuwe leefomgeving vlot te laten verlopen. Hoewel het maatwerk blijft, tracht deze brochure de mantelzorger en de persoon met dementie tips te geven om een opname in een woonzorgcentrum zoveel mogelijk naar ieders wensen te laten verlopen. Aan de hand van checklists worden ook handvaten aangereikt om een opname bespreekbaar te maken. Kortom, deze brochure wil de mantelzorger helpen om, samen met de persoon met dementie en de familie, keuzes te maken en beslissingen te nemen.

Meer informatie en de digitale brochure kan je hier raadplegen.

Vacature projectmanager ‘De Stem van ons Geheugen’

Zingen maakt mensen met dementie ‘wakker’, actiever en toegankelijker en appelleert op een positieve manier aan hun vermogens. ‘De Stem van ons Geheugen’ geeft aan mensen met dementie opnieuw een stem en geeft inhoud aan nieuwe contacten met de omgeving. Het project richt zich zowel tot mensen met dementie in de woonzorgcentra als tot mensen met dementie die thuis wonen. ‘De Stem van ons Geheugen’ is een initiatief van Koor&Stem vzw, het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen vzw, Imelda vzw, WZC Den Olm en VSPW Mol en het regionaal expertisecentrum dementie Foton. De initiatiefnemers zijn op zoek naar een deeltijdse projectmanager voor de verdere uitbouw van het project.

Je kan de uitgebreide functieomschrijving raadplegen via de website. Solliciteren kan tot en met 12 januari.

 

Uniek versterkend ontbijt komt op de markt

Al meer dan 20 jaar doet Lieven De Maesschalck van onderzoeksgroep Mobilab (Thomas More) onderzoek naar de ideale voedingstextuur voor personen met dementie die slikproblemen hebben. Het unieke zit enerzijds in de relatie tussen slikken en textuur en anderzijds in het bewaarprocédé. Dankzij heel wat veldstudies met de medewerking van Licalab en vele zorgverstrekkers kon Mobilab van Thomas More samen met Lab4Food van KU Leuven de ideale dikte voor de slikfunctie bepalen.

De onderzoeken tonen duidelijk aan dat er op een kortere tijd beduidend meer en slikveiliger wordt gegeten. En dankzij de industriële bereiding van TOPS Versterkend Ontbijt kan men deze ideale dikte ook continu garanderen. Daarnaast zorgt de wereldwijd gepatenteerde microwavetechnologie voor een perfecte bewaring zonder gebruik van bewaarmiddelen of kunstmatige kleurstoffen. Tenslotte garandeert de door voedingsexperten bepaalde voedingssamenstelling het perfecte ontbijt op vlak van voedingswaarde, eiwitten, vetten, vezels, etc. Qua voedingswaarde komt een portie TOPS Versterkend Ontbijt overeen met minimaal 4 boterhammen met stevig beleg.

Meer informatie kan je vinden op de website.

Music for Life en Steracteur-sterartiest 2017: jullie waren fantastisch!

De afgelopen editie van Music for Life had als onderdeel van de meer dan 1000 goede doelen ook ruim aandacht voor dementie. Vanuit het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen mochten we talloze hartverwarmende acties optekenen. Van de verkoop van het notaboekje ‘Unforgettable’ door Lynn, Chloé, Lisa en Alexandra, vier gedreven studenten Grafische en Digitale Media aan de Artesis Plantijn Hogeschool, tot de verkoop van hippe draagtassen door bedrijf Trixxo en ‘Memories-schriftjes’ door David Boon, wiens moeder jongdementie heeft.

Maar er was nog veel meer! Zo organiseerde WZC Sint-Jozef een heuse ‘Urban Trail’: 350 lagereschoolkinderen van Oostkamp liepen samen met burgemeester Jan de Keyser, schepenen Els Roelof en Katrien Talloen en Herlinde Dely van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen het eerste rondje van het parcours van de trail door de gebouwen en de tuinen van de site. Denksport bracht opnieuw een puzzelboekje uit ten voordele van het Expertisecentrum en de Nationale Loterij nam ons mee op in de ‘goede-doelen-wand’ van hun pop-up stores in Antwerpen en Luik. We willen iedereen van harte bedanken die zich in deze en alle andere acties inzette voor het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen. En natuurlijk ook een ‘dikke merci’ aan alle mensen die voor het Expertisecentrum bij Studio Brussel een plaatje aanvroegen tijdens ‘De Warmste Week’.

Op 2 november schoot ook het nieuwe seizoen van het populaire televisieprogramma ‘Steracteur sterartiest’ op Eén uit de startblokken. Daarin zongen 10 bekende Vlamingen tot 28 december voor het goede doel. Eén van de Steracteurs, Siegfried (Sieg) De Doncker (o.a. bekend van ‘De Helden’ op Ketnet), koos het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen. En daarvoor had hij een goede reden: zijn oma heeft dementie. En hij deed haar alle eer aan tijdens de liveshows. Collega’s Herlinde Dely, Jan Steyaert en Olivier Constant waren bij de finale van ‘Steracteur-sterartiest’ aanwezig om Sieg een hart onder de riem te steken. Vanuit het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen zijn we enorm trots en dankbaar dat hij het thema dementie mee in de kijker zette en de bronzen plak wegkaapte in het programma!

 

Vormingen in de kijker

Mis onderstaande opleidingen niet en schrijf nu nog in:

> 6 februari 2018: Vorming geven over dementie
> 8 februari 2018: Vorm geven aan een dementievriendelijke woonomgeving
> 9 februari 2018: Atypische vormen van dementie en jongdementie

e-shopVoor je bestelling van onze publicaties heten wij je van harte welkom in onze e-shop. Kom binnen en neem vrijblijvend een kijkje!

< boven > < venster sluiten >