Lees- of voorleesboekjes voor mensen met dementie, en spelletjes, van Yolie vzw

YoLie vzw realiseerde zeven themaboekjes in alle kleuren van de regenboog: de vier seizoenen, een kerstboekje, de tijd van weleer, een reis door het leven.

De lees- of voorleesboekjes voor mensen met dementie vormen een brug om contact te leggen tussen mensen. De regenboog staat symbool voor de brug tussen hemel en aarde.

In elk boekje wordt het thema geschetst aan de hand van gedichten. Er staat een afbeelding bij en een vraag over vroeger en nu om herinneringen op te halen.

Illustrator Marion Vrijburg zorgde voor leuke illustraties, die de boekjes opvrolijken.

Met één boekje kan men in een woonzorgcentrum een aangename activiteit organiseren. Of een familielid, mantelzorger, …  kan een gezellig verteluurtje houden. Mensen met dementie praten graag over vroeger.

Uniek aan de boekjes is dat er oude liedjes in staan. Mensen met dementie kennen deze liedjes nog. Deze liedjes zijn in het collectief geheugen gegrift. De boekjes bevatten daarnaast een verzameling aan  oude sages, legendes en teksten van o.a. Toon Hermans, S. Carmiggelt, A.M.G. Schmidt, …

Uiteraard zijn deze boekjes ook geschikt voor mensen die zelf nog kunnen lezen.

 

Twee euro per boekje wordt door Yolie vzw gedoneerd aan organisaties, die zich inzetten voor Alzheimer (Vlaanderen en Nederland). Zo konden ze reeds meer dan 5.000 euro doneren.

 

Van de leuke illustraties maakten we van vijf thema’s eenvoudige spelletjes: domino – memo – picto-bingo (herhalen, associëren, ordenen, …).

Deze spelletjes kunnen gratis gedownload worden via www.yolievzw.com.