Zorgpad Dementie Limburg
Onder impuls van ECD Contact hebben vanaf 2013 vele zorg- en hulpverleners binnen de regio Hasselt, Zonhoven en Diepenbeek in diverse werkgroepen samengewerkt om een zorgpad dementie op te maken. | ![]() |
In een latere fase werd het resultaat van deze samenwerking vertaald naar een Zorgpad Dementie Limburg, dat in 2019 gelanceerd werd en dat breed toepasbaar is en als basis kan dienen bij de uitwerking van regionale zorgpaden dementie.
Wat is (het doel van) een zorgpad dementie?
De levensverwachting stijgt, de vergrijzing stijgt en dus de vraag naar chronische zorg stijgt. Voor Vlaanderen spreken we vandaag over 141 000 mensen met dementie met een stijging naar 283 000 in 2070 (The Lancet, 2022).
De zorgvraag van de persoon met dementie is ruimer dan de medische zorg, en heeft betrekking op het totale functioneren van de persoon in zijn omgeving. Een dergelijke complexe zorgvraag vereist een adequate samenwerking tussen de betrokken zorgverstrekkers.
Het Zorgpad Dementie Limburg biedt als praktische leidraad ondersteuning aan Limburgse zorg- en hulpverleners. Het zet aan tot een optimale samenwerking om tot afgestemde zorg voor personen met dementie en hun mantelzorgers te komen.
De eindgebruikers zijn aldus professionele zorg- en hulpverleners in de Limburgse dementiezorg, zowel in de thuissituatie als in de (semi-)residentiële zorg. De ontwikkelde documenten, adviezen en tips zijn echter ook (soms mits kleine aanpassing) bruikbaar buiten de provincie Limburg.
Het Zorgpad Dementie Limburg bestaat uit 5 fasen:
- Detectie en signalering
- Ziekte- en zorgdiagnose
- Vroegtijdige zorgplanning
- Hulpverlening
- Palliatieve zorg en nazorg
Op overzichtelijke wijze kunnen meerdere disciplines bij iedere fase van het dementieproces inspirerende hulpmiddelen, afspraken en verwachte taakfiches terugvinden met betrekking tot de organisatie van het zorgproces. Bedoeling is dat de ontwikkelde formulieren, folders, adviezen en tips breed gehanteerd en verspreid worden. Door telkens op de bovenstaande linken te klikken kan je per fase het stroomdiagram vinden met bijbehorende werkinstrumenten. Via deze link kan je het stroomdiagram raadplegen van het volledige Zorgpad.
Bekijk het volledige Zorgpad dementie Limburg via deze digitale gids.
Het filmpje “Aan de slag met het Zorgpad dementie Limburg’ helpt je ook op weg.
Hieronder kan een gedeeltelijk overzicht gevonden worden van de ontwikkelde hulpmiddelen in het zorgpad dementie Limburg. Download deze documenten en verspreid ze / geef ze gericht mee!
- Folder ‘Nu of later vergeetachtigheid, blijf er niet mee zitten!’ en Formulier niet-pluis-gevoel
- TIP: Vraag de folder met het formulier niet-pluis-gevoel (per max. 20 exemplaren) en een affiche gratis aan via ecd.contact@hogevijf.be
- Formulier ‘Ben ik een overbelaste mantelzorger?’
- 10 communicatietips bij personen met dementie
- Adviezen in de omgang met personen met dementie
- Communicatie tussen echtparen waarvan één partner lijdt aan dementie: 10 tips
- Tips voor waardevolle momenten bij personen met dementie
- Tips voor de leefomgeving van de persoon met dementie
- Voedingstips bij dementie
- Mijn belevingswijzer: de persoon met beginnende dementie kan hierin zijn levensgeschiedenis, wensen en behoeften kenbaar maken om persoonsgericht en belevingsgericht verzorgd te worden. Deze wijzer kan samen met de mantelzorger(s) en hulpverleners worden opgemaakt. Men kan toestemming geven om de belevingswijzer te laten inkijken door zorg- en hulpverleners als het de betrokkene niet meer lukt om zijn/haar wensen en behoeften duidelijk te maken.
- TIP: Je kan ‘Mijn belevingswijzer’ digitaal invullen. Hiervoor dien je het te downloaden en op te slaan (als pdf) op je pc. Je kan het invullen door bovenaan op ‘Bewerken’ te klikken, vervolgens op ‘Gereedschappen beheren’ en uiteindelijk op ‘invullen en ondertekenen’. Je kan nu in het document tekst toevoegen. Op deze manier kan het ingevulde document makkelijk bezorgd worden aan alle betrokken mantelzorgers en professionals.
- Brochure ‘Wat als thuis wonen niet meer mogelijk is?’ Brochure ter ondersteuning van de mantelzorger bij verhuis van een naaste met dementie naar een woonzorgcentrum.
- Brochure ‘Op bezoek bij … Hoe kan ik een bezoek aan mijn naaste met dementie op een betekenisvolle manier invullen?
- Tips over zelfzorg voor mantelzorgers van personen met dementie
- Checklist voor doorverwijzing. Deze checklist is een handleiding voor zorg- en hulpverleners om gemakkelijker te kunnen doorverwijzen naar de juiste zorg- en hulpverleners na een diagnose dementie.
- Leidraad voor psycho-sociale begeleiding van thuiswonende mensen met dementie. Deze leidraad is ontwikkeld voor medewerkers van de dienst maatschappelijk werk van het ziekenfonds en kan gebruikt worden in het begeleidingstraject dat zij aangaan met mensen met dementie en hun mantelzorgers.
- Vragenlijst voor de mantelzorger van de persoon met dementie ter voorbereiding van het eerste gesprek met een medewerker van de dienst maatschappelijk werk van het ziekenfonds
- Da’s toch BAESIC. Dit schema kan gebruikt worden door hulpverleners die in gesprek willen gaan over vroegtijdige zorgplanning bij mensen met dementie.
- De gesprekswijzer. De gesprekswijzer is een hulpmiddel om professionelen te helpen in het contact met mantelzorgers van personen met dementie.
- Een praktische houvast na de diagnose. Dit document biedt voor mensen met dementie en mantelzorgers een overzicht van zaken die aangepakt kunnen worden indien de diagnose ‘dementie’ gesteld is.
- Observatielijst voor vroege symptomen van dementie
- Capitatest in functie van de diagnose
- Wie-ik-ben-document. Een sectoroverschrijdend, persoonsgericht informatiedocument, om transitie van thuis/WZC naar het ziekenhuis optimaler te maken.
- Opstart palliatieve zorg voor bewoners (met dementie) in woonzorgcentra: Affiche met knipperlichten en Brochure voor professionele medewerkers.
27/09/2019, Lancering van het Zorgpad dementie Limburg
Op 27 september 2019 werd het zorgpad dementie Limburg officieel gelanceerd.
Lees hier de presentaties:
- Inleiding
- Het belang van de huisarts in het zorgpad dementie Limburg
- Het zorgpad dementie Limburg, een rondleiding.
- Het zorgpad benaderd vanuit een concrete casus.
- Hulpmiddelen Zorgpad dementie: kennismaking met enkele concrete instrumenten.
Oproep!
- Hanteer het Zorgpad Dementie Limburg als praktische leidraad om tot afgestemde zorg voor personen met dementie en hun mantelzorgers te komen. Maak gebruik van de ontwikkelde hulpmiddelen.
- Vind ondersteuning in het Zorgpad Dementie Limburg om meer en efficiënter te kunnen samenwerken.
- Verspreid de hulpmiddelen, ook aan mantelzorgers en personen met dementie.
- Heb je een vraag of opmerking? Mis je een thema of discipline? Laat het ons weten via ecd.contact@hogevijf.be.
Een zorgpad blijft ‘work in progress’. Het zal bijgevolg regelmatig aangepast en aangevuld worden, dit voornamelijk naar aanleiding van feedback, vragen en veranderingen in de praktijk.