Foton samengevat

Wat is Foton?

Foton is één van de negen,  door de Vlaamse Overheid erkende , expertisecentra dementie.
Naast het aanbod voor de professionele hulpverleners heeft Foton een uniek aanbod ontwikkeld voor personen met dementie en hun familie of mantelzorgers.
Foton werd opgericht in 1996 als initiatief van Familiezorg West-Vlaanderen vzw.


Betekenis van de naam Foton

Een foton wordt binnen de wetenschap omschreven als een onnoemelijk klein lichtdeeltje, zo goed als onzichtbaar voor het blote oog. Wanneer je als gezin geconfronteerd wordt met dementie, kan de diagnose en het verloop van het dementieproces een schaduw werpen op je leven. Met de ondersteuning die Foton biedt willen we licht brengen. Maar we willen vooral het reeds aanwezige licht opmerken en laten groeien.

Wil je graag kennis maken met de diepere symboliek achter de naam Foton. Dan kan je hier verder lezen.

 


Waarvoor kan u een beroep doen op Foton?

Foton is er voor iedereen: mantelzorgers, hulpverleners, vrijwilligers, personen met dementie…Kortom, iedereen die vragen heeft over dementie is welkom! Onze werking bestaat uit drie belangrijke pijlers. Ontdek hieronder waarmee we jou van dienst kunnen zijn.

Thuisbegeleiding Expertisecentrum dementie (ECD) Ontmoeting
Wat? Gespecialiseerde dementieconsulenten staan open voor alle vragen naar info, advies en ondersteuning. Iedereen die te maken heeft met dementie kan beroep doen op de thuisbegeleiding. Op deskundige wijze zoekt een consulent samen met het gezin naar lichtpunten en mogelijkheden. Wat? Foton is één van de 9 erkende regionale expertisecentra dementie in Vlaanderen. Medewerkers van het ECD  informeren, adviseren en sensibiliseren rond dementie en dit aan de hand van vorming en projectwerking. Wat? Foton biedt regelmatig ontmoetingsmomenten aan voor personen met dementie en hun mantelzorgers.

Daarnaast organiseert Foton ook infomomenten.
– Het Fotonkoor
– Seizoensvieringen
– Muzieknamiddagen
– Kopje Troost
– Een auteur aan het woord.

Voor wie? Voor personen met (een vermoeden van) dementie en hun mantelzorger(s) of naasten. Voor wie? Het ECD is er voor iedereen die vragen heeft over dementie. Voor wie? Voor personen met dementie, hun familie en sympathisanten.
Waar? Afhankelijk van de noden van een gezin worden momenten bepaald waarop gesprekken kunnen plaatsvinden. Dit kan zowel  thuis als in Foton zelf. Waar? De medewerkers van het ECD zijn gehuisvest in Brugge maar gaan ook op verplaatsing binnen de regio voor het geven van vormingen en verstrekken van advies. Waar? Bij Foton of op een andere locatie. Raadpleeg hiervoor de folder.
Meer info? Heb je interesse in deze dienstverlening? Raadpleeg hier de folder of neem vrijblijvend contact met ons op. Meer info? Wil je graag meer te weten komen over de werking en het aanbod van ECD Foton, klik dan hier. Meer info? Je kan hier de folder raadplegen met het programma voor het voorjaar 2022.

 


Werkingsgebied

Het werkingsgebied van Foton (ECD werking én thuisbegeleiding) bestrijkt het noorden en noordwesten van West-Vlaanderen. (De 2 zorgregio’s Noord-West-Vlaanderen en Oostende-Veurne) In het zuiden van West-Vlaanderen is ECD Sophia actief.


10/08/2022