In de kijker

Wereldautoriteit dementie te gast bij Foton

Op donderdag 19 april 2018 was prof. dr. Mary Mittelman (New York University) te gast op een mini-symposium van Foton. Dr. Mittelman is een wereldautoriteit inzake dementie. Ook stelden de mantelzorgers Elena de Ru en Elane Lazet hun boek ‘Dementie, onze zorg’ voor.

Lees verder >

Aanwinsten

Een overzicht van de recentste boeken – brochures in de collectie van ons documentatiecentrum.

Lees verder >

Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en de regionale expertisecentra dementie in de kijker bij Danshart!

In 2017 vindt het tweejaarlijks benefietdansfeest van S-Sport // Recreas plaats in de 5 Vlaamse provincies. Op 23 en 30 november zal Danshart meer dan 1000 mensen 10 uur lang aan het dansen brengen. Er wordt gedanst en gefeest voor het goede doel, het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen. Met de opbrengst van deze dansmarathon willen de expertisecentra lokale projecten ondersteunen.

Lees verder >

Optreden Fotonkoor in de Sint-Baafskathedraal

Op vrijdag 27 oktober organiseerden Koor & Stem, het expertisecentrum dementie Vlaanderen, het woonzorgcentrum Den Olm en het VSPW Mol het eerste symposium “De stem van ons Geheugen” in het Sint-Baafshuis te Gent. Het Fotonkoor, samen met het Regenboogkoor van het woonzorgcentrum Den Olm, kon natuurlijk niet ontbreken op deze dag.

Lees verder >

Gouden oor voor Fotonvrijwilligers

Fotonvrijwilligers zijn mensen die met een warm hart een luisterend oor schenken. Ze schuiven hun stoel bij om verdriet te omarmen, zijn deelgenoot van vreugdemomenten, brengen koffie om te genieten van elkaars samenzijn. Voor dit engagement ontvingen zij op 24 oktober 2017 het Gouden Oor

Lees verder >

6e Ontmoetingsdag Jongdementie: I am some buddy

Een deugddoende dag voor personen met jongdementie, hun familie, mantelzorgers, vrijwilligers en in het bijzonder de buddy's.

Lees verder >

Wandelen in Bulskampveld - Move for dementia

‘Move for Dementia’. Met deze slogan wil men over heel Europa mensen in beweging zetten. Omdat bewegen goed is voor iedereen en dus ook voor mensen met dementie. Daarom trokken wij, mensen met dementie en mantelzorgers, vrijwilligers, het Foton team en sympathisanten, op zondag 3 september naar het domein Bulskampveld in Beernem voor een mooie en verbindende wandeling.

Lees verder >

Optreden Fotonkoor in Bozar

Op een zonnige zondag in mei trokken we met het Fotonkoor en de –vrijwilligers richting Bozar te Brussel. Daar werden we verwacht om een tweetalig optreden te verzorgen tijdens het evenement “Singing Brussels”.

Lees verder >

Werelddag dementie 2017 Roeselare

De WHO riep 21 september uit als Werelddag Dementie. Deze Nationale Werelddag wordt elk jaar georganiseerd in de schoot van Alzheimer Liga Vlaanderen vzw en dit telkens in een andere provincie. Dit jaar is West-Vlaanderen aan de beurt en gaat het evenement door in Roeselare. De creativiteit en de werkkracht van de West-Vlaamse partners doen de editie van 2017 alvast uitgroeien tot een dementieweek.

Lees verder >

De Alzheimer Code

'De Alzheimer Code' is een sociaal en cultureel initiatief dat pleit voor een respectvol en genuanceerd beeld over mensen met dementie en dat een riem onder het hart steekt van wie mensen met dementie bijstaat, begeleidt en verzorgt. In september - november 2017 loopt in Vlaanderen en Brussel de tweede editie van dit sensibiliserend project.

Lees verder >

Samen herinneringen ophalen aan sport

Hier vind je een kort verslag van een testsessie op 5 mei 2017 met de nieuwe herinneringskoffer sport van de Erfgoedcel Brugge.

Lees verder >

Delegatie Aardenburg op bezoek in het Fotonhuis in het kader van dementievriendelijke gemeente

Op donderdag 20 april brachten Karien De Vriese en twee collega's uit Aardenburg een bezoek aan het Fotonhuis. De bedoeling van dit ontmoetingsmoment was dementievriendelijk Brugge te leren kennen en inspiratie op te doen.

Lees verder >

Terugblik studiedag: Zekerheid voor mensen met dementie

Hier vind je een verslag van de studiedag 'Zekerheid voor mensen met dementie' die plaatsvond op 21 februari 2017.

Lees verder >