Aanbod voor personen met dementie en mantelzorgers

Thuisbegeleiding

 • Je hebt net een diagnose dementie gekregen en je wilt daar met iemand over spreken?
 • Je bent een familielied van iemand met dementie en hebt heel wat vragen rond de ziekte?
 • Je wordt door de ziekte geconfronteerd met ingrijpende veranderingen in je relatie?
 • Je bent betrokkene (buur, kennis, vriend…) bij een persoon met dementie en je stelt je vragen rond een ‘dementievriendelijke omgang?’ Je verlangt met iemand te praten?

Met al jouw vragen rond dementie bent je van harte welkom bij Foton. De dementieconsulenten van Foton zijn gespecialiseerd in de zorg voor mensen met dementie in de thuissituatie. Samen met jou zoeken zij naar een passend antwoord op jouw vragen of bezorgdheden. Je kan een afspraak maken voor één of meerdere individuele – of familiegesprekken. Dit kan desgewenst ook bij je thuis.
Iedereen met (een vermoeden van) dementie en iedereen die zorg voor hen draagt kan terecht bij Foton. Ook mensen met dementie jonger dan 65 jaar of mensen met een mentale beperking in combinatie met dementie zijn welkom.

Je kan hier de folder raadplegen waarin je alle informatie rustig kan nalezen.

OCMW Ruiselede, Zorg Tielt en de thuisbegeleidingsdienst van Foton hebben een overeenkomst gesloten waardoor de thuisbegeleiding voor inwoners van Tielt,  Aarsele, Kanegem, Schuiferskapelle, Ruiselede, Doomkerke, Kruiskerke  gratis kan aangeboden worden.
Folder Ruiseledefolder Tielt

 


Ontmoetingsgroep voor mensen met beginnende dementie

Personen met dementie zijn zich meestal bewust van hun ziekte en van het verlies dat ermee gepaard gaat. In de ontmoetingsgroep van Foton kunnen personen met dementie samen met deelgenoten over hun ziekte praten en ervaringen uitwisselen.
Iedereen die problemen ervaart door beginnende dementie, bereid is er met anderen over te praten en wil leren omgaan met de ziekte is welkom in de ontmoetingsgroep.
Voor uw deelname is er steeds een kennismakingsgesprek met een fotonconsulent.

Interesse? Ben je benieuwd naar de inhoud van deze ontmoetingsgroep? Neem dan gerust contact met ons op


Ontmoetingsmomenten voor personen met dementie, hun familie en sympathisanten

Ieder half jaar maakt Foton een programma op met ontmoetingsmomenten in Brugge en Tielt. Een team vrijwilligers zorgt voor een warm en vriendelijk onthaal.

 • Fotonkoor
  Samen zingen…Het is zo deugddoend, zo verbindend! Het Fotonkoor staat open voor mensen met dementie en hun partner/mantelzorger. Noten kunnen lezen is niet nodig.
 • Muzieknamiddagen
  Eén woensdag per maand nodigt Foton één of meer muzikanten uit. Bij een kopje koffie kan je tot rust komen, genieten van de muziek en elkaar ontmoeten.
 • Verstillingsmoment 
  Op het ritme van de seizoenen maken we tijd voor een hoopvolle viering. Aan de hand van inspirerende teksten en poëzie staan we even stil. Voor en na de viering is er ruimte voor ontmoeting en gesprek.
 • Een auteur aan het woord
  Wanneer er een boek is dat extra aandacht verdient vragen we de auteur om het te komen voorstellen. Deze activiteit zit niet vast in het aanbod maar kan variëren naargelang het aanbod van boeken.
 • Kopje Troost
  Is een plek van stilte, schoonheid en gastvrijheid. Hier kan je even tot rust komen, genieten van een boek, een ontmoeting of gewoon van een ‘kopje troost’.
 • Dementie en nU
  Dementie en nU is een reeks van 10 bijeenkomsten voor mantelzorgers van mensen met (jong)dementie. Om de zorg voor iemand met dementie te kunnen blijven dragen, helpt het om meer te weten over de aandoening, beter te kunnen omgaan met je eigen gevoelens en mensen te ontmoeten die je steunen en begrijpen. Wil je hierover graag meer weten? Neem gerust  contact met ons op. 
 • Ontmoetingsavonden voor partners en volwassen kinderen van mensen met jongdementie
  Gezinnen die geconfronteerd worden met jongdementie ervaren vaak andere noden en bezorgdheden dan wanneer dementie zich pas op latere leeftijd manifesteert. Foton wil aan deze noden tegemoet komen en organiseert daarom jaarlijks twee info-avonden specifiek voor partners en volwassen kinderen van personen met jongdementie. Heb je interesse om deel te nemen? Aarzel niet om met ons contact op te nemen. Hou onze website in de gaten voor nieuwe bijeenkomsten.

Documentatiecentrum

Je vindt bij ons boeken, artikels, brochures, beeldmateriaal, vormingsmateriaal, enz… met het thema dementie. Een belangrijk neventhema is de mantelzorg. Het overgrote deel is Nederlandstalig. Indien je bij ons geen antwoord vindt op jouw vraag, proberen wij de informatie elders voor je te vinden.

Onthaal

Je wordt geholpen door Lieve Vermeulen of door een vrijwilliger.

Elke werkdag van 8u45 tot 12u15 en van 14 u tot 17 u
Wens je persoonlijk contact met de verantwoordelijke, of kom je buiten de onthaaluren, dan maken we graag een afspraak.

Biskajersplein 2, 8000 Brugge
050 44 67 93
fotondoc@dementie.be


Aanbod van andere organisaties

Praatcafé dementie 

Een praatcafé dementie is een ontmoetingsplek voor mantelzorgers van personen met dementie. Er wordt telkens een spreker uitgenodigd die een bepaald  thema rond dementie komt inleiden. Nadien is er mogelijkheid tot lotgenotencontact en een gezellige babbel. In heel West-Vlaanderen worden een 6-tal praatcafé’s dementie georganiseerd. Je kan alle informatie en de programma’s  hier vinden.

Familiegroepen van de Alzheimerliga Vlaanderen 

Een bijeenkomst van de familiegroep dementie en jongdementie van de Alzheimerliga Vlaanderen is een open zelfhulpgroep waar lotgenotencontact centraal staat. Je kan er je verhaal delen met andere mantelzorgers die in een gelijkaardige situatie zitten. Je kan er tips, informatie en steun vinden. De groepen worden over heel Vlaanderen georganiseerd en worden begeleid door vrijwilligers. Alle informatie over een lotgenotengroep in jouw buurt vind je hier.

Buddywerkingen voor personen met jongdementie

Een buddywerking bestaat uit een groep vrijwilligers die samen met de persoon met dementie activiteiten kan ondernemen. Op die manier kan de buddy van de persoon met dementie de zorg mee helpen dragen met de mantelzorger. De meeste buddywerkingen bieden ook activiteiten aan waar de persoon met dementie samen met de mantelzorger aan kan deelnemen. In de regio van Foton is er voorlopig geen buddywerking actief.


pagina laatst nagezien 10/08/2023