Concertgebouw Brugge draagt mensen met dementie een warm hart toe
BRUGGE – Het Concertgebouw ontvangt het solidariteitslogo van de geknoopte zakdoek als erkenning voor zijn engagement en de inspanningen om van het bruisend kunstenhuis ook een dementievriendelijke plek te maken.
Solidariteitslogo
Een knoop in je zakdoek leggen om iets niet te vergeten. Iedereen doet het. Niet alleen mensen met dementie. Precies daarom staat dit teken symbool voor dementievriendelijkheid. Voor locaties waar mensen die veel vergeten niet vergeten worden. Het is een solidariteitslogo dat borg staat voor een kwaliteitsvolle en respectvolle dienstverlening, voor vriendelijke, warme zorg in geval van nood, voor zekerheid en veiligheid.
Dementievriendelijk Concertgebouw
Mensen met dementie voelen zich welkom in het Concertgebouw. Niet alleen omdat er de universele taal van de muziek gesproken wordt, een taal die nieuwe mogelijkheden aanreikt als dementie de verbale communicatie doet afnemen. Maar ook en bovenal omdat het Concertgebouw zich uitdrukkelijk engageert voor dementie. […]. Het Concertgebouw doet ook inzake werking en infrastructuur belangrijke inspanningen om dementiespecifieke problemen te ondervangen:
- Pictogrammen bieden de nodige visuele ondersteuning en zijn herkenbare ankerpunten in het gebouw.
- Onthaalmedewerkers wijzen vriendelijk de weg in het gebouw en begeleiden het publiek indien nodig persoonlijk tot aan de juiste zitplaats.
o Mensen met dementie voelen zich zo minder snel gedesoriënteerd in een minder bekende ruimte. - Het gebouw biedt een uitstekende rolstoeltoegankelijkheid.
o Mensen met dementie zijn (in een verder gevorderde fase van de ziekte) vaak minder mobiel. Ook zij krijgen alle kansen om makkelijk en vlot een concert of voorstelling bij te wonen. - De akoestiek van het Concertgebouw is bijzonder goed
o Sommige mensen met dementie verwerken (auditieve) prikkels anders. Ze kunnen sneller overweldigd raken. De pure akoestiek verkleint de kans op overprikkeling.
Participatie
Mensen met dementie willen zo lang mogelijk zo gewoon mogelijk participeren aan het maatschappelijk gebeuren. “Het Concertgebouw biedt een brede waaier aan muziek, dans en zoveel meer. Het is een bruisende ontmoetingsplek en is er voor iedereen. We willen zo veel mogelijk mensen raken met intense kunstbelevingen en engageren ons graag mogelijke drempels voor die live-beleving weg te nemen”, aldus Katrien Van Eeckhoutte, algemeen directeur van het Concertgebouw.
Foton reikt expertise aan
Het Concertgebouw mag rekenen op het deskundig advies van Foton inzake omgang met mensen met dementie. Ook geeft Foton tips voor kleine wijzigingen in de omgeving die een locatie nog dementie-vriendelijker maken. Foton is een door de overheid erkend expertisecentrum en thuisbegeleidingsdienst dementie en initiatief van Familiezorg West-Vlaanderen vzw.
Getuigenis
Het concertgebouw is voor mij een vertrouwde plaats. Ongeveer 5 keer per jaar kom ik hier naar een concert. Jarenlang heb ik cursussen muziek beluisteren gevolgd. Klassieke muziek beluisteren is heel belangrijk voor mij. Ik luister iedere dag naar Klara en volg ook alle klassieke muziekprogramma’s op TV. Maar natuurlijk gaat er niks boven deze muziek live mee te maken. Vroeger ging ik soms zelfs alleen naar een concert in het concertgebouw, nu doe ik dat met een van de kinderen, kleinkinderen of met mijn zus of broer. Het concertgebouw is heel toegankelijk ook dankzij de ondergrondse parking. Altijd vriendelijke ontvangst en de muziek klinkt hier ongelooflijk mooi ! Ik hoop nog lang naar hier te kunnen komen ! — Mieroos