Naasten (= familie, maar ook vrienden, buren,…) ervaren bij de persoon met dementie veranderingen op cognitief, sociaal en emotioneel vlak.
Ook gedragsveranderingen zorgen voor niet evidente situaties.
Gevoelens van onmacht en een moeilijke communicatie kunnen ertoe leiden dat men minder op bezoek gaat of het bezoek als minder kwalitatief wordt ervaren. Het betreft hier zowel het op bezoek gaan in een thuissituatie als een bezoek in een woonzorgcentrum.
De kennis over de ziekte dementie is meestal aanwezig, maar wie op bezoek gaat mist soms praktische handvaten die de bezoekervaring kunnen vergemakkelijken en verbeteren.
Deze brochure kwam tot stand omdat we de drempels die gepaard gaan bij het bezoeken van een persoon met dementie bespreekbaar willen maken en deze willen normaliseren.
Met deze brochure willen we mensen een houvast bieden door handvaten aan te reiken die de drempels van een bezoek kunnen verlagen. Met de omgangstips willen we je de mogelijkheid bieden om de verbinding met de persoon met dementie te stimuleren en optimaliseren.
De brochure is bedoeld als werkinstrument, waarbij elke persoon met dementie uiteraard uniek is met een eigen levensverhaal en eigen behoeften.
We hopen de lezer te inspireren om met de eigen unieke situatie aan de slag te gaan en te ontdekken wat werkt en wat niet.
Gebruik dus de handvaten die voor jou zinvol zijn.
De brochure kwam tot stand in het kader van de bachelorproef “Op zoek naar verbinding: een onderzoek naar de ervaren drempels bij het bezoeken van een dierbare met dementie” van Stefanie Wolput in functie van het behalen van het diploma bachelor Toegepaste Psychologie via Afstandsonderwijs aan de Hogeschool VIVES.
De brochure werd ontwikkeld in samenwerking met Expertisecentrum Dementie Paradox.
Bekijk hier de brochure.
Download hier de brochure om af te drukken