Uw doel
KWALITEITSVOLLE MAALTIJDZORG VOOR PERSONEN MET DEMENTIE
Ons antwoord
MAALTIJDCOACH DEMENTIE
Een kwaliteitsvol maaltijdgebeuren heeft een positieve invloed op de kwaliteit van leven. Het belang van eten in iemands leven gaat immers veel verder dan louter opnemen van voedingsstoffen en heeft een belangrijke waarde op psychologisch, sociaal, spiritueel, cultureel en medisch vlak.
Dementie kan dat maaltijdgebeuren op verschillende vlakken beïnvloeden. Tegelijk zijn er ook heel wat zaken binnen dat maaltijdgebeuren waarmee we aan de slag kunnen gaan ter ondersteuning van de persoon met dementie. Aandacht voor de verschillende aspecten van dat gebeuren is dan ook essentieel in een kwaliteitsvolle zorg. Aspecten waarmee we rekening kunnen houden zijn o.a.:
– De maaltijd (lekker, aangepast, gevarieerd)
– De omgeving (huiselijk, gezellig, leesbaar)
– De persoon met dementie (noden, behoeften, wensen)
Met de juiste kennis, vaardigheden en attitude kunnen we hierin heel wat betekenen voor de persoon met dementie.
Maaltijdcoach dementie
Een maaltijdcoach dementie is een professionele hulpverlener die een kwaliteitsvol maaltijdbeleid ontwikkelt en implementeert, samen met een deskundig team, binnen de organisatie (zowel residentieel, semi-residentieel, thuiszorg als ziekenhuis). De maaltijdcoach dementie fungeert als aanspreekpunt voor collega’s, familie en personen met dementie.
De maaltijdcoach dementie volgde hiervoor een diepgaande vierdaagse opleiding van het Expertisecentrum Dementie Paradox die de ideale voorbereiding vormt op het opnemen van deze taak.
OPLEIDING maaltijdcoach dementie
Is deze opleiding voor jou bedoeld?
De opleiding richt zich naar iedereen die de rol en engagement van maaltijdcoach dementie op zich wil nemen. Er zijn geen diplomavereisten.
Paramedicus, animator, diëtist, verpleegkundige, zorgkundige, leidinggevende, kok,… je bent van harte welkom!
Wat leer je?
• Kennis
Verschillende vormen van dementie en de relatie tot maaltijdzorg, preventie dementie en de impact van voeding gezonde voeding bij ouderen aspecten tot maaltijdbeleving inzicht in slikstoornissen en voedingsproblemen
• Vaardigheden
aanpak van slikstoornissen aanpak van voedingsproblemen, principes van mond- en maaltijdzorg, inleiding tot verander- en projectmanagement inzake maaltijdbeleid, inspirerende praktijken
• Attitude
ethisch reflecteren op maaltijdzorg, de rol als maaltijdcoach in de organisatie, casuïstiek
Hoe verloopt jouw opleiding?
In de opleiding wordt er interactief gewerkt, onder het motto “ervaren, beleven, inspireren en geïnspireerd worden”. Er is een evenwicht tussen theoretische en praktische input en uitwisseling. Tijdens de opleiding word je gemotiveerd om het geleerde te vertalen naar de praktijk door hun bestaande maaltijdbeleid onder de loep te nemen en verbeteracties op te zetten.
Wie zijn je lesgevers?
Diverse sprekers vanuit specifieke expertisedomeinen
Wanneer gaat je opleiding door?
Het betreft een vierdaagse opleiding:
Dinsdag 26 november 2024
Dinsdag 10 december 2024
Dinsdag 14 januari 2025
Dinsdag 11 februari 2025
Telkens van 9u30 tot 16u00
Waar gaat je opleiding door?
Nieuwe Melac – Ontmoetingscentrum Zwijnaarde vzw, Dorpsstraat 31, 9052 Gent
Hoeveel kost je opleiding en wat is er inbegrepen?
Prijs: 550 euro
Inbegrepen:
• Syllabus
• boek ‘Als eten een zorg wordt’
• Tijdschrift smakelijk editie 1, 2 en 3
• Middaglunch
Deze opleiding is volzet!
|