Op zijn kop? Psychosociale ondersteuning voor hulpverleners

 

 

Op zijn kop?
Psychosociale ondersteuning voor hulpverleners

In het voorjaar stond alles op zijn kop. Om ondersteuning te bieden aan organisaties werkte ECD Paradox een integraal project uit in samenwerking met Demiclowns vzw, Sportwerk Vlaanderen en #ANT, dat helaas niet werd weerhouden door de Koning Boudewijn Stichting. Een van de zaken die we uitwerkten, was een bulletjournal voor hulpverleners, onder de noemer Op zijn kop-boekje.
Het Op zijn kop-boekje is bedoeld om hulpverleners een handig en concreet hulpmiddel te geven om hun gevoelens neer te schrijven in deze moeilijke tijden. Het kan leiden tot gesprek en inzichten en zet mensen aan om positief en gemotiveerd te blijven.

Het is najaar en alles staat opnieuw op zijn kop. We stellen het Op zijn kop-boekje graag gratis ter beschikking aan iedereen die nood heeft om even stil te staan bij zijn eigen gedachten en gevoelens en zo deze situatie het hoofd te kunnen bieden.

Hoe kan je het Op zijn kop-boekje gebruiken?

  • Individueel
    In het boekje vind je verschillende mogelijkheden terug om je emoties, energielevel, bezorgdheden én succeservaringen…aan te duiden of neer te schrijven. Zaken tot uiting brengen is al een belangrijke eerste stap.
    Je hoeft niet alles te gebruiken in het boekje, kies de zaken eruit die voor jou het best werken. Probeer ook oog te hebben voor positieve zaken en die te benoemen, hoe moeilijk dit soms ook lijkt. Door dit regelmatig te doen (dat kan dagelijks, maar hoeft niet), krijg je ook een overzicht hoe het met je gaat over een langere periode.
    Het Op zijn kop-boekje kan aanleiding geven voor persoonlijke reflectie, maar ook voor gesprekken met anderen (vrienden, collega’s, hulpverleners,…). Op die manier vormt het een ondersteuning tot gemotiveerd en positief te blijven.
  • Als organisatie
    Stel het boekje ter beschikking van je medewerkers met een woordje uitleg. Zo kunnen ze op individuele basis al aan de slag. Daarnaast kan het Op zijn kop-boekje een handvat vormen om als leidinggevende in gesprek te gaan met medewerkers, zowel op individuele basis als in groep.

Nieuwsgierig geworden?
Klik hier om het boekje op je scherm te lezen.
Klik hier voor de gratis afdrukversie in A5 formaat – afdrukinstellingen: rectoverso, draaien aan korte zijde, 2 pagina’s per vel, aanpassen aan afdrukgebied

Vragen, meer informatie of reacties?
We helpen je graag verder en zijn bereikbaar via mail en telefoon!

#samensterk
#ecdparadox