Humor en (aan)raken in de zorg bij mensen met dementie
Programma
Voormiddag
Humor kan veel betekenen in de communicatie met mensen met dementie. Het kan zorgvrager en zorggever dichter bij elkaar brengen waardoor communiceren makkelijker wordt. De gevoelens en emoties blijven bijzonder levendig. Zonder de ‘filter’ van het verstand worden deze mensen zelfs gevoeliger voor wat ‘in de lucht hangt’, voor de humor van mensen met wie ze praten, voor de sfeer in huis. Lachende gezichten om je heen zien maakt mensen rustig en gelukkig. Horen lachen is ook een vorm van communicatie. De kleine vreugdes van alledag bieden kansen om blij te zijn. En met humor kun je tal van moeilijke situaties ontmijnen en overwinnen.
Namiddag
Personen met dementie voelen soms hun lichaam niet meer of zijn net heel gevoelig op bepaalde lichaamsdelen. Hoe en waar raken we hen best respectvol aan? Hoe kunnen we beter afstemmen en toenaderen? Welke invloed heeft onze stem? Hoe kunnen we meer zorg toedienen vanuit de beweging en minder vanuit de gedachte?
Doel
Aanleren van basis aanrakingstechnieken geïnspireerd door basale stimulatie (Andreas Fröhlich). Authentieke en non-verbale communicatie met de zorgvrager stimuleren door extra aandacht te geven aan lichaamstaal, tastzin en stem. Zich meer bewust worden welke positieve invloed humor kan hebben op zorgvrager en zorggever. Versterking van eigen belevingsgerichte grondhouding tijdens de zorgbenadering via respectvol en speelser contact met de bewoner/patiënt. Observatie van humor en aanraking bespreekbaar maken op teamoverleg.
Docent Geert Baetens deelt op een speelse manier zijn ervaringsgerichte kennis als referentiepersoon dementie en Contactclowns in de Zorg. We krijgen zicht op wie deze tedere contactmakers zijn en hoe zij werken. Wat kunnen wij van hen leren om de kwaliteit van de zorgbenadering te verhogen? Dit is geen opleiding tot clown maar wel een leuke vorming waar je vanuit de grondhouding van een contactclown met een andere bril leert kijken, voelen en luisteren. We leggen de link met de praktijk en ‘proeven’ hoe het is om te leven met dementie. Je gaat naar huis met heel wat bruikbare tips om zonder rode neus deugddoend contact te maken.
Docent
Geert Baetens is maatschappelijk werker met specialisatie dementie, en een passie voor Gentle Clowning. Hij heeft gewerkt als referentiepersoon dementie in een woonzorgcentrum en als consulent bij Expertisecentrum Dementie. Hij had een vader met dementie en was mantelzorger samen met zijn moeder. Hij volgde verdiepende opleidingen rond aanraking, stem en lichaamstaal. Heeft jarenlange ervaring met basaal contact met bijzondere mensen met meervoudige beperkingen en legt de link met mensen met dementie.