Oproep! Zuurstof voor dementie!

Oproep! Plant een boom voor dementie!

Dementie is alom tegenwoordig in onze maatschappij en wordt door de Wereld Gezondheidsorganisatie de ziekte van de toekomst genoemd. Naast alle uitdagingen die ermee gepaard gaan op vlak van onderzoek, zorg, financiële en juridische aspecten is er de bijzonder grote uitdaging voor de persoon met dementie en zijn omgeving die ermee worden geconfronteerd.

Hoe zorg je ervoor dat je als persoon met dementie echt deel kan blijven uitmaken van de maatschappij? Waar vindt men ondersteuning en een houvast?

Nieuwe Oost-Vlaamse actie

De Oost-Vlaamse Expertisecentra Dementie Meander en Paradox streven er samen met Alzheimer Liga Vlaanderen naar om  de persoon met dementie en zijn omgeving een volwaardige plaats te geven in onze maatschappij. We willen blijven focussen op de mogelijkheden die er zijn, zonder daarbij kwetsbaarheden uit de weg te gaan. We willen ontmoetingen stimuleren om elkaar te kunnen steunen. Woorden zijn daarbij niet altijd van tel. Er écht zijn voor elkaar is wat telt.

Om deze boodschap kracht bij te zetten en te symboliseren, organiseren we een nieuwe actie:

Zuurstof voor dementie

Tegen eind 2025 willen we op minstens 100 verschillende plaatsen in de provincie
Oost-Vlaanderen een boom (een ruwe berk) hebben gepland. De boom symboliseert een plek voor mensen met dementie en hun omgeving waar er kan worden gelachen, gefeest, contact kan worden gemaakt, tot rust kan worden gekomen,… waar je met andere woorden echt jezelf kan zijn met je sterktes en je kwetsbaarheden. Het is een plek waar mensen zuurstof kunnen vinden om weer verder op weg te kunnen gaan. De bomen staan op plaatsen die zeer toegankelijk zijn en uitnodigen tot ontmoeting en verbondenheid. In combinatie met een veld aan vergeet-me-nietjes-bloemetjes geven we dementie letterlijk een plaats in onze samenleving.

 

Hoe kan jij meehelpen ons project vorm te geven?

Werk jij in een organisatie – stad, gemeente, ziekenhuis, woonzorgcentrum, centrum voor dagverzorging, school, bedrijf,…- die samen met ons een dementievriendelijke samenleving wil zichtbaar maken en mensen met dementie (en hun mantelzorgers) dat steuntje in de rug wil geven?

Bestel een boompakket en plant een ruwe berk op jouw openbaar domein!

Wat zit er in een boompakket?

In het pakket vind je volgende zaken:

  • Ruwe berk (Betula Pendula) hoogte: stam 2 meter boven de grond, met kruin van 1 meter, stamomtrek 8 à 10 cm, 3-4 kg.
  • Steunstok, 244cm en hechtingsband
  • 40 L Potgrond om de boom te voeden
  • Universeel bordje met korte toelichting
  • Zaden: vergeet-mij-nietjes mengeling
  • Documentatie over dementie + promomateriaal
  • Vergeet-me-niet pins
  • Fles cava

Wil je je tips over hoe je de boom kan planten en hoe je van het planten een feest kan maken? Klik dan op deze link.

Bestellen en ophalen – reeks dec 2022- feb 2023 uitverkocht!

Prijs voor 1 pakket is momenteel 150 euro.

De eerste boomplant reeks hebben we met heel veel succes afgerond. Er werden tot nu toe maar liefst 40 bomen geplant tussen december 2022 en februari 2023.

De bomen werden aangeboden door boomkwekerij Steven Calle te Wetteren, die onze actie een warm hart toedraagt, waarvoor onze oprechte dank.

Nieuwe bestelling voor de reeks van december 2023 tot februari 2024 zullen van start gaan in september 2023.

Na bestelling

u zal een bevestiging ontvangen van uw bestelling en zal het bedrag kunnen overmaken met of zonder factuur via de betalingsgegevens die u later zal ontvangen. u zal ook uitgenodigd worden via een persoonlijke mail voor het kick-off moment. Komt u graag met een collega? Vermeld dit dan ook zeker in het bestelformulier.

 

Voor meer info kan u terecht bij

Alzheimer Liga Vlaanderen

Contact: Linda Vandeveire – linda.vandeveire@alzheimerligavlaanderen.be

Expertisecentrum Dementie Meander

Contact: Charlotte Vermeir – charlotte.vermeir@dementie.be

Expertisecentrum Dementie Paradox

Contact: Christian Verelst – christian.verelst@dementie.be