Twee voor de prijs van één: Nieuwe campagne plaatst hersengezondheid in de kijker bij medewerkers van Dendermonde

Een gezonde leefstijl kan het risico op dementie verminderen. Gezonde voeding, matig zijn met alcohol, bewegen en cognitief en sociaal actief blijven (bijvoorbeeld een engagement in een vereniging en goede fysieke contacten),  leiden tot een betere hersengezondheid. En ze zijn ook goed voor een betere cardiovasculaire gezondheid. Daarom lanceert het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen op 9 mei de campagne ‘2 voor de prijs van 1’: wat goed is voor je hart, is goed voor je hersenen.

In Vlaanderen lijden ongeveer 141.000 mensen aan dementie. Tegen 2070 zal dat aantal verdubbeld zijn. Meer aandacht voor een leefstijl die goed is voor de hersenen en het risico op dementie kan verkleinen, kan dus voor heel wat mensen een verschil maken.

Jan Steyaert, wetenschappelijk medewerker van het Expertisecentrum Dementie: “De aandacht rond preventie van hersenziekten is de laatste jaren gestegen. Hoge leeftijd blijft de belangrijkste factor van het ontstaan van dementie., maar uit steeds meer onderzoek blijkt dat tot wel 40% van dementie te maken heeft met leefstijl. Vandaar lanceren we vandaag deze campagne ‘2 voor de prijs van 1’. We willen iedereen ervan bewust maken dat de aanpak van de belangrijkste leefstijlfactoren die het risico op dementie bepalen, ook winst opleveren voor hart en bloedvaten.”

Niet toevallig start de campagne bij het begin van de Week van de Zorg op 9 mei 2022. Dit jaar staat immers het thema preventie centraal. Minister Beke lanceert de campagne  samen met neuroloog Prof. Sebastiaan Engelborghs op de campus van het UZ Brussel..

Naast Brussel zullen op verschillende plekken in Vlaanderen campagnes worden gevoerd rond hersengezondheid, ook in Dendermonde.

Het regionale expertisecentrum dementie Meander (gehuisvest en ondersteund door het lokaal bestuur Dendermonde) engageert zich hier om deze boodschap verder te verspreiden en wil in Dendermonde een start maken om mensen te helpen bewust te maken dat hersengezondheid belangrijk is.

Alle medewerkers van Dendermonde krijgen in de week van 9 mei een pakketje met een knapperig gezonde appel (één van de leefstijltips is gezonde voeding) maar ook wat meer informatie over verschillende factoren die een impact kunnen hebben op hersengezondheid en dus de kans op dementie kunnen beïnvloeden.

Vanaf 9 mei is de website www.2voordeprijsvan1.be actief. Het verzamelt campagnemateriaal én wetenswaardigheden over hersengezondheid.  Ten slotte krijgen ook alle Vlaamse huisartsen een affiche met tips die ze met hun patiënten verder kunnen bespreken.

Wil je deze actie graag mee verspreiden? Je kan affiches en kaartjes bestellen via meander@dementie.be of https://infocentrum.dementie.be/product-category/kaartjes-en-posters/

Het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen voert deze campagne samen met het agentschap Zorg en Gezondheid, Vlaams Instituut Gezond Leven, Domus Medica, het Vlaams apothekersnetwerk en de Alzheimer Liga Vlaanderen.