Veelgestelde vragen

Veel gestelde vragen

Wie kan me informeren over premies en tegemoetkomingen?

Een sociale dienst van de mutualiteit of een regionaal dienstencentrum. Een vraag naar informatie bij deze diensten is steeds vrijblijvend.

Bestaan er vakantiemogelijkheden voor personen met dementie?

Je kan hierover informeren bij je mutualiteit. Vraag tijdig naar informatie want de vakanties zijn meestal beperkt in aantal deelnemers.

 

Wie kan me leren omgaan met gedrags-en stemmingsproblemen?

Een arts, expertisecentrum dementie, een ouderenpsychiater, een geriater of neuroloog. Durf er zeker over praten om het probleem beter te begrijpen.

Waar kan ik terecht met vragen over genetisch onderzoek?

Bij een arts of expertisecentrum dementie. In Vlaanderen zijn er enkele gespecialiseerde centra.

Wie of wat kan helpen zorgen voor een veilige thuisomgeving?

Een arts, expertisecentrum dementie, een regionaal dienstencentrum, de dienst “ergo aan huis” van je ziekenfonds,…

Waar kan ik terecht voor een diagnose?

Je huisarts zal je bezorgdheden zeker ernstig nemen en je eventueel doorverwijzen naar een geheugenkliniek, een geriater of een geriatrisch dagziekenhuis, een neuroloog of een ouderenpsychiater. Een goede diagnose is belangrijk want soms kan verwardheid ook een andere oorzaak hebben die wel behandelbaar is.

In de Dendermonde kan je terecht in de geheugenkliniek van AZ Sint-Blasius. Hier kan je ook op extra begeleiding rekenen bij een diagnose van beginnende dementie waarbij je binnen het geheugenrevalidatie programma een 4 jaar durende opvolging kan genieten samen met de mantelzorger. Dit programma is uniek in Oost-Vlaanderen. Voor meer informatie klik hier.

In Aalst kan je terecht in de geheugenkliniek van OLV Aalst. Voor meer informatie raadpleeg de folder hier.

Natuurlijk kan je ook terecht bij je lokale ziekenhuis voor een diagnose. Maak een afspraak bij dienst geriatrie of geriatrisch dagziekenhuis voor mensen ouder dan 75 jaar en bij dienst Neurologie voor mensen jonger dan 75 jaar.

Wat als het thuis wonen echt niet meer gaat?

Er bestaan verschillende opvangmogelijkheden voor personen met dementie. Een dagcentrum kan de mantelzorger ontlasten. In de meeste woonzorgcentra bestaat er nu ook een specifieke werking voor personen met dementie.

Wie kan ons helpen in het huishouden (was, maaltijden, poetsen…)? 

Een verzorgende van een dienst gezinszorg heeft hiervoor specifieke opleiding gekregen. Door je te laten ondersteunen zorg je ervoor dat het thuis langer haalbaar blijft zowel voor de persoon met dementie als voor jezelf. Je kan hiervoor terecht bij je mutualiteit of bij sociale dienst van je gemeente.

Wie kan helpen in de dagelijkse verzorging?

Een verzorgende van de dienst gezinszorg, een verpleegkundige van een erkende dienst voor thuisverpleging of een zelfstandig verpleegkundige. Voor alle informatie hierover kan je terecht bij je mutualiteit of sociale dienst van je gemeente.

Waar kan ik terecht voor steun van lotgenoten?

Bij de familiegroep van de Vlaamse Alzheimerliga, de praatcafé”s dementie,…

Wie kan de zorg af en toe van mij overnemen?

Verzorgenden van de dienst gezinszorg, oppasdienst met vrijwilligers, dagverzorgingscentrum, kortverblijf maar ook familie, vrienden en buren zijn vaak bereid om te helpen.

Bestaan er diensten waar de persoon met dementie tijdelijk kan verblijven?

Jazeker, een dagverzorgingscentrum of kortverblijf van een woonzorgcentrum zijn daarvoor geschikt.

Raadpleeg zeker eens de regionale brochures betreffende hulpverlening als je in regio’s Waasland, Dendermonde, Aalst, Ninove of Geraardsbergen woont hier.

Waar kan ik informatie, lectuur en documentatie vinden over dementie?

Bij een arts, in het expertisecentrum Dementie Meander in Dendermonde, de bibliotheek, de dienst gezondheidspromotie van uw ziekenfonds.

Ben je op zoek naar een boek maar weet je niet goed welke je moet nemen. Raadpleeg enkele leestips die we voor u voorstelde.

Online zijn er ook heel wat Vlaamse websites waar je meer informatie kan vinden. Op de link dementie.Vlaanderen vind je alle websites samen.

Met wie bespreek ik mogelijke mis(be)handeling?

Met een hulpverlener of iemand die je vertrouwt. Je kan ook terecht op het contactnummer 1712, zij bieden een luisterend oor en bekijken anoniem met jou de situatie. Daarnaast kunnen diensten binnen CAW, OCMW en ziekenfonds in eerste fase jouw leven aanzienlijk verlichten en ook de oudere kan hier wel bij varen.

Voor meer informatie over oudermis(be)handeling kan je ook terecht op www.ouderenmisbehandeling.be/.

Vindt er mis(be)handeling plaats door een professionele hulpverlener, bespreek het met betreffende organisatie of neem contact op met woonzorglijn.

Waar kan ik terecht voor juridisch advies?

  • Bij een notaris
  • Bij een vereniging voor mantelzorgers
  • Bij de sociale dienst van je gemeente. Zij hebben een aanbod ik gratis juridisch advies en helpen je graag op weg
  • Bij de vrederechter

Meer informatie over juridische aspecten kan u o.a. ook raadplegen op

KBS – De rechten van personen met dementie

Dementie, hoe ga ik ermee om? – Notaris.be

Artikel Peiler 2022 Vroegtijdige zorgplanning bij personen met dementie

Maakt dementie onbekwaam? Een dialoog over juridische aspecten van dementie – door Erik Langerock

Waar vind ik eventuele hulpmiddelen?

Bij de uitleendienst van uw ziekenfonds, een apotheker, het Rode Kruis of in zelfstandige speciaalzaken (bij de bandagist)

Meer informatie over hulmiddelen voor mensen met dementie kan je ook terug vinden op de website www.hulpmiddelenbijdementie.be

Surf voor meer informatie naar www.omgaanmetdementie.be

Niet gevonden wat je zocht? Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Wij zoeken graag samen met jou naar een antwoord op gelijk welke vraag. Bel naar 052/26.28.23 of stuur ons een mailtje via meander@dementie.be