Dementievriendelijke rondleidingen in musea Texture en Eperon d’Or

texture1. Texture Prikkelt

Texture Prikkelt is een rondleiding voor mensen met dementie en hun begeleiders/mantelzorgers. Texture verwelkomt hen voor een interactief bezoek met de nadruk op een zintuiglijke ervaring. In een ontspannen en positieve sfeer nemen we in de Wonderkamer ruim de tijd om alles goed te bekijken, te proeven, te ruiken en te voelen. Humor is nooit veraf, want het vlasverhaal kent heel wat leuke anekdotes. Een uniek concept in Vlaanderen.

 

 

Interactie, comfort en rust

De gids vertelt en begeleidt, maar gaat ook in gesprek en speelt in op reacties en inbreng. Door de kleine groepjes (max. 5 mensen met dementie/ 5 begeleiders) is er voldoende aandacht voor persoonlijk onthaal, het nodige comfort en rust. Texture Prikkelt duurt maximum 1 uur.

Gratis ticket

Texture gelooft in de maatschappelijke rol van erfgoedinstellingen. Daarom bieden we de toegang voor deelnemers en begeleiders gratis aan. Je betaalt alleen voor de gids: 66 euro.

Praktisch

Texture, museum over Leie en vlas, Noordstraat 28, 8500 Kortrijk.

Rondleidingen mogelijk op woensdag of vrijdag, telkens van 14 tot 15u of van 15u tot 16u.

Gratis toegang, gids: 66 euro.

Graag twee weken vooraf reserveren via texture@kortrijk.be of 056 27 74 70.

 

Voor de realisatie van deze rondleiding werkt Texture samen met de partners: OCMW Kortrijk, Gidsenkring Kortrijk, Het Ventiel, Vives en het expertisecentrum dementie Sophia.

 

texture 2

 

2. Kerekewere in Eperon d’Or

‘Kerekewere’ is een begeleid bezoek aan Eperon d’Or, op maat van personen met dementie en hun begeleiders of mantelzorgers. 

De gids verwelkomt de bezoekers in de sfeervolle foyer van het museum, waar iedereen rustig met elkaar kan kennismaken. Aansluitend schuift iedereen gezellig aan rond de tafel. Op een vriendelijke en ingetogen manier – en met een snuifje humor – serveert de gids haar gasten een aantal bijzondere stukken uit de rijke collecties van Eperon d’Or. De gids vertelt en verwoordt, maar veert ook mee met de reacties, luistert naar de verhalen van de bezoekers en nodigt uit tot gesprek. We maken tijd om alles goed te bekijken, voelen of ruiken en (her)ontdekken samen herinneringen. Elk verhaal, elke herinnering of emotie is waardevol.

 

Daarna maken we een ommetje door de fabriekshal, waar de sfeer van vroeger nog tastbaar aanwezig is. Waar beelden, geluiden en geuren reacties losmaken, houden we halt om op verhaal te komen. We sluiten af in de foyer met een lekker kopje koffie en een gebakje.

 

Praktisch:

De rondleiding duurt ongeveer 1 uur (zonder koffietafel). Het parcours in het museum blijft op het gelijkvloers en is volledig rolstoeltoegankelijk. Bij reservatie zoeken we naar een kalm moment, zodat eventuele drukte van andere bezoekersgroepen wordt vermeden.

Om de personen met dementie een kwaliteitsvolle en aangename beleving aan te kunnen bieden, gebeurt dit bezoek enkel in kleine groepjes van max. 8 personen met dementie/max. 8 begeleiders.

 

Prijs:

–       Toegang: 4€ per persoon, begeleiders gratis

–       Gids: 40 €

–       Opties: Koffie 1€ per persoon, gebakje “Izegems Schoentje”;  3,5 € per persoon

 

Reservatie: minstens 2 weken op voorhand via eperondor@izegem.be of 051 31.64.46

Eperon d’Or – Prins Albertlaan 5 -8870 Izegem

Voor de realisatie van deze rondleiding werd samengewerkt met het expertisecentrum dementie Sophia.