Bibliotheken

Bibliotheken doorbreken mee het taboe rond dementie!

cartoonoma

Een genuanceerde beeldvorming van dementie is de komende jaren een prioriteit binnen het Vlaamse welzijnsbeleid. Daarin kunnen de provincies, steden en gemeenten een belangrijke rol spelen. Zij zijn immers de partners bij uitstek om dementievriendelijke netwerken uit te bouwen. Voor personen met dementie, hun kinderen, partner en familie is de confrontatie met dementie vaak hard. De aandoening is voor veel mensen een onbekende wereld, een onzeker proces waarover in de media doemscenario’s opduiken. Dit dominante beeld willen we bijstellen. Het taboe moet doorbroken worden.

De campagne wil tonen dat achter elke persoon met dementie een mens schuilgaat, met emoties en gevoelens. Met beperkingen, maar zeker ook met talloze mogelijkheden om initiatieven op maat voor te ontwikkelen in diverse beleidsdomeinen: zorg en welzijn, cultuur, toerisme, communicatie, vorming, … De provincie Antwerpen had een pioniersfunctie om over verschillende beleidsdomeinen heen na te denken over mogelijke provinciale initiatieven die bijdragen aan genuanceerde beeldvorming en personen met dementie een plaats geven in de samenleving. Een uitdaging om mee te nemen naar onze provincie en waaraan jij kan meehelpen.

Met de Werelddag Dementie, die op 21 september plaatsvond, worden jaarlijks alle bibliotheken en lokale dienstencentra van de regio Midden – en Zuid – West-Vlaanderen uitgenodigd om hun steentje bij te dragen. Daarnaast werden ook de referentiepersonen dementie aangeschreven om samen met hun bibliotheek een infostand op te zetten. Het expertisecentrum dementie Sophia bood materiaal aan dat kon worden gebruikt om de infostand te verfraaien.

Een tiental bibliotheken en lokale dienstencentra reageerden positief op de uitnodiging. Hieronder een aantal initiatieven in de kijker:

In de bib van Menen kon je terecht voor een getuigenis van een mantelzorger en kregen kinderen de gelegenheid om op een speelse manier, via de verteltas dementie, kennis te maken met dementie. 

In Houthulst was er samenwerking tussen de bib, het lokaal dienstencentrum, residentie De Rozenkouter en WZC De Groene Verte. De cafetaria van het woonzorgcentrum werd op 20/09/19 omgevormd tot een gezellige huiskamer voor een warm samenzijn, Duo Recuerda zorgde voor een geslaagd huiskamerconcert. Tegelijk konden de mensen de kunstwerken bewonderen die de bewoners van het woonzorgcentrum in de afgelopen periode maakten over het thema ‘Jij die bent’. Daarnaast werden met de bib 3 boekenpakketten rond dementie uitgewerkt. 

In Avelgem sloegen de bib en de twee woonzorgcentra Woonzorghuis Ter Meersch en woonzorgcentrum Sint Vincentius de handen in elkaar. Er werd gewerkt rond het thema ‘Dementie in de kijker’.

 

In de bibliotheek van Zwevegem werd een dementiekoffer ontwikkeld. De inhoud is bestemd voor personen met dementie en hun partner, hun familieleden, mantelzorgers, … Eigenlijk iedereen die op één of andere manier in contact komt met dementie. De koffer bevat o.a. een informatief boek over dementie en jongdementie, verhalen van lotgenoten, een kinderboek over dementie, een dvd en een fotoboek om herinneringen op te roepen. Hij kan ontleend worden in de bib van Zwevegem en dat voor een periode van 4 weken. In de koffer zitten ook een aantal brochures en folders die de ontlener mag houden. 

Meer info aan de balie van bibliotheek, Bekaertstraat 13, Zwevegem of via 056/76 59 00 of bibliotheek@zwevegem.be. 

In de bibliotheken van Houthulst, Waregem, Roeselare en Hooglede werden mooie infostands opgezet. Ook de lokale dienstencentra van Harelbeke, Menen, Houthulst, Hooglede, Meulebeke en Kuurne werkten mee.