Buddywerkingen voor personen met jongdementie

Buddywerking Het Ventiel en De Fonkel

fietsen-hres-met-logoJongdementie slaat toe terwijl het actieve leven nog in volle gang is. Vaak zijn partners genoodzaakt de actieve loopbaan te stoppen omwille van de zorg voor hun partner. Activiteiten die vanzelfsprekend waren worden langzaam onmogelijk en iemand met jongdementie geraakt in een isolement. Een wandeling, fietstocht, sportactiviteit, cultureel bezoek, … het hoort allemaal nog tot de mogelijkheden wanneer buddy’s hen hierbij helpen.

Geïnspireerd door de mooie werking van Het Ventiel vzw (regio Kortrijk-Ingelmunster-Izegem), een buddywerking voor mensen met jongdementie, is er een soortgelijke buddywerking met name De Fonkel  voor mensen met jongdementie uit de Zuidelijke Westhoek (regio Ieper-Poperinge-Heuvelland).

De buddywerkingen beogen een dubbel doel: enerzijds individuele begeleiding en anderzijds gezamenlijke activiteiten organiseren, samen met een buddy, voor iedere persoon met jongdementie.

Ze zoeken echte maatjes/ betrokken personen/ vrijwilligers die zich regelmatig willen engageren voor de persoon met jongdementie. Voor die individuele begeleiding denken ze ondermeer aan: samen wandelen, fietsen, zwemmen, een terrasje doen, … De mantelzorger (meestal de partner) wordt ontlast of kan eens andere activiteiten ondernemen. De buddy is dan ook belangrijk voor de persoon met jongdementie én de partner.

Af en toe willen ze ook een groepsactiviteit organiseren om de verbondenheid van de buddy’s en van de mensen met jongdementie te bevorderen.

 

Bijkomende inlichtingen te verkrijgen:

Het Ventiel

7

info@hetventiel.be, 0468/ 27 44 93, http://www.hetventiel.be/

De Fonkel

info@de-fonkel.be, 0495/ 73 32 47, https://www.facebook.com/De-Fonkel