Actueel

Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en de regionale expertisecentra dementie in de kijker bij Danshart!

In de kijkerIn 2017 vindt het tweejaarlijks benefietdansfeest van S-Sport // Recreas plaats in de 5 Vlaamse provincies. Op 23 en 30 november zal Danshart meer dan 1000 mensen 10 uur lang aan het dansen brengen. Er wordt gedanst en gefeest voor het goede doel, het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen. Met de opbrengst van deze dansmarathon willen de expertisecentra lokale projecten ondersteunen.

Lees verder >

Vormingsavond OPD Midden-West-Vlaanderen - Als Amor de draad kwijtraakt, door de ogen van de hulpverlener

In de kijkerHet OPD Midden-West-Vlaanderen organiseert op 7 december 2017 in LDC Patria Moorslede hun jaarlijkse vormingsavond, dit keer met als thema 'intimiteit en seksualiteit bij personen met dementie'.

Lees verder >

Mooie momenten en herinneringen kunnen (her)beleven - Verteldoos 'De Beurs' en Dementie-app Prisma

In de kijkerIn 2010 waren er in Vlaanderen 100.000 personen met dementie. In 2020 zullen er dat 130.000 zijn. Hoe kunnen we die mensen een zo kwaliteitsvol mogelijk leven verzekeren? Zowel kenniscentrum ARhus als Erfgoedcel TERF trekken voluit de kaart van gezondheid en welzijn. Het is namelijk meermaals bewezen dat lokaal erfgoed en beeldmateriaal een gunstig effect hebben op het reminisceren met personen met dementie. ARhus en TERF slaan de handen in elkaar en werk(t)en twee nieuwe tools uit waarmee mensen met dementie samen met hun familie, mantelzorgers of zorgverleners mooie momenten en herinneringen kunnen (her)beleven.

Lees verder >

Omgevingszorg in de thuiszorg

ProjectenBinnen het project 'omgevingszorg in de thuiszorg' wensen we een laagdrempelige toegankelijkheid van dementie-specifieke hulpmiddelen en domotica te stimuleren alsook het ergotherapeutisch advies aan huis voor personen met dementie verder bekend te maken.

Lees verder >

Dementievriendelijke apotheek in Kortrijk

ProjectenDe Westvlaamse Apothekersvereniging en ECD's Foton en Sophia beslisten om in 2017 aan de slag te gaan met 2 kleine proefprojecten. In Sint-Kruis (Brugge) en Kortrijk zullen telkens een 10-tal apothekers de FAZODEM-kaft uittesten gedurende 6 maanden en hierbij hun feedback geven.

Lees verder >