Alle berichten

Film 'Human Forever' (VOLZET)

Het Expertisecentrum Dementie Sophia nodigt de zorgprofessionals uit de regio uit voor een gratis vertoning van de film 'Human Forever' van Teun Toebes en Jonathan de Jong. Dit is een initiatief in samenwerking met het Departement Zorg van de Vlaamse overheid en het CM Gezondheidsfonds

Lees verder >

Project Persoonsgerichte Zorg: "Iedereen telt"

Laureaten gekend!

Lees verder >

Intervisie 2024 voor referentiepersonen dementie

Intervisiemomenten voor referentiepersonen dementie

Lees verder >

Kennisagenda dementie vernieuwd

De Expertisecentra Dementie en Alzheimer Liga Vlaanderen hebben hun kennisagenda vernieuwd. De kennisagenda is een open oproep aan Vlaamse onderzoekers.

Lees verder >

Twee voor de prijs van één: nieuwe campagne plaatst hersengezondheid in de kijker

Een gezonde leefstijl kan het risico op dementie verminderen. OP 9 mei 2022 lanceerden de Expertisecentra Dementie de campagne: '2 voor de prijs van 1': wat goed is voor je hart, is goed voor je hersenen!

Lees verder >

Tools zorgcontinuïteit Midden-West-Vlaanderen

Uit literatuur blijkt het belang van zorgcontinuïteit steeds verder toe te nemen. Dit niet enkel bij transfer tussen organisaties, maar ook in de thuissituatie. Empact en de eerstelijnszones Westhoek, Midden en RITS zetten hier samen op in. Sedert januari 2022 zijn verschillende tools beschikbaar via de ELZ's.

Lees verder >

Vermissingsfiche zit standaard in Gele Doos

De komende maanden doet de Gele Doos zijn intrede in Zuid-West-Vlaanderen. Het gaat concreet om de gemeenten Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kortrijk, Kuurne, Lendelede, Menen, Spiere-Helkijn, Waregem, Wervik, Wevelgem, Wielsbeke en Zwevegem. In de Gele Doos worden belangrijke medische, persoonlijke en contactgegevens bewaard. Zo kunnenn hulpverleners bij een interventie snel cruciale informatie krijgen. In een eerste fase krijgen 80-plussers de mogelijkheid om gratis een Gele Doos aan te vragen in hun gemeente.

Lees verder >

Omgevingszorg in de thuiszorg

Binnen het project 'omgevingszorg in de thuiszorg' wensen we een laagdrempelige toegankelijkheid van dementie-specifieke hulpmiddelen en domotica te stimuleren alsook het ergotherapeutisch advies aan huis voor personen met dementie verder bekend te maken.

Lees verder >

Dementie in het onderwijs

Verteltas dementie, een laagdrempelig pakket voor kinderen van het 3de t.e.m. het 6de leerjaar.

Lees verder >

Dementievriendelijke gemeenten

MEMORANDUM
Mensen met dementie maken normaal deel uit van de samenleving en 70% van hen woont thuis. Lokale overheden zijn mee verantwoordelijk voor de kwaliteit van leven van hun burgers. Daarom stelden de expertisecentra dementie en de Alzheimer Liga Vlaanderen een memorandum op richting lokale verkiezingen.

Lees verder >

Terugkomdagen voor referentiepersonen dementie

Voor referentiepersonen dementie uit de provincie West-Vlaanderen organiseren we terugkomdagen dementie. Referentiepersonen kunnen na het volgen van de eerste reeks, bestaande uit vier dagen, zich inschrijven voor een verdiepende reeks (2 dagen).

Lees verder >